bamc Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 od dwóch dni dysk zaczął mi znacznie głośniej chodzić, rzęzi głośno gdy pracuje... to objawy juz jego zużycia ? Program HHDlife pokazuje 53% zuzycia Jednak denerwuje mnie ten hałas... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Śrubek mocujących dysk do sanek nie ruszałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 MBX napisał(a): Śrubek mocujących dysk do sanek nie ruszałeś?tak jak wspomniał MBX, najprawdopodobniej są to drgania które przenoszą sie na obudowe. jednak niestety czasami się tak dzieje że dysk zaczyna głośniej chodzić ale osobiście mam w starym kompie dyski które mają już po 15 lat i są nadal tak samo głośne jak 15 lat temu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamc Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 nic nie ruszałem to samo zaczęło, moge podokręcać... ale zauważyłem że przy większym obciążeniu dysku zaczyna głośno chodzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 większe obciążenie większe drgania wywtwarza. Dokręć wszystko, potem zobacz czy gdzieś obudowa się nie poluzowała (raz mi jeden nit się poluzował i podobny efekt był). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamc Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 jednak nie jest to wina poluzowanych śrubek :( wczoraj rozkreciłem i dokreciłem i nadal głośniej chodzi jak coś kopiuje np. albo otwieram programy itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 wygląda na to że jest to jedna zużycie dysku i nic na to nie poradzisz. Jedyne co teraz możesz zrobić to kupić jakąś kieszeń wyciszającąale nie wiem czy jest sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Smarta podaj z everesta <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamc Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Prosze bardzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 (edytowane) Analizujac rapotrt smart stwierdzam ze ten dysk moze w kazdej chwili paść, jest zarżnięty jak dzika świnia, mechanika dysku juz wysiadla, glowica nie trafia w sciezke, kilkset tysiecy bledow naprawianych przez algorytmy dysku. Ogolnie jak najszybciej backup i nowy dysk, juz nic nie zrobisz, nawet hddregenerator nie pomoze :) Przyjmij moje najszczersze kondolencje :cry: Pozdrawiam Edytowane 29 Września 2006 przez sbchp250 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamc Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 dzieki bardzo za pomoc :) co mogło być efektem takiego stanu dysku? czas? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 (edytowane) bamc napisał(a): dzieki bardzo za pomoc :) co mogło być efektem takiego stanu dysku? czas? Poprostu miales pecha (trafil sie taki sobie dysk) - inny taki sam dysk moze przezyc duzo wiecej, PS: Szkoda dysku, to chyba Seagate Barracuda V Edytowane 29 Września 2006 przez sbchp250 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 @sbchp250 zaciekawiłeś mnie tą analizą ;] Mógłbyś rzucić okiem na mój dysk? Też chodzi coraz głośniej i chyba nawet wolniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 (edytowane) Havoc napisał(a): @sbchp250 zaciekawiłeś mnie tą analizą ;] Mógłbyś rzucić okiem na mój dysk? Też chodzi coraz głośniej i chyba nawet wolniej. Z twoim dyskiem jest wszystko w porzadku. (masz tylko nieznaczna liczbe bledow pomiedzy dyskiem a kontrolerem - moze to byc wina tasmy albo kontrolera) Ale raczej tasma nawala, zmien na nowa, jam masz powyzej 48Cm to sprobija zmienic na 48cm Edytowane 30 Września 2006 przez sbchp250 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Hehe ;] Dzięki wielkie :) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamc Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 @sbchp250 w jaki sposób się interpretuje te raporty? Jest gdzies napisane jak to sie czyta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 W tym dziale, masz przyklejony temat interpretacji raportów SMART. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Moja barracuda 7200.7 80GB "Panie doktorze ile czasu mi zostało?" :) Zwątpiłem w Seagate'a :-|. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 (edytowane) bamc napisał(a): @sbchp250 w jaki sposób się interpretuje te raporty? Jest gdzies napisane jak to sie czyta? Przyklejony temat http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=166218 czyli SMART bez tajemniec :) Ten temat to bumerang, ci jakis czas sie powtarza :) @krzyysiu dalem wyzej link, mozesz sam dojsc do odpowiednich wnioskow, a jak nie to moge ci opisac co i jak :) Edytowane 30 Września 2006 przez sbchp250 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 (edytowane) Wcale taki raport SMART nie musi oznaczać że dysk jest uszkodzony. Przekonałem sie o tym sam na własnej skórze - były jeszcze większe liczby niz na waszych screenach a dysk nowiutki był, teraz ma ponad 2 lata i hula do tej pory, wiec ? Poza tym czasami SMART podaje błędne dane, w wierszach 05,C5,C7,C8 jak nabija to znaczy że dysk ma albo bady albo problemy z zapisem i odczytem. Edytowane 4 Października 2006 przez Drozda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pułek Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2011 (edytowane) Witam A co możecie powiedzieć o moim dysku ? Ponieważ głośno chodzi i nie wiem czy jest uszkodzony czy po prostu tak ma?... Pozdrawiam Kristian Edytowane 13 Lipca 2011 przez Pułek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...