Skocz do zawartości
Gość hooded man

N - Telewizja Nowej Generacji

Rekomendowane odpowiedzi

na szkoleniu byleś na promotora? ja bylem i mówili, że jest skaler obrazu, ale jakos nie widzoalem jego pracy, przestałem trochę przy lcd 42" Sony i włączonej N i nie wiem, czy to wina lipnego tv, czy obraz sd jest słabiutki, sam używam crt 32" i c+ obraz wydaje mi się u mnie w domu dużo lepszy, choć to może wina telewizorów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie byłem na żadnym szkoleniu. Przecież na dekoderze jest przycisk do zmiany standardu: 576p (SD); 576i (SD) oraz 720p (HD); 1080i (HD).

Może to miałeś źle ustawione i dlatego masz takie wrażenia dotyczące obrazu na Soniaczu.

Jakość również zależy od jakości sygnału. Jeśli masz N-owski durszlak to się nie dziwie. Ja nawet tej anteny nie brałem pod uwagę. 90cm czasza wystarczyła. Siła i jakość sygnału nie schodzą prawie nigdy poniżej 95% (wyjątkiem jest TVN HD gdzie spada do ~65% ale nic sie złego nie dzieje).

Ps. U mnie jest Samsung 32M71B.

Edytowane przez mafia35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą jakością zależna od poziomu sygnału to też chciałem lolnąć, ale byłeś szybszy :) a jak miałem ustawione to w sumie nawet nie wiem bo to miałem w pracy tv podłączony do recordera i jakoś nie zwróciłem uwagi, na kanałach hd obraz był ładny, ale na sd nieciekawy, ale to chyba wina bardziej tego, że to był lcd, dziś byłem u kumpla który ma C+ i kanały sd też nieciekawie wyglądają na jego lcd, albo ja mam takie skrzywienie, albo tak mi się wydaje :) costi skoro miałeś porównanie na crt C+ i N to możliwe, że tak jest, dzięki za info bo gdzieś czytałem, że N ma nienajlepszą jakość obrazu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lol, ciekawe od kiedy? To jest sygnal cyfrowy ;)

Jakiegos kilkuletniego Philips Matchline 29" 100Hz

Jakbyś sam instalował zestaw to byś wiedział, że: http://n.pl/fileadmin/pdf/n_instrukcja_sam...eny_v010707.pdf

Ustawiając antenę masz wskaźnik jakości sygnału, który jest najważniejszy. Jeśli współczynnik tego będzie niski, to jakość obrazu będzie gorsza i na odwrót... Co ci po sygnale cyfrowym jak będziesz go zbierać nie tak jak trzeba?

@Garfield: "gdzieś czytałem"... Spoko :lol: Porównywałem przed zakupem N-kę i C+ na LCDkach i wybrałem N, bo C+ było może nie porażką, ale klasę niżej jeśli chodzi o obraz.

Oczywiście w głównej mierze trzeba zwrócić uwagę na antenę w Nce!

Edytowane przez mafia35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak kolega wyżej, oto nam z costim chodziło, sygnał cyfrowy czy ma 50 czy 100% na tv objawia się taka samą jakością, co najwyżej są problemy przy bardzo słabym sygnale, ale nie będe powtarzał tego co już napisano

mafia35 weź no mnie nie rozśmieszaj tymi emotkami, "gdzieś czytałem" znaczy na pewnym forum, dość znanym i skupiającym sporo ludzi, którzy się znają na tej tematyce, ale celowo nie przytoczyłem nazwy, ja wiem, że robisz za szpeca, ale mam C+ od 13lat do tego pracowałem w N jako promotor i spędzałem po 8h dziennie przy tv podłączonym do recordera i mówię co widziałem, u mnie w domu na CRT 32" C+ wygląda ładnie, no wiadomo niektóre kanały jak np AXN potrafi puścić jakiś film w "super" jakości, ale HBO, czy Canal+ są dla mnie bez zarzutu, ale podkreślam to na tv CRT 32" Sony 100Hz, w pracy miałem LCD HD Ready Sony 42" i poza kanałami HD obraz nie zachwycał, jednakże, nie było to obiektywne porównanie crt 32" a lcd 42" tak więc fajnie, że costi sie wypowiedział bo ma lepsze porównanie, a tak z ciekawości pewno masz talerz N?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, wlasnie nie mam talerza N (a raczej durszlaka) i tym bardziej nie uwazam sie za speca. Wiem tylko, ze jakosc sygnalu kiedy spada do ~40% objawia sie rwaniem obrazu, gubieniem dzwieku, obraz wyprzedza dzwiek lub na odwrot.

Jak robicie testy porownawcze to moze ustawcie rozdzielczosc w Nce dopasowana do telewizora. Jeden LCDek bedzie lepiej wygladac na 1080i, drugi na 720p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze dawno tu nikt nie zagladal :) Jako, ze strzelilem sobie w koncu wymarzoną Plazme 42", to musze do tego kupic jakas telewizje lepsza, bo na SD to jak jezdzic Audi A8 na stalowkach 13".

Sprawa wyglada tak. Chcialbym wziac telewizje N razem z rodzicami i chcielibysmy miec ja rozdzielona na dwa telewizory. Czytam cos o tym calym Multiroom, ale nie bardzo wiem na czym to w koncu polega, bo ostatnie posty tutaj sa z roku 2007 gdzie ludzie pisza, ze moza to zostanie wprowadzone.

Na necie znalazlem za 120zl cos takiego http://www.megamedia.pl/zestaw-antenowy-n-...-abonament).php . Czy mam rozumiec, ze kupuje normalny NBox w salonie, a pozniej jeszcze tego za 120zl i moge ogladac rozne programy na kazdym TV ? Czy w ogole da sie to zrobic w telewizji N, bo w Cyfrze z tego co czytalem jest mozliwe rozdzielenie, ale jednak ja jestem za Nka. Aha, mowa oczywiscie o jednym abonamencie, bo zrobic cos takiego na dwa abonamenty, to raczej nei jest problem :)

Z gory dzieki za podpowiedzi

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekaj czekaj, to jaki bedzie minimalny koszt tego wszystkiego ? Mam rozumiec, ze to bedzie 48zl + 6zl i juz moge ogladac na dwa telewizory ? Czy cos zle kminie. Bo jesli to jest 48zl + 48zl, to pier... taki biznes.

EDIT:

Kurde, nigdzie nie moge znalezc zadnego aktualnego tematu poruszajacego ten caly multiroom. Wszystkie na necie to jeszcze z 2007 roku, albo jak nowsze, to nie wyjasniajace dokladnie wszystkiego. Na strone Nki tez tego Multiroom nie moge znalezc...

http://nhdtv.pl/forum/showthread.php?t=654...light=multiroom - tutaj z tego co pisza w ostatnich postach, to nie ma jeszcze tej uslugi, wiec jak to jest ?

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co ja rozumiem to będzie 48zł + 2*16zł + 6zł = 86zł za Multiroom

Edit:

michu98

Masz rację, ech już nie te lata, nie tak szybka regeneracja umysłu co dawniej w męczącej nocy ;)

Edytowane przez Tony Soprano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi