Skocz do zawartości
luk1401

Energooszczędne, średnio Wydajne Części Na Serwer :d Jakie Kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio złozyłem serwerek:

cyrix 500 @ pasywny radiator

bliżej niezidentyfikowane mobo

256MB SDRAM

grafika zintegrowana

karta sieciowa na R8139

dysk flash 2gb

zasiłka feel 300 @ arctic "10db"

Serwer stoi na linuxie NND. Jest niemal niesłyszalny, z racji zastosowania tylko jednego, cichego wentyla i braku mechanicznego dysku twardego. Jestem z niego niezwykle zadowolony, ponieważ ciągnie ok 30W. Chodzi 24/7 a temperatua procka nie przekaracza 35*C. Może jutro dam fotki serwera...

Teraz przyszła pora na drugi serwer. Będzie to serwer plików w mojej sieci. Będzie oparty na windowsie, więc musi być nieco lepszy. Niestety, przy tym serwerze dysk flash nie wystarczy. Mam już w tym celu dysk seagate 200gb 7200.9 sata2. Do tego kontroler sata na pci. Ze względu na duże obciązenia będzie w nim tez karta gigabitowa pentagrama. Zastanawiam się nad prockiem, płytą główną i zasilaczem. Co polecacie?? Ja myślałem nad Tualatinem 1GHz i jakiś mobo z pełną integracją. Do kompa dam chyba 256MB ramu. Chciałbym wydać mało kasy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. feel pod serwer (mimo niskiego zapotrzebowania na w) to kiepski pomysł

2. szkielet na gigabicie ?

3. tualatain wystarczy, nawet skręcony w dół (pasywka..) - o ile nie będziesz chciał odpalać na nim dodatkowych usług w siecie,, jeśli docelowo ma trzymać pocztę czy małe łułułu to pomyśl o czymś mocniejszym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Założyłem feela bo to miałem akurat na stanie. Szkielet mam w gigabicie... Serwer będzie głównie miejscem do przechowywania danych i zapuszczania programow P2P z całej sieci. Mam na oku tualatina 1000MHz. Na boxie miał max 40*C co o tym myślicie?? Jaką płyte do niego dać?? Ile prady ciągnie?? Czy jak pare ludków naraz będzie ściągało jakies dane z serwera to jak się proc obciąży??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Założyłem feela bo to miałem akurat na stanie. Szkielet mam w gigabicie... Serwer będzie głównie miejscem do przechowywania danych i zapuszczania programow P2P z całej sieci. Mam na oku tualatina 1000MHz. Na boxie miał max 40*C co o tym myślicie?? Jaką płyte do niego dać?? Ile prady ciągnie?? Czy jak pare ludków naraz będzie ściągało jakies dane z serwera to jak się proc obciąży??

Proc przy wlaczonym DMA (UDMA) nie obciazy sie. Za to dysk i owszem, co dla sciagajacych bedzie rownoznaczne z zamarciem calego kompa (problem znany z sieci akademikowych, kiedy kilka sosob sciaga cos z jednego kompa) Ogranicz ilosc polaczen z udastepnianym katalogiem do 1, gora dwoch jednoczesnie i po klopocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.w kwestii wydajności serwera plików -dysk cie ugotuje - jeśli chcesz robić dystrybucje plików to zdrowszym rozwiązaniem będzie wsadzić kilka twardzieli ale jak rozumiem to odpada

chyba jedyne wyjście to postawić ftp-a- dać limit połączeń i limit do pobrania na usera by nie obsepiali serwa

siecióka gigabit nie da przyspieszenia w serwowaniu plików przez jeden dysk, nie ważne jaki(zabije cie czas dostępu a nie prędkość dysku)

2.w kwestii mocy procka zapoznaj sie z Geode albo jakimś starym celkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszym rozwiazaniem bylo by kilka mniejszych dyskow 2,5". Zuzycie pradu bardzo male, wydajnosc wystarczajaca, a gdyby do kazdego dysku ustawic limit jednego uzytkownika na raz mialbys duzo lepiej chodzacy serwer niz na jednym dysku. Tylko ta cena :/

A procesor pociagnie to wlasciwie kazdy takze celek bedzie jak najbardziej ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi