Gość Qroń Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 (edytowane) i jak Quroń, dostales juz tego procka?? Dostałem już wszystko i śmiga... Jeszcze parę zmian w ustawieniach i będę w 100% zadowolony. :) EDIT: Kurde nie moge ustwić AGP x8, tzn w biosie ustawiłem x8 ale pod windą mi w CPU-Z tego w ogóle nie widzi w ATT jest off a w Everescie jest x4... WHAT THE FUCK?? Co ja mam z tym zrobić?? Może jakiś inny bios?? Edytowane 30 Września 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loolek Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Rozumiem ze po zmianie platformy winde przeinstalowales ;). Wylacz FW. Zainstaluj najnowsze sterowniki do MOBO ze strony nVidi. Przeinstaluj ster do grafy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 (edytowane) Rozumiem ze po zmianie platformy winde przeinstalowales ;). Wylacz FW. Zainstaluj najnowsze sterowniki do MOBO ze strony nVidi. Przeinstaluj ster do grafy. Nie no jasne że przeinstalowałem Windoze, mi to nie straszne aż tak bardzo bo zachowuję sobie instalki co ważniejszy programów (250GB to jest to :) ). A i jeszcze taka jedna sprawa na SA6 mogłem sobie skonfigurować dźwiękówki tak by z mojego SB leciała muzyka ale jak np gadam przez Skype czy GG to leci przez zintegrowaną... Mogę zrobić tak i tutaj?? Bo pod windą zintegrowanej mi nie widzi a w biosie też nic nie znalazłem. PS:To była jednak kozacka sprawa z tym prockiem, kupiłem go jako 2200+(z allegro koleś tak uważał) a jest 2500+(było widać na zdjęciach) i na standardowym napięciu leci na 200Mhz FSB. A i Loolek mamy dosyć podobne platformy :) może masz jakiś optymalny bios do tego configu?? A i jeszcze taka sprawa że coś nie mogę sflashować biosu po użyciu Alt+F2 przy wchodzeniu do biosu odpala się AWD ale od razu wywala błąd coś w stylu "Cannot find source file" czy jakoś tak bo to nie jest słowo w słowo ale mniejwięcej chodzi o to że nie może znaleźć jakiegoś pliku... może lepiej normalnie sflashować z dyskietki startowej co?? Edytowane 30 Września 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loolek Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Co do zintegrowanej k. muzcznej to masz ja pewnie wylaczona w biosie. Wejdz do "Integrated Peripherals" potem do "OnChip PCI Device" i daj na Enabled "Audio Controller" :rolleyes: Ja nie bawilem sie nigdy z biosami pod ta MOBO. Jest duzo modbiosow pod NF7-s(np. Merlina) ale mnie to nigdy nie krecilo :unsure: . Procka ladniego trafiles jezeli na standardowym napieciu staje na 200MHzm, moj niestety tak dobry nie jest ale nie kupowalem selektow i niestety farta nie mialem :sad: . Biosa flashowalem zazwyczaj spod dosa, czyli czyta dyskietka, pliki systemowe na niej+flasher+bios i to wszystko. Ostatni raz jednak flashowalem spod windy i nie bylo problemow. Spod biosa nigdy nie flashowalem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 No stery od nVidii rozwiązały także problem zintegrowanego Audio. Że też sam na to nie wpadłem :/ Dziękówa Loolek biorę się za flashowanie jednego z biosów Merlina... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 (edytowane) No stery od nVidii rozwiązały także problem zintegrowanego Audio. Że też sam na to nie wpadłem :/ Dziękówa Loolek biorę się za flashowanie jednego z biosów Merlina... Kurde no i zwaliłem... chciałem sflashowac biosa na wersje D27 merlina i [gluteus maximus], niby sflashowało, restart i znów odpaliło AWD flash i chciało samo wgrać znów ten NF7D_27.bin i [gluteus maximus] wywala się. Postawiłem na szybciocha na starym sprzęcie i dysku 20GB system i ściągnąłem oryginalnego biosa ale tego w ogóle nie wykrywa. Przy starcie odrazu odpala AWD i nie może znaleźć pliku... Zrobie to jakoś?? czy muszę się odwołac do kogos z programatorem?? Edytowane 30 Września 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loolek Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Sprawdz czy moze wyczyszczenie CMOS pomoze. Przy starcie przytrzymaj insert i zobacz co sie bedzie dzialo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 (edytowane) Sprawdz czy moze wyczyszczenie CMOS pomoze. Przy starcie przytrzymaj insert i zobacz co sie bedzie dzialo. Nie no Clear CMOS próbowałem, spróbowałem przed chwilą z Insertem ale to chyba przy starcie się Delete przytrzymuje żeby BIOS wrócił do pierwotnych ustawień. Ale lipa... EDIT: Noooo udało się... wiedza siłą zdobyta :) nie dam zarobić giełdowym cwaniakom. Ale kombinowania było... Najpierw wersję AWDFLASH dla Asusa :) i ruszyło ale cos flashowanie oryginalnego biosa stawało w połowie, ale Merlinowski poszedł i ma się już dobrze. Heh pamiętajcie moje słowa jak wam nie będzie się chciał sflashowac bios na NF7-S V2.0 to bierzcie AWD od Asusa <hahaha> <złowieszczy_śmiech> :) Sorka ale rzuciło mi się, tyle kuurwa przy tym siedzieć. EDIT2: No na wypasie jest w porównaniu do poprzedniej ta platformy... i te pamiątki na 2:2:2:5 iść nie chciały ale 2:2:2:4 to śmigają :) Edytowane 30 Września 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 (edytowane) Zmostkowałem dzisiaj L5 no i mam Athlona XP-M, no i jak pewnie zgadujecie ze względu na to że to nforce2 to w sumie mam z tego tyle że ładniej wygląda w CPU-Z I teraz tak- bez kitu nie ma możliwości zmiany mnożnika na NF7?? W biosie jest możliwość zmiany mnożnika, i to niby tylko dla picu?? Ehh... Łudzę się tylko bo ch.. mnie strzela że nie mogę polecieć z tym prockiem do góry po mnożniku, bo jeszcze by poleciał ale pamięci mi trochę wykrzacza powyżej 432 Mhz :(... Tylko jakieś drastyczne zjeżdżanie z timingami pomaga, ale wtedy to podkręcanie byłoby tylko "sztuką dla sztuki" a i tak coś kiepsko z pamiątkami w ogóle powyżej 440Mhz... No ale co ja tutaj wydziwiam przecież to PC2700, i tak łanie poleciały. Yhh cholera :( Edytowane 13 Października 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 (edytowane) I tak już jest wysoko, może poleci jeszcze z 200 MHz na powietrznych chłodzeniu, to to też się będzie tak grzał, że szkoda zachodu :) Wogóle sprawdzałeś jego stabilnośc stress prime czy jakimś innym programem? : > Zresztą z założenia to miał być proc do testowania, a nie do podkręcania ;) Edytowane 14 Października 2006 przez janio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Pamietacie moze taki programik w ktrorym wpisywalo sie serie, a on podawal co to za procek, na jakim rdzeniu itd? Mam 2k xp+ do wystawienia, a nie chce montowac mi sie calego zestawu tylko po to zeby wiedziec czy to palomino....:) Chociaz z tego co pamietam to czarna naklejka z serią to procek w o.13, seria na rdzeniu to palomino, rajt? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Orajt :) Palomino były kwadratowe z grawerką serii na rdzeniu, torougbredy i bartony prostokątne z czarna tabliczą na boku proca :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheGreK Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 heyah sory ze wcislem sie wam w temat ale czy ktos moze odpowiedziec na mojego posta dotyczacego durona 1600 jest dwa posty nizej bardzo prosze i czekam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 @leborg: http://www.terrybutler.co.uk/downloads/OPN64%20v0.4.0.zip Tu masz link do tego progsa rozkodowujacego oznaczenia CPU. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 (edytowane) I tak już jest wysoko, może poleci jeszcze z 200 MHz na powietrznych chłodzeniu, to to też się będzie tak grzał, że szkoda zachodu :) Wogóle sprawdzałeś jego stabilnośc stress prime czy jakimś innym programem? : > Zresztą z założenia to miał być proc do testowania, a nie do podkręcania ;) No wiesz miał być do sprawdzania ale tak że do mojego własnego użytku... I tak zakosiłem Durnia ze szkoły także mam innego proca do sprawdzania płyt głównych :D. Z tą stabilnością to masz rację, bo co prawda Pime'em go nie męczyłem, tylko memtestem i cpustab, i przy 432 Mhz na pamięciach jakieś błędy mogą czasem wyskoczyć. Przy 420 zostawiłem na 6 godzin i nie było żadnych, także przy 420 raczej stabilny. Szukam właśnie po necie Vdimm dla NF7-S rev 2 i jakoś ciężko idzie. Większość linków jest wygasłych, jakieś urywki informacji mam tylko. Jednego moda na 3.3V to widziałem w ogóle jednym kablem zrobionego na jakiejś ruskiej stronie i nie wiem jak do tego podchodzić :/ . Jak macie jakieś działające linki czy zdjęcia zachowane dla potomnych to bym poprosił, a w międzyczasie sam muszę szukać. A tak w ogóle to wie ktoś po co na tym Abicie pozorna możliwość zmiany mnożnika z poziomu biosu?? EDIT: Dobra nawiązałem kontakt ze Świdrem także pewnie spróbuję wprowadzić jego moda na zmiana napięcia sekcji z 3.3V na linię 5V. To mi docelowo nie zmieni napięcia Vdimm ale na pewno je ustabilizuje no i będzie te kilka amperów więcej. jak to nie styknie to zrobi się jeszcze moda na 3.3V którego udało mi się w końcu znaleźć. Tylko teraz muszę skombinowac jakieś chłodzonko na moje BH5 i mosfety... Edytowane 14 Października 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Orajt :) Palomino były kwadratowe z grawerką serii na rdzeniu, torougbredy i bartony prostokątne z czarna tabliczą na boku proca :]Tak, to palomino.... @leborg: http://www.terrybutler.co.uk/downloads/OPN64%20v0.4.0.zip Tu masz link do tego progsa rozkodowujacego oznaczenia CPU. Dziekowac, wlasnie o ten programik mi chodzilo..:) Sorki za wtrążolenie sie do tematu, ale potrzebowalem szybkiej odpowiedzi a ten był najbliżej myszki :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 A tak sorka, bo trochę na łatwiznę idę zwracając się do was ale nie wiecie może czy jest jakiś program który zmieniałby FSB w zależności od obciążenia?? No bo jak siedzę w necie to nie potrzebne mi te 2.27Ghz, wiem że jest kupę programów za pomocą których mogę sobie dowolnie ustawiać FSB ale chodzi mi o coś takiego co samo przestawi mi magistralę gdy procek będzie mocniej wykorzystywany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 nie wiem czy cos takiego na sA znajdziesz, ewentualnie możesz zassać programik który zwie się "S2kCtl", działa podobnie do C'n'Q w A64, "obcina nieużywane części jądra" zmniejszając zapotrzebowanie i wydzielaną energie (z ok 60 do 8-10W), np u mnie obniża temperature przy użyciu procka do 15-20% z 42 na ok 34-35 stopni, a jak procek wykożystywany jest do ok. 5% to spada nawet do 32 stopni. Przy grach lepiej wyłączyć programik (dać go na disable, bo wyłączenie z paska systemowego nie wyłączy go!) na niektórych mobo bywaja problemy z dźwiekiem jednak u mnie śmiga już od kilku miesięcy i jest wszystko ok. Żeby nie było to ten programik działa naprawdę, różnica temperatuty jest wyczuwałna :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 (edytowane) W SpeedFanie mozna cos takiego ustawic. Musisz tylko wczesniej na tej samej zakladce ustawic model swojej plyty lub clockgena.. Z tego co pamietam mozna wybrac Abita NF7-S - jest taka opcja. Edytowane 22 Października 2006 przez YogiCK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 (edytowane) Nie wiem jak na innych płytach, ale u mnie zbyt gwałtowna zmiana FSB (np. skok z 240 na 230) kończy się zwiechą całego systemu, muszę zmieniać co 2-3 MHz. Używam clockgena. Edytowane 22 Października 2006 przez janio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 (edytowane) Nie wiem jak na innych płytach, ale u mnie zbyt gwałtowna zmiana FSB (np. skok z 240 na 230) kończy się zwiechą całego systemu, muszę zmieniać co 2-3 MHz. Używam clockgena. Nie no wiesz, najpierw sprawdziłem czy nie będzie żadnych problemów. Spoko mogę skakać z 333 na 400 przy standardowym napięciu, a przy podniesionym na te moje 433. Kurde kilka razy już ze SpeedFan'a korzystałem ale nie wiedziałem że on tak może. Dzięki YogiCK, fajna sprawa. EDIT: Dobra, ustawiłem 133FSB przy wykorzystaniu do 50% a jak chce więcej to wskakuje na 200 Edytowane 22 Października 2006 przez Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 Słuchajcie mam jeszcze takie pytanie co do chłodzenia na Socket A. Jak ustawię FSB na 216 przy 1.8V to jest full stable, tylko ze po pół godziny przy Torture Test w Primie 60*C a mój Cooler pracuje wtedy i tak przy max obrotach - ok 2900RPM, niby te procki są dość ciepłe i te 60 stopni to jeszcze nie taka tragedia ale jednak. Tak się zastanawiam na kupnem ThermalTake Golf 325 tylko, że znalazłem jedynie jedną aukcję na allegro z tym radiatorem i kosztuje 80 zeta :/. Czymś się w ogóle różni Golf 325 od radiatora który jest w ThermalTake SILENT BOOST?? Bo ten radiator z coolerem kosztuje w sumie tyle samo. Jak wezmę tego Golf'a to pewnie zostawię sobie swojego Collera od AC Copper Silent 2M bo przy Low a nawet Medium to mało co go słychać, jakoś się przyklei taką mięsistą taśmą dwustronną i powinno być git. Tylko czy to się w ogóle opłaca?? Wie ktoś chociaż w przybliżeniu na jaki spadek temperatury mogę liczyć?? A i dodam jeszcze że ta stopka miedziana która dawała wiele do życzenia jeżeli chodzi o jej płaskość została przeze mnie wyszlifowana na tafli szkła papierem o ziarnistości 600 i 800, po czym odnotowałem kilkustopniowy spadek temperatury, z tym że wtedy nie osiągałem temperatur rzędu 60*C, aż się boję pomyśleć ile by było bez przeszlifowania i to że pokazuje mi 60*C to też nie dam głowy że nie przekłamuje bo na standardowym napięciu i częstotliwości w strasie zdarzało mu się pokazać ponad 50 stopni przy wentylatorze ustawionym na max. Jak sprawdzę miernikiem temperaturę w stresie to jeszcze dodam, w tej chwili nie mam na to zbytnio czasu, ale i tak temperatura na rdzeniu od tej mierzonej na radiatorze będzie inna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 Wolał bym dołożyć te kilkadziesiąt zł i kupić Scythe Katana - http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=1603. W razie wymiany sprzętu miał byś już cooler, poza tym napewno będzie wydajniejszy od tych od Termaltake. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 Wolał bym dołożyć te kilkadziesiąt zł i kupić Scythe Katana - http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=1603. W razie wymiany sprzętu miał byś już cooler, poza tym napewno będzie wydajniejszy od tych od Termaltake. Hymh... to też dobre. Dużej różnicy w cenie nie ma... przemyśle i uzbieram kase. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Sorka że odgrzewam ten stary temat, ale po co pisać nowy?? Jak napiszę wam 39 tydzień 2003 rok to już większość z was wie o co kaman. I tak ze względu na to że różnie poskładane zdania widziałem mam pytanie czy procesory z magicznym oznaczeniem 0339 mają jeszcze odblokowany mnożnik, czy już zablokowany?? Zaraz mnie ktoś zbeszta pewnie za to pytanie. Raz widzę zdanie: Odblokowane były do 0339 a innym razem O/C procesorów z 0339 i młodszych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meesha Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 (edytowane) procki z 43 tygodnia 2003 (i późniejsze) są wszystkie wyblokowane we wcześniejszych partiach (gdzieś tak chyba od 36 tygodnia 2003, ale tej daty nie jestem w 100% pewien) zdarzają się i zablokowane i odblokowane - granica jest płynna, a proce z tego przedziału to loteria Edytowane 13 Listopada 2006 przez meesha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Właśnie, 0339 to taka umowna granica - miałem 0341 zablokowanego a widziałem na tym forum osoby z odblokowanym 0340 i 0341 - więc różnie bywa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 (edytowane) Słuchajcie mam jeszcze takie jedno pytanko. Widzicie przeglądałem sobie allegro i trafiłem na takiego oto Bartona LINK!!!, kupiłem bez zastanowienia, no ale mi koleś teraz wciska że coś nie halo z tym prockiem. Także raczej go nie dostane :(. No cóż trudno i tak wracając do mojego pytania... ktoś wie jaki odsetek Thortonów daje się przerobić na Bartony?? Wiem że na dwoje babka wróżyła ale czy warto w ogóle ryzykować zakup Thortona z założeniem że da mu się odblokować cache?? Edytowane 29 Listopada 2006 przez Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 Jak nie ma zablokowanego mnożnika, to jest jakieś 90-95% szans, że uda się go odblokować, a dodatkowy cache będzie sprawny... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 Jak nie ma zablokowanego mnożnika, to jest jakieś 90-95% szans, że uda się go odblokować, a dodatkowy cache będzie sprawny... No dziękówka luk widzę że jesteś kopalnia wiedzy jeśli chodzi o S462. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...