Skocz do zawartości
Gość Qroń

Krótkie Pytanko O Socket A

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie moi specjaliści od 462 pinowej podstawki wspaniałej firmy AMD. Wraz z kumplem łatamy trochę płyty główne i żeby zająć się tym powiedzmy w trochę szerszej skali chce kupić proca na Socket A żeby mieć jak sprawdzić poreperowane płyty.

Generalnie chodzi mi o płyty obsługujące pamięci DDR i chcę wiedzieć czy czekają mnie tu jakies niespodzianki.

Czy taki załóżmy Sempron 2500+ będzie działał na na wiekszości płyt??

Pytam bo nie wiem jak to z Socket A ale np: są 3 podstawki Intela które razem występują jako Socket 370.

Płyty które będziemy "reperować" zasadniczo będą na nforce2 i temu podobnych SIS i VIA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co mówicie bardzo mnie cieszy, a jak kwestia np kompatybilności takiego Seprona na 166Mhz FSB (efektywne 333) w współpracy z 266mhz pamięciami DDR?? Nie ma problemów z ustawianiem dzieników??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co mówicie bardzo mnie cieszy, a jak kwestia np kompatybilności takiego Seprona na 166Mhz FSB (efektywne 333) w współpracy z 266mhz pamięciami DDR?? Nie ma problemów z ustawianiem dzieników??

Tutaj czasem sa klopoty bo te procki lubia pracowac FSB:MEM w stosunku 1:1.

Co do Semprona to na starszych MOBO moze nie wystartowac a na innych wystartuje ale bios zle go rozpozna ale to czesto nie problem bo procek pracuje w 99% takich przypadkow bez problemu.

Najbezpieczeniej to kupic starszego procka np. na jadrze Palomino. Z tego co pamietam to wszystkie MOBO obsluguja tego procka(moze stare na VIA K133nonA beda mialy klopoty) a jezeli sa problemy to czesto aktualizacja biosu pomaga co w przypadku semprona nie zawsze dziala szczegonie na starszych chipsetach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy sie ten proc też ma mieć pewna wydajność

to może taki Athlon 2400+ na 133Mhz FSB

Tutaj problemm moze byc mnoznik 14,5, duza czesc starych MOBO obsluguje max mnoznik 12,5(4bit'owy) i nie wiem jak zadziala MOBO gdy procek bedzie wymuszal wiekszy mnoznik. Mozna wtedy zrobic drut-moda ale to chyba nei dziala na wszystkich MOBO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj problemm moze byc mnoznik 14,5, duza czesc starych MOBO obsluguje max mnoznik 12,5(4bit'owy)

Byłeś blisko - 2400+ ma mnożnik 15 (15x133.33=2000).

Do testów trzeba mieć kilka różnych procków - mam takiego XP2400+ i nie chodzi on np. na płycie K7T266 Pro2, którą miałem poprzednio.

Da się to przeskoczyć, ale potrzebny jest odpowiedni Bios i wylutowanie jednego kondensatora z płyty. Jak widać nie jest to takie proste - i pewnie nie raz traficie na problemy.

Pozdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie. najlepiej miec np durona 1400 do tego sempa jakiegos najtanszego i jakiegos athlona - nawet palomino - 1800 :)

pozdro

Wiecie poszedłem trochę inny tropem bo oprócz tego testowania chętnie bym sobie postawił platformę na Socket A (ten mój Cielak ledwo zipie), wyhaczyłem takiego Semprona 2200+ http://allegro.pl/show_item.php?item=128392412

ale o ile rzeczywiście zdjęcie jest prawdziwe i w opisie też jest podane dobre oznaczenie serii to chyba to jest Sempron 2500+.

Czyż nie mam racji??

Poza tym mobo do regeneracji będą wyselekcjonowane. Raczej nowsze modele Socket A a ewentualnie zlecenia od osób trzecich będą wykonywane w całości na podzespołach naszych powiedzmy klientów...

Edytowane przez Intel Inside Qroń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Tu masz raport z progsa OPN64 ktory rozkodowoje informacje z procka. Wynika z tego ze jest to jenak semp 2500+, o ile jest to zdjecie tego proca. Tylko troche za niska kwota mi sie wydaje. Poza tym obejzyj jego aktualne aukcje - troche niezbyt zwiazane z kompami :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Tu masz raport z progsa OPN64 ktory rozkodowoje informacje z procka. Wynika z tego ze jest to jenak semp 2500+, o ile jest to zdjecie tego proca. Tylko troche za niska kwota mi sie wydaje. Poza tym obejzyj jego aktualne aukcje - troche niezbyt zwiazane z kompami :rolleyes:

No właśnie wiem i dlatego może właśnie taka wtopa...

Jak koleś sprzedaje gadżety do miłosnych igraszek :lol2: to nie oczekuję że będzie się znać na kompach.

Się okaże, a cena taka bo właśnie ten proc był sprzedawany jako 2200+...

Możliwe że bios mu to źle wykrył czy co??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak do postawienia sobie platformy to polecacie bardziej ABIT NF7... czy może MSI K7N2-Delta...

czy może jeszcze coś innego??

ABIT ma plusa w postaci Softmod'a a nie wiem jak to jest u MSI...

A i jeszcze taka kwestia jak to jest z dzielnikami??

Jak ustawiłbym proca na 200Mhz FSB to bedzie dzielnik 6:1 dla PCI?? Czy PCI miało na tych platformach już jakąś blokadę taktowania??

EDIT:

A co sądzicie o Soltek SL-75FRN2-L w porównaniu do wcześniej wspomnianych przeze mnie płyt??

Mam ofertę od jednego goscia ale nie wiem czy dorówna ABIT'owi i MSI po względem wydajności.

Edytowane przez Intel Inside Qroń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej kręcą sie sempy z najniszych serii 2200+ i 2300+ większość osiąga fsb=200 bez podnoszenie napięcia, a bo odblokowaniu mnożnika potrafią polecieć 11x200=2200 12,5x175=2187

Na nf2 nie da sie odblokowac mnoznika na sempronach.

A jak w tych płytach ze zmianą napięcia na pamięciach?? W ogóle jest taka opcja??

Nie wiem jak w przypadku NF7 ale w NF7-s jest pelna opcja zmiany napiecia CPU/MEM mozna nawet zmienic napiecie chipsetu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na nf2 nie da sie odblokowac mnoznika na sempronach.

Uuuu nie da się odblokować mnożnika na nforce2?? :/ Heh to ciekawe czy się nie będę musiał trochę z tym procem pogimnastykować. liczyłem że jak nie będę mógł postawić go na 200Mhz to zjade mu trochę z mnożnikiem i będzie git... ale jak tak to no ciekaw jestem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak w przypadku NF7 ale w NF7-s jest pelna opcja zmiany napiecia CPU/MEM mozna nawet zmienic napiecie chipsetu :)

Te plyty maja takie same opcje podkrecania ;] zreszta biosy nawet pasuja te same wiec nie moze byc inaczej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnoznika raczej nie odblokujesz ale przy 10,5x200 nie powinno byc raczej problemow. Najwyzej podwyzszysz napiecie troche. Takie jest moje zdanie. Pewny nie jestem ale Durony 1400 ktore robione byly na podobnych rdzeniach i mialy ten sam mnoznik co ten Semp nie mialy problemy z FSB 200MHz na ciut wyzszym napieciu.

Odblokowanie mnoznika na Sempronach polegalo na przerobieniu go na mobile poprzez zamalowanie mostka L5. Mozna wtedy bylo zmieniac mnoznik z poziomu Windowsa, ale pod nF2 jakakolwiek proba zmiany mnoznika w ten sposob powodowala zwiech komputera.

Tu masz pokazane jak zrobic tego moda:

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Dołączona grafika
Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam pytanko podobne czy taka plytka na nforce2(zaluzmy ze abit nf7) obsluzy mi durona 800 bo moge miec za grosze a zawsze przydasie domoroslemu elektronikowi

Edytowane przez morron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam pytanko podobne czy taka plytka na nforce2(zaluzmy ze abit nf7) obsluzy mi durona 800 bo moge miec za grosze a zawsze przydasie domoroslemu elektronikowi

ABIT NF7-S obsłuży wszystko, wszystko co jest tylko mozliwe pod socket A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli nie bedzie problemow z duronem 800 pod platformy na nf2 i innych chipsetach

bo w socket 370 to ja mam tak ze moj asus cusl2-c obsluzy tylko procki z jadrem coppermine ale nie obsluzy juz z jadrem mendocino(starszych pod ta sama podstawke)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli nie bedzie problemow z duronem 800 pod platformy na nf2 i innych chipsetach

bo w socket 370 to ja mam tak ze moj asus cusl2-c obsluzy tylko procki z jadrem coppermine ale nie obsluzy juz z jadrem mendocino(starszych pod ta sama podstawke)

intel to intel

amd to amd

B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...