Skocz do zawartości
stefanor

Karta Muzyczna Oferująca Najwyższą Jakość Dźwięku?

Rekomendowane odpowiedzi

1. Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi - LINK

2. Gamesurround Fortissimo IV - LINK

3. TerraTec Aureon 7.1 - LINK

żadna z tych:) chcesz kartę która oferję najwyższą jakość dźwięku to po co ci karty 7.1?!! kolega kupił nie dawno kartę 2.0 jedna z najlepszych w swojej cenie. jakie masz głośniki i wzmak. karta 500zł kosztowała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro do gier to nie za bardzo rozumiem co chcesz uzyskac. Nowsza dzwiekowka, ani wzmacniacz nie pomoga ci w lokalizacji przeciwnika...

Aha, czyli biorąc AKG do gier wyrzuciłem pieniądze w błoto ?

Chyba się z Tobą nie zgodzę <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem po prostu po co chcesz brac do nich wzmacniasz sluchawkowy, albo drozsza dzwiekowke skoro bedziesz uzywal ich tylko do grania. IMO 4 stowy za sluchawki mozna bylo lepiej spozytkowac.

Edytowane przez Jin*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... szukając opinii na temat kart dźwiękowych czy to Asus Xonar DX, Audigy 2ZS Gold czy coś innego w tej cenie, użytkownicy piszą, że jest znaczna poprawa dźwięku w muzyce jak i grach, jest dokładniejszy, itd.

Oczywiście nie neguje tego co mówisz, ale wychodzi na to, że większość myśli, że jest lepiej, a tak naprawdę nie ma poprawy dźwięku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzytkownicy xonarow rozne rzeczy pisza. Nie staram sie ublizac nikomu kto kupil ta karte i jest z niej zadowolony, ale wcale nie jest to jakis cudowny produkt. A co do sluchawek i grania. Jak wymienisz sobie dzwiekowke to i tak w csie dalej bedziesz mial stereo, wiec w lokalizacji przeciwnika po glosie nie bedzie zadnej roznicy. Jesli nie masz zamiaru sluchac na tym muzyki, to po co pakowac dodatkowa kase w zrodlo? Zeby odglosy broni byly minimalnie inne? :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem nadzieję, że po kupieniu jakiejś lepszej dźwiękówki dźwięk będzie wyraźnie lepszy, ale oczywiście nie spodziewając się cudu.

Faktycznie może mi się nie opłaca kupować czegoś lepszego, jak nie będzie żadnej głębokiej zmiany. Często też słucham muzy, ale jakimś audiofilem nie jestem i obecna jakość jest dla mnie zadowalająca.

Edytowane przez Cry$t4L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, to zeby nie bylo zadnych niedomowien. Do muzyki wzmacniacz sluchawkowy jak najbardziej, uslyszysz roznice na plus. W csie roznicy zadnej nie bedzie. Ja osobiscie sluchawek uzywam tylko do grania, ewentualnie jak wspollokator spi a ja chce cos pusic troche glosniej :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawił się nowy model przetwornika Zero DAC tzw wersja 09 z wbudowanym USB , o kolejnych wprowadzonych zmianach względem poprzedniej wersji można przeczytać na stronie producenta (dokładniejsze opisy i fotki są dostępne pod zielonymi strzałkami) :

http://translate.google.pl/translate?prev=...history_state0=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Potrzebuje karty dźwiękowej, która będzie służyć do słuchania muzyki, moje głośniki to Microlab solo6c. Kwota jaką pragnę przeznaczyć na ten cel to 550zł. Wpadło mi w oko kilka modeli kart:

- http://allegro.pl/item654919750_audiotrak_...und_import.html

- http://allegro.pl/item654919745_esi_juli_2...und_import.html

- http://allegro.pl/item652094501_audiotrak_...und_import.html

- http://allegro.pl/item654369492_asus_xonar..._116db_wwa.html

Dodam, iż docelowo zawsze będzie to zestaw 2.0, nie planuje większego zestawu głośnikowego. Która z nich będzie najlepsza ?

Edytowane przez niezywy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żadna z tych:) chcesz kartę która oferję najwyższą jakość dźwięku to po co ci karty 7.1?!! kolega kupił nie dawno kartę 2.0 jedna z najlepszych w swojej cenie. jakie masz głośniki i wzmak. karta 500zł kosztowała

Popatrz na datę postu, na który odpowiedziales.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co teraz jest warte zakupu jako źródło muzyki we flac? Mam słuchawki Sennheiser HD 600 i wzmacniacz słuchawkowy Holdegron Audio, to wszystko gra teraz z Audigy pierwszej generacji - ja jednak chciałbym perfekcyjny dźwięk, a to cholerstwo jakby mi scene kurczy i nieco spłaszcza i wszystkich szczegółów nie słyszę.

Jeżeli chodzi o moje źródło, to bazuje na plikach Flac bez kompresji zgrywanych przez CD-DA w trybie maksymalnej jakości z oryginalnych płyt CD-Audio (grywa dłużej, niż trwa oryginał).

Chciałbym kupić coś pod PCI / PCI-E lub FireWire, nie mam przekonania co do niskiej przepustowości gniazda USB 2.0, możecie dać mi kilka propozycji? Cena jest nieistotna, no może żeby 700 zł nie przekroczyło.

PS: Jak w chierarchii jakości stoi mój Creative Audigy? Da się dużo lepszy dźwięk uzyskać?

Edytowane przez Nicolass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może tak od razu z wyższej półki - EMU 1212m ?

Osobiście posiadam 0404 USB -> przy odtwarzaniu słabości portu USB nie uświadczysz (to tak nawiasem).

Jeśli lubisz studyjne granie powinno baardzo podejść :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje EMU na USB jest droższe od 1212m - rozumiem, że płacę za obudowę i pokrętełka - które jest lepsze w kwestii dźwięku? Rozumiem, że lepszego dźwięku już nie uzyskam za w miarę ludzkie pieniądze, czy tak?

Bo mi kolega powiedział: Nie szczyp się, wyprowadź sygnał cyfrowo i kup przetwornik cyfrowo-analogowy, mogę ci polecić bardzo dobry poniżej 10 kzł. :P Podziękowałem mu ślicznie :) Niemiej pomysł ciekawy, tylko czy gwa warta świeczki. Bo takie przetworniki cyfrowo - analogowe są strasznie drogie, dorwałem taką gazetkę dla audiofili i(HiFi i Muzyka) i się przeraziłem cenami, po kilka tysiaczków. Skoro takie coś musi być na każdej karcie muzycznej to czemu osobno jest takie drogie? Heh...

Edytowane przez Nicolass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E-MU 1212M jest lepsze technicznie rzecz biorąc. Ma inne przetwornik DAC (bo na to patrzymy w tej chwili).

W E-MU 0404 USB płacisz za pudełko :) znaczy właśnie te pokrętełka, zasilanie Phantom +48V dla mikrofonów pojemnościowych itp.

Jeżeli chodzi o przetworniki zewnętrzne - Słuchałem Beresforda i Zhaolu 2.5 bodaj... Grają inaczej niż karty studyjne.

Nie wiem jakie brzmienie lubisz - mi studyjne granie przypadło do gustu i poszedłem w tą stronę. Do 700zł z przetworników zewnętrznych masz chyba Beresforda i DAC Zero (z Chin). Bereska można pożyczyć za kaucją.

Z kart studyjnych E-MU 1212m jest chyba najciekawszym rozwiązaniem.

Mógłbyś pomyśleć o ciekawszym wzmacniaczu - jakiś DIY np. projekt chumiego (nie pamiętam dokładnie nick'a) z audiostereo. Ponoć świetny za bardzo małe pieniądze (osobiście nie lubię zbytnio wzmaka Holdegrona).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze taka nowa zabawka firmy Little Dot :

http://cgi.ebay.com/Little-Dot-DAC-USB-Dig...%3A1%7C294%3A50

http://www.head-fi.org/forums/f7/upcoming-...327/index5.html

Z tej samej firmy są do wyboru wzmaki słuchawkowe w wersji Dual-Mono na tranzystorach (to ponoć lepiej niż na opampach) ,lub na lampach do wyboru :

http://shop.ebay.com/merchant/davidzhezhe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w porownaniu np. z xtreme music gold, ktore mozna na allegro dostac za niewielka kwote to co byloby rozsadniejszym wyborem? Czy roznica pomiedzy obiema to tylko zmieniona nazwa dla picu w co szczerze watpie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica jest - Xtreme Music masz pełnoprofilową kartę, Gamer masz Low profile. Chip ten sam, tor audio też. W Xtreme Music masz Gameport (czy jak to się nazywało) i złocone styki... Poza tym różnic nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi