Skocz do zawartości
stefanor

Karta Muzyczna Oferująca Najwyższą Jakość Dźwięku?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dawidwec

Witam.

Szukam dobrej karty muzycznej do 200-250 zł - czy to w ogóle do zrobienia ? X-Fi Xtreme Music ? Xonar DS ?

Drugie pytanie - co lepiej kupić za 300 zł; bardzo średniej jakości zestaw 5.1 czy porządne słuchawki ?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi ;)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

W końcu zamierzam sobie zakupić jakąś lepszą karte dźwiekowa. Fajnie by bylo gdyby już posiadala zlącze pci-e , lecz znalazlem tylko jedną na pci-e .

Myślalem także o audigy zs albo asusach.

np.

ASUS XONAR DG • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław

ASUS XONAR DS • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław

Sound Blaster X-FI MX XTR AUD O • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław

Na karte chcialbym przeznaczyć ok. 150 pln , oczywiscie im mniej tym lepiej.

Karte w glównej mierze bede urzytkowal do sluchania muzyki oraz takze dość dużo do grania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, zastanawiam się nad kartą dźwiękową, najlepiej jak najtaniej i znalazłem coś takiego:

CREATIVE SOUND BLASTER LIVE 24 BIT 7.1 X-Fi MOD GW (1347455249) - Aukcje internetowe Allegro

o modzie juz troche czytałem, generalnie chodzi mi o dźwiękówke do muzyki, obecnie mam słabe słuchawki philips shp2500 i mini wieżę podpiętą pod kompa, ale integra daje mi duże szumy i szukam zmiany. Zapewne będzie o wiele lepiej z taką, ale z kolei czy warto dozbierać do Asus Xonar DS? W przyszłości będą jakieś lepsze słuchawki + wzmak radmor z tonsilami. Nie jestem audiofilem z góry zaznaczam, ale zależy mi na przyzwoitym dźwięku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy miał ktoś styczność z kartą Prodigy 7.1e X-Fi NRG? Na jednej aukcji na allegro piszą, że nie gwarantują, że karta będzie poprawnie działać pod Win 7 x64, a taki system właśnie mam.

Co ciekawe na stronie producenta nie znalazłem żadnych sterowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prodigy 7.1e X-Fi NRG posiadam od ponad 2 tygodni . W trakcie instalacji zainstalowałem najpierw sterowniki, a po nich resztę bajerów - ponoć taka kolejność sprawia że nic się nie sypie, co potwierdzam. Od momentu zakupu nie miałem z nią najmniejszych problemów także polecam. Dźwięk dużo lepszy od poprzedniego Xtreme Gamer-a. Nie mówiąc już o słuchawkach - tu nie ma wogóle porównania. System to Win 7 x64 PL. Sprzęt podpięty pod Denona AVR-1610 + Jamo 606 i słuchawki JBL 220 Reference (orginalne, a nie jakiś shit z allegro). W razie pytań walcie śmiało.

Obecnie szukam jakiś opamp-ów do tego zestawu bo standardowe w tandemie z JBL-ami dają za dużo basu, przydało by się coś co gra nieco ostrzej i ma mniej basu, macie jakieś propozycje? Niestety w tej karcie siedzi tylko 1 opamp i nie wiem co kupić ponieważ wszystkie tematy mówią o wersji HIFI, a ta siedzą aż 3 sztuki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam jedynie Microlaby 6C i grają na Audigy 2. Ogólnie odpowiada mi takie brzmienie i nie narzekam, ale czasem mam ochotę spróbować czegoś nowego. Głośników raczej nie zmienię, w grę wchodzi tylko karta. Myślisz, że warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy czego oczekujesz od karty. Nie wiem jak grają Solo za Audigy 2 ale powiem ci jak grają moje byłe G500 Pro Gamer w porównaniu z X-Fi Extreme Gamer, Prodigy 7.1e X-Fi NRG i integrą.

Dźwięk na integrze był nawet ok, do momentu jak podłączyłem kartę od Creativa - wyłączam wszystkie bajery i włączam muzyke... odrazu słychać że jest lepiej niż na integrze, dźwięk jak by czystszy, nie już tak dużo basów, jak dla mnie bez porównania lepiej. Teraz zmieniam karte na Prodigy, włączam i... na pierwszy rzut oka żadnych różnic, wsłuciach!e sie i po czasie dochodzę do wniosku, że o ile są to marginalne i trzeba by porównać je bezpośrednio bo po przełożeniu nie słychać jakiś znaczących różnic. W tym wypadku wydawało by się, że najrozsądniej jest zostawić Creativa.

Teraz test na słuchawkach.

Integra - koszmar, inaczej się tego nie da opisać dźwięki kompletnie zniekształcone, zero kontroli basów wszystko się zlewa. Po jakiś 5min słuchania różnych kawałków miałem dość. Teraz czas na Creativa - nagle nic juz sie nie zlewa bas nie dudni ale nadal jest go dużo i czasami się przeciąga, w dodatku ciężko wyobrazić sobie gdzie w przestrzeni leżą dane instrumenty, wszytko tak jak by gra albo z lewej albo z prawej strony. Prodigy - więcej dynamiki, brak szumów między piosenkami które występowały w 2 poprzednich kartach, dźwięk dostał tak jak by dodatkowy zastrzyk energii, czuć że bas jest tu lepiej kontrolowany jednak nadal nie jest idealnie i czasami jest go za dużo (ale to pewnie kwestia słuchawek).

Pożyczyłem jeszcze od brata Denony które w tamtym roku kupił za troche ponad 400zł, nie powiem ci niestety modelu bo starła się z nich farba, testowane tylko z Prodigy... Odrazu po podłączeniu czuć, że słuchawki są lepsze od moich JBL, bas wali tam gdzie trzeba, nie jest za krótki ani za długi, kawałki są jeszcze wyraźniejsze, jak dla mnie cud miód i orzeszki. Niestety trochę za drogie te Denony...

Więc, czy warto? Oceń sam, wiadomo nie od dziś, że jak podłączysz do byle brzęczków sprzęt dziesięć razy droższy to nie zagra dziesięć razy lepiej, a często nawet mu zaszkodzi bo pokaże to czego normalnie byś nie usłyszał. Ja kupiłem NRG do słuchawek bo tutaj widać różnice i to kolosalną, co do głośników to zarówno na integrze jak i na NRG dźwięk wydaje mi się taki sam bo puszczony przez optyk. Mam nadzieje, że pomogłem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

od dłuższego czasu zastanawiam się nad zmianą karty dźwiękowej z mojej Creative Audigy, na coś lepszego, najpierw myślałem, o jakimś wysokim modelu Creative - ale czytam opinie, że te karty to bardziej marketing niż jakość, potem myślałem by kupić Asusa Xonara, ale czytałem o problemach ze sterownikami, ostatnio zacząłem się zastanawiać nad Auzen np HTHD, alę mocno drogie i trudno dostępne w Polsce.

najwięcej oglądam filmów myślę, żę 70%, muzyka to 25% i gry 5%.

chciałem to podpiąć do Logitecha Z5500 (którego jeszcze nie mam :P) w chwili obecnej muze mam przez wieże Technicsa - ampli- SA-EH770 i głośniki stereo.

gdy myślałem o Z5500 to sądziłem, że podebne wszystko nie analogowo (jak mam teraz - ampli nie ma wyjść cyfrowych), tylko cyfrowo, ale czytam, że jeśli chce się podpiąć cyfrowo to wystarcza integra, bo karta już wiele nie zmieni.

Dlaczego więc są robione coraz dorższe, lepsze karty, po to by podpinać je analogowo? czy więc dźwiek analogowy jest lepszy niż cyfrowy?

czy więc ewentualny zestaw Z5500 lepiej jakbym podpiąl analogowo do lepszej karty, czy cyfrowo do mojego Audigi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Nie ma czegoś takiego jak dźwięk analogowy i dźwięk cyfrowy ;)

2.Przy łączeniu cyfrowym nie tylko karta nie wiele zmienia ale nic kompletnie. Sygnał jest przekazywany a raczej przepuszczany do miejsca jego dekodowania. Jak korzystasz z dekodera w np amplitunerze to on wykonuje całą robotę i od jego jakości części analogowej głównie zależy jakość dźwięku.

Karty dźwiękowe ulepsza się po to żeby podłączone głośniki komputerowe dostawały dobrą jakość. Nie każdy ma/może lub chce mieć apli + duże kolumny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad. 1 - skrót myślowy :P dźwięk to dźwiek, chodziło mi o rodzaj hm przesyłu cyfra i analogowo :P

ale rozumiem, że ulepsza się je w kwestii analogowej? bo cyfrowo to przez każdą kartę jeśli podłączę Z5500 to dźwięk będzie taki sam?

tylko analogowo się może wtedy różnić?

więc lepiej podłączać analogowo czy cyfrowo? np takie głośniki Logitecha Z5500?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Nie wiem czy piszę w dobrym temacie bo jednak nie można spodziewać się najlepszej jakości dźwięku po kartach w tym przedziale, ale do rzeczy.

Niedawno przekonałem się do słuchawek (póki co tylko Modecom MC-850(wiem, zaraz masa ludzi która nie miała ich w ręku powie żebym je wyj33ał, ale jeśli już się pojawią takie słowa to proszę niech będą od osób które miały je w ręku.sam osobiście porównywałem je z hd201).Są podłączane do Ampli Pioneer VSX-609RDS a ampli do dźwiękówki na P5B przez toslink.Wzmak obsługuje max 16bit/48khz.Przejdźmy do sedna.Czy w takim razie jest sens kupowania dźwiękówki na PCI?Myślałem o Xonarze DG(niestety nie znalazłem żadnych testów na polskich stronach no i nie można zmieniać opampów) bo tyle to się rozpisują nad tym że ma wzmacniacz słuchawkowy, a do tego Dolby Headphone przyciąga.Tu nasuwa się pytanie czy to gra warta świeczki, czy lepiej pieniądze wydać na browary i nadal jechać po spdif z integry i amplitunera?Oczywiście z głośników też korzstam.Głównie będę tego używał do grania, muzyki i filmów/anime.I jeszcze jedno pytanie jak to jest z EAX na xonarach?Tak jak na mojej integrze(jest ale go nie ma)?

Druga sprawa:

Kolega nosi się z zamiarem kupienia Aurvany i jakiejś dźwiękówki do niej w cenie 150-200zł.Głównie muzyka, ale zależy mu też na tym żeby nie było problemów z grami i dźwiękiem, który gdzieś nie będzie działał, albo będą jakieś błędy.Teraz ma P5B i integrę więc u niego raczej do takich słuchawek konieczna byłaby jakaś lepsza dźwiękówka.

Sporo się o xonarach już naczytałem i sam nie wiem co o nich myśleć.Jedni mówią że są świetne, inni że zaczynają grać po wymianie opampów a jeszcze inni(to chyba ludzie którzy się na grach skupiają głównie) mówią że to nieciekawy wybór.Jedno jest pewne - żadnego X-Fi bo testowałem ją na moim audio i jej płaskie brzmienie mi wogóle nie odpowiadało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno przekonałem się do słuchawek (póki co tylko Modecom MC-850(wiem, zaraz masa ludzi która nie miała ich w ręku powie żebym je wyj33ał, ale jeśli już się pojawią takie słowa to proszę niech będą od osób które miały je w ręku.sam osobiście porównywałem je z hd201).Są podłączane do Ampli Pioneer VSX-609RDS a ampli do dźwiękówki na P5B przez toslink.Wzmak obsługuje max 16bit/48khz.Przejdźmy do sedna.Czy w takim razie jest sens kupowania dźwiękówki na PCI?

Moim zdaniem jeśli kupisz mocną i dobrej jakości kartę, która wysteruje dobrze słuchawki, to powinno to grać o niebo lepiej (amplitunery kina to na prawdę nie jest najlepszej klasy sprzęt ... szczególnie te z niższej półki i starsze). Skoro ten ampli odtwarza max 16 bit 48K, to znaczy że ma bardzo stary DAC i raczej nie przesadzę jeśli powiem że kiepski (szumy choćby). ... a może po prostu jestem tak negatywnie nastawiony po przygodach z Yamaha RX-V350 (dopiero model RX-V661 grał)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jeśli kupisz mocną i dobrej jakości kartę, która wysteruje dobrze słuchawki, to powinno to grać o niebo lepiej (amplitunery kina to na prawdę nie jest najlepszej klasy sprzęt ... szczególnie te z niższej półki i starsze). Skoro ten ampli odtwarza max 16 bit 48K, to znaczy że ma bardzo stary DAC i raczej nie przesadzę jeśli powiem że kiepski (szumy choćby). ... a może po prostu jestem tak negatywnie nastawiony po przygodach z Yamaha RX-V350 (dopiero model RX-V661 grał)

Tylko co masz na myśli mocną i dobrej jakości kartę?:) dopiero od DX w górę, czy może coś jeszcze wyżej?Czy może tak jak planowałem od 100-150zł można poszukiwania zacząć?Ja z tego ampli nie jestem zadowolony bo mimo nienajtańszych głośników muszę sporo eq się bawić żeby cokolwiek brzmiało.Wzmak jest zimny jak lód.Za mocno daje na paśmie ~150-~300.Co do szumów to przyznam że przy większych głośnościach nie da się ich przeoczyć;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co byście polecili z dzwiękówek stereo do Microlabów 7c? Do tej pory z powodzeniem używam yamahy ds-xg na 724 chipsecie niestety nie ma wsparcia dla niej dla systemów 64bitowych. Podpinalem na chwile znajomego X-fi Extreme Music ale raz ze gra ciszej sporo (skala 20 to jak 10 na yamaszce) dwa że jakaś dynamika dzwięku nie ta ;)

Nowe używane bez znaczenia cenowo myśle że do ok 100-200zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto zmieniać Audigy2 ZS na Xonara DX? Czy lepszy w tej cenie Audiotrak HD2?

Potrzebuje czegoś w podobnej cenie, ew mogę dopłacić jeśli naprawdę warto. Przede wszystkim kompatybilność z Win 7 x64 oraz większą ilością ramu niż 4GB, bo A2 ZS w takich warunkach daje kompletnie ciała <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje

HD2 Gold Prodigy po małych modyfikacjach (prodigy hd2 na ad8599 + 2X opa2604) z Grado SR-60i, to jest to, to jest moje zakończenie poszukiwań karty dźwiękowej dla mojego komputera i dla moich słuchawek, model bez "i". Najpewniej do znalezienia czegoś lepszego. To połączenie ma wszystko to co lubię, a dodaje tę odrobinę energii w basie której brakowało czasem.

Sama karta też nie napędzi np Ultrasone Pro 900.

Jest jedno ale, nie do każdych słuchawek będzie to ok, np v-jays już było za ciepło, troszkę muliło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audiotrak Prodigy HD2 ma już od dłuższego czasu stery do Win 7 (32 i 64-bit). Więc nie powinno być problemów.

Czy napędzi Philipsy? Raczej nie powinna mieć najmniejszego problemu.

Jak to zagra? Mi osobiście Philipsy po prostu nie pasowały brzmieniem, więc nie będę się wypowiadał za bardzo. Choć jak by zmienić wzmacniacze operacyjne na AD8022+2xOPA2604 powinno być nie najgorzej (lekko ciepła karta z dobrym dołem + słuchawki które graja raczej lekko, bardziej środkiem i górą).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Szukam karty dźwiękowej dla siebie. Główne warunki, które powinna spełniać i coś co może pomóc w doradzeniu:

- bezproblemowa praca z windows 7 64bit

- dobry stosunek cena/jakość - im mniej wydam na kartę tym lepiej

- obecnie używam słuchawek Sennheiser HD202 ale w najbliższej przyszłości (po tym jak te padną) zamierzam kupić HD 558 a więc już trochę poważniejszy sprzęt więc i karta musi podołać - zintegrowany układ za 20 groszy u mnie to porażka

- na komputerze słucham głownie muzyki

Mam nadzieję, że coś się dla mnie znajdzie. :)

Edytowane przez Kacimiierz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena? HD558 to HD555 po facelifcie, a w tej cenie spokojnie znajdziesz jeszcze HD595 które są lata świetlne od 555. B-)

Generalnie z moich doświadczeń unikać raczej produktów SB, karty grają dość ciemno, więc po połączeniu z tymi słuchawkami będzie gęsta maź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audiotrak Prodigy HD2 ma już od dłuższego czasu stery do Win 7 (32 i 64-bit). Więc nie powinno być problemów.

Czy napędzi Philipsy? Raczej nie powinna mieć najmniejszego problemu.

Jak to zagra? Mi osobiście Philipsy po prostu nie pasowały brzmieniem, więc nie będę się wypowiadał za bardzo. Choć jak by zmienić wzmacniacze operacyjne na AD8022+2xOPA2604 powinno być nie najgorzej (lekko ciepła karta z dobrym dołem + słuchawki które graja raczej lekko, bardziej środkiem i górą).

Czy HD2 ma wsparcie dla mikrofonu?(np. boost, filtr szumow)

Jak jest w porownaniu do Prodigy 7.1e X-fi? Nie ukrywam ze w dalekiej przyszlosci, moze myslalbym o rozbudowaniu audio do 5.1.

Patrzac z innej strony: warto doplacac np. do takiego Beresforda?

Z gory dzieki za odpowiedz :-)

@ tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie pierwszego - mikrofonu chyba do HD2 się nie dało podpiąć (tzn. jest wejście line-in a nie mic). Ja miałem włączoną normalnie zintegrowaną dźwiękówkę i do niej mikrofonik podpięty - nie było problemów.

Jak jest w porónaniu z prodigy 7.1? nie mam pojęcia, nie słyszałem.

Do trzeciego - miałem Beresforda (niższy model - bodaj 7510), IMO w tej kasie można lepiej i nie warto dopłacać (lepiej wymienić wzmaki operacyjne w HD2)- Beres gra przyzwoicie z większością sprzętu - ale nie porywa, przynajmniej mnie nie porwał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście używam E-MU Creative Professional 0204 USB i jestem bardzo zadowolony. To już profesjonalna karta na USB, bo ma wysoką jakość 24-bit 192 KHz maksymalnie i dynamikę do 117dB. Także dźwięk można nagrać profesjonalnie z wejść liniowych lub mikrofonu dynamicznego bezpośrednio. Możesz nawet monitorować dźwięk na słuchawkach bezpośrednio. A sterowniki ASIO 2 pozwalają na pracę pod Cubase, SONAR i innymi profesjonalnymi programami. Także ja szczerze polecam, bo jakość powala z nóg, a początkowo nie wierzyłem w zapewnienia sprzedawcy z firmy SOUND IMPORT. Przekonałem się i teraz już wiem, że E-MU Creative Profesional to coś znacznie lepszego niż Sound Blaster. A cenowo zmieścisz się do 500zł.

Może trochę droższa jest karta Juli@ firmy ESI. To jest wewnętrzna karta na PCI, która ma nowość - samodzielnie możesz tak zamontować część płyty, żeby mieć albo wejścia i wyjścia symetryczne na dużych jackach, albo niesymetryczne na chinch. Jakośc na symetrycznych jest znakomita - do 114dB. Juli@ zapewnia oczywiście sterowniki ASIO 2 - czyli naprawdę profesjonalny sprzęt i w pełni działa pod Windows 7.

Reasumując, jeśli jakość dźwięku ma być najlepsza, to musi to być coś profesjonalnego ze stajni E-MU Creative Professional, lub ESI. Zwykłe karty tego nie dają.

Edytowane przez Sewa11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem Xonara DX i sygnał jest o wiele mocniejszy niż na SoundMAX, ale tak czy siak słuchawki brzmią lepiej jak je odpalę przez pioneera.Nie znam fachowej terminologii żeby to opisać, ale na xonarze od pewnej głośności słuchawki zaczynają krzyczeć zamiast brzmieć mocniej i wydaje mi się że dźwięk się zniekształca, puszczone przez ampli brzmią donośniej i głębiej, poprostu chyba xonar jest do tych słuchawek nieco za zimny.Tak czy siak wszystko brzmi bardziej naturalnie i nie zlewa się tak jak to było przy niektórych utworach na SM.Muzyka na głośnikach w porównaniu do SMAX'a jest zupełnie inna-mniej głębokiego basu, ale wszystko brzmi naturalniej i separacja jest dużo lepsza, niskie tony są bardziej kontrolowane, choć wiadomo że to nie można oczekwiać że moje bose zagrają basem jak głośniki z zamkniętą obudową.Xonar pokazuje prawdziwe pazury w grach-pozycjonowanie to niebo a ziemia i pozostawia integrę zdecydowanie w tyle.To samo jest jeśli chodzi o filmy- słychać wyraźnie lepiej "przestrzenność".Dolby Headphone mile mnie zaskoczyło.W grach efekt jest bardzo dobry, może nieco denerwować pogłos, ale jak czytałem opinie w stylu "dźwięk jakbyś miał koc na głowie" i zacząłem używać tej technologii to stwierdziłem że to określenie jest naprawdę nie na miejscu.Co mnie denerwuje w tej karcie to fakt, że na win 7 trzeba ręcznie zmieniać liczbę kanałów.Wszystko fajnie, ale skąd mam wiedzieć skoro całe życie jestem na stereo czy Syberia albo Planescape Torment są w dźwięku wielokanałowym?Nie do końca jasne są też dla mnie ustawienia Dolby Pro Logic.Powinni wrzucić kilka presetów jak to ma miejsce w amplitunerach, bo sam do końca nie wiem jak to ustawić i jak ktoś się tym bawił to chętnie posłucham rad.Trochę mnie zawiodła zawartość pudełka i płyty-spodziewałem się większych fajerwerków, ale to w końcu nie jest produkt z wysokiej półki.Takie są moje pierwsze wrażenia odnośnie Xonara, potem przyjdzie czas na bardziej obiektywne testy, bo póki co to jestem jeszcze w fazie bycia "podjaranym".Różnice w stosunku do integry są zauważalne gołym uchem, ale nie ma tu mowy o przepaści jak to miało miejsce po przesiadce z AC97 na SB Live!.Na koniec pytanie-o co chodzi z kompatybilnością kodeków HD Audio z EAX?Miałem wcześniej realteki dwa teraz soundmax od paru lat, ale na żadnej z tych kart włączenie EAX w grach nic dobrego nie wnosiło i albo było słychać przerywany dźwięk, albo eax nie dało sie włączyć, albo wogóle cisza.

Edytowane przez Deathraw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi