Skocz do zawartości
stefanor

Karta Muzyczna Oferująca Najwyższą Jakość Dźwięku?

Rekomendowane odpowiedzi

DaRoN napisał(a):

Przepraszam Was, że tak nagle wtrącę, ale... Kto Cię namówił do kupienia sluchawek LognetMedii?

Na pewnym forum. Ja jednak sądzę, że wybrałem dobrze. Słuchawek potrzebuję do gier, a nie kupuje się specjalnie do nich przystosowanych. Są lepsze od SteelSound 4H/5H, więc jakichś tam poziom reprezentują.

EDIT: W sieci także są podobne komentarze, a na większości forach w granicach 200 zł te słuchawki są polecane.

Edytowane przez Cry$t4L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle napisał(a):

Szkoda że Infrasonic S.DAC5 kosztuje aż 550 € - ale można się było tego spodziewać . Ciekawe czy u nas zmieści się do 2K.

Cena w niemczech jest psychiczna , w Japonij jest znacznie taniej :

http://shop.musiklabor.de/oxid.php/sid/32b...rasonic-S.DAC5/

http://translate.google.com/translate?u=ht...sl=ja&tl=en

http://finance.google.com/finance/converte...=JPY&to=PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką kupić karte w rozsądnej cenie tylko do muzyki i oglądania filmów ??? TYLKO STEREO UŻYWAM,używałem i będe używał :) Amen :P

Myślałem nad Prodigy HD2 bo miałem wcześniej Prodigy 7.1 Hi-fi i byłem bardzo zadowolony ale pozbyłem się jej bo nie działała z vistą jak trzeba .....

Ma ktoś Prodigy HD 2 i viste ??

Czy jest to dobry wybór w tej cenie czy lepiej coś innego kupić ??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG, byłem tak zaślepiony tymi "******łami", że nawet nie słuchałem bez resamplingu dla porównania, aż do dzisiaj i co się okazało?

24bit/44kHz - o wiele przyjemniejsze, cieplejsze brzmienie, lepsza separacja, bas mięsisty

przynajmniej w przypadku mojego systemu, resampling do 96kHz pogarszał sprawę, więc radzę testować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"taktowanie"?

U mnie na 96kHz jest wszystko wygładzone i nieprzyjemne, to jakby ktoś wyszlifował papierem ściernym płaskorzeźbę... niby są detale, ale sztuczne

a przy 44kHz wychodzą wszystkie niedoskonałości nagrań no i jest trochę ciszej (nie ta dynamika)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin_gps napisał(a):

jasne że mam na stałe w sterach

Jeśli masz w sterownikach na stałe np. 44,1K i sprawdzasz brzmienie pliku 44,1K bez resamplowania i z resamplowaniem do 96K (ciągle mając ustawione SPDIF na stałe 44,1K) to trochę bez sensu. :huh:

Chyba że chciałeś napisać - jak używam tylko 44,1K to mam stale SPDIF na 44,1K a jak resampluję zawsze do 96K to SPDIF ustawiam na stałe na 96K :wink2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

symbianos88krk napisał(a):

Jaką kupić karte w rozsądnej cenie tylko do muzyki i oglądania filmów ??? TYLKO STEREO UŻYWAM,używałem i będe używał :) Amen :P

Myślałem nad Prodigy HD2 bo miałem wcześniej Prodigy 7.1 Hi-fi i byłem bardzo zadowolony ale pozbyłem się jej bo nie działała z vistą jak trzeba .....

Ma ktoś Prodigy HD 2 i viste ??

Czy jest to dobry wybór w tej cenie czy lepiej coś innego kupić ??

Pozdrawiam

Po co Ci do stereo 7.1?

Mam hd2 i viste 64x...nie dzialaja sterowniki i Qsound...ale po co :D? skoro i tak wylaczam wszelkie badziewia, a ewentualnych korekt dokonuje na wzmaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle napisał(a):

Jeśli masz w sterownikach na stałe np. 44,1K i sprawdzasz brzmienie pliku 44,1K bez resamplowania i z resamplowaniem do 96K (ciągle mając ustawione SPDIF na stałe 44,1K) to trochę bez sensu. :huh:

Chyba że chciałeś napisać - jak używam tylko 44,1K to mam stale SPDIF na 44,1K a jak resampluję zawsze do 96K to SPDIF ustawiam na stałe na 96K :wink2:

Jak resamplowałem to miałem @96kHz w sterach i tylko taki sygnał akceptowało z foobara, teraz mam @44 i resampler ponad nie działa, si? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle,

W zasadzie nie wiem po co kupiłem m-audio.. Myślałem, że mam uwalone SPDIF na płycie, ale po przesiadce na Vistę, problem zniknął. Nie mogę jednak porównać, bo sprzedałem śledzia ;D

PS

hamuj bajerę bo nam się chłopak obraził... [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DaRoN napisał(a):

Czemu mają służyć te dopiski (shitigi, s...t, ok)? Bo chyba nie sa one odniesieniem do jakości dźwięku?

s... - są oznaką tandety ... np. Audigy 1 to max 48K (96K to pic na wodę) i oczywiście brak poprawnej pracy przy 44,1K (wielkie IMD ... trzeba resamplować do natywnego 48K)

Realtek 658 - max 48K i wielkie IMD przy 44,1K ... czyli konieczność resamplingu do 48K

OK - znaczy się że po cyfrze nie ma się do czego przyczepić

Realtek 883 nie ma problemów z 44,1K, a jak ktoś chce to może sobie resamplować (lub po prostu odtwarzać prawdziwe kawałki "HD") ... i wysyłać przez SPDIF nawet 192K przy 24 bit ... i oczywiście jest bitperfect czego nie można powiedzieć o Audigy 1 / Realtek 658

ps. uprzedzam że miałem Audigy 1 ... milutkie gładziutkie[rozmywa] (przy analogu po resamplingu do 48K) ... ale z bardzo ograniczonymi możliwościami ... nawet nie można sobie sprawdzić czy jest różnica między 44,1K a np. 96K bo ... karta przy 96K gra tak jak by próbkowała z dokładnością 32K (łączyłem przez SPDIF ... było niby 96K ... ale grało w tym trybie niepoprawnie i nie była to wina DAC)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, z dopiskiem jest dużo lepiej :P

Marcin - o co sie mam niby obrażac. O to, że Audigy 1 to ścierwo? Ale ja sam tak uważam :D

Mam ją bo jesli miałbym używać toru analogowego przy ALC883 to wolałbym se piosenki na W800 zgrywać i na słuchawkach odtwarzać :D

PS. Nareszcie normalnie się forum przegląda...

Czekam na wolny fundusz i wtedy przesiadam się na Prodigy HiFi 7.1, przynajmniej tej części w kompie sobie nie będę mógł zarzucić:D

Edytowane przez DaRoN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudne pytanie. Powiem tak jeżeli NAPRAWDĘ będzie warto to mogę wysupłać dodatkowy grosz, proszę więc o jakieś propozycje :). Wtedy będzie mi łatwiej coś więcej powiedzieć. A może można sobie coś samemu złożyć na usb ? Ma to być karta stricte do słuchania muzyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeatheN napisał(a):

Po co Ci do stereo 7.1?

Mam hd2 i viste 64x...nie dzialaja sterowniki i Qsound...ale po co :D? skoro i tak wylaczam wszelkie badziewia, a ewentualnych korekt dokonuje na wzmaku.

Dlatego też napisałem żę chce karte do stereo ...a nie do 7.1 ... :) Czyli HD2 to jest najlepsze rozwiązanie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi