butt-head Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Witam Mam dwa pytania. Otóż nie mam pojęcia jak zrobić w pascalu tak, że po uruchomieniu dowolnego programu napisanego w tymże języku nim przejdzie do właściwego programu spytało: Czy chcesz przejść do menu? Yes/NoI po wybraniu Yes (wciśnięciu Y) przechodziło do menu a po wybraniu No (wciśnięciu N) wychodziło z programu. Natomiast moje drugie pytanie to: jak zrobić menu? Tak żeby było 1. Uruchom program 2. Instrukcja 3. Wyjdź Z góry dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 (edytowane) Może przeczytaj chociaż jeden rozdział jakiegoś poradnika/kursu, co? Jak byś to zrobił, to poznałbyć funckcje/instrukcje: writelnswitch .. caseifreadln W Pascalu już bardzo dawno nie pisałem, ale mniej więcej trzeba zrobić tak: writeln("Czy przejsc do menu (T/N)?");readln(q1);if q1="n" then exit; i tak: writeln("1. Uruchom program");writeln("2. Instrukcja");writeln("3. Wyjdź");readln(z1);switch(z1)case 3: exit;case 2: writeln("bla bla bla - instrukcja)";case 1: default:Błędy w składni popraw zgodnie z kursem/książką. To jest tylko zarys programu - ogólny pomysł. Edytowane 24 Września 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Witam Mam dwa pytania.... czasem nie jest to twoje zadanie domowe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
butt-head Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 ULLISSES wielkie dzięki :* Lecę przetestować :) czasem nie jest to twoje zadanie domowe ?Nie :P Zadanie miałem zrobić domek z róznymi bajerami z użyciem znaków ascii oraz używając funkcje gotoxy. A te pytania to moja osobista ciekawość ;) Kto pyta nie błądzi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...