Didymos234 Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Mam pytanie do tych, co dzielą sobie internet na 2 komputery za pomoca routera. Potrzebuję fachowej porady dotyczącej zakupu takiego własnie urządzonka - tylko są 2 warunki: musi być jak najtańszy (ale żeby się nie wieszał na przykład) i po drugie i najwazniejsze chciałbym żeby dynamicznie dzielił łącze. Chodzi o to że planuję rozdzielić na 2 kompy dostęp do internetu: łącze od lokalnego providera, 1MB, DHCP. Chce ustawić na routerze MACa jednego z kompów, i żeby rozdzielał mi internet. Dodatkowo - jeden komp będzie włączany rzadziej niż drugi - więc żeby była możliwość takiego podzielenia łącza, żeby jak jeden komputer jest wyłączony to żeby drugi miał 100% pasma, a gdy włączone są 2 kompy to powiedzmy żeby dzieliły się po 50%, choć jak będzie możliwość podziały niesymetrycznego to tym lepiej. Z góry dziękuję za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 takie rzeczy to tylko w erze... Za okolo 200 zł są Dlink 524T ale to pod Neostradę, więc odpada... Następne na czym można bardzo sprawnie podzielić pasmo to WRT54GL - 250 zł. Tu masz jakiegoś Asmaxa http://allegro.pl/item129653152_router_asm...enie_pasma.html Ogólnie jak masz mieć podłączone tylko 2 kompy (i ten 2 spordycznie) to kupiłbym zwykły router i się nie przejmował zbytnio. Np. DI-604 od Dlinka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmak Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Mam pytanie do tych, co dzielą sobie internet na 2 komputery za pomoca routera. Potrzebuję fachowej porady dotyczącej zakupu takiego własnie urządzonka - tylko są 2 warunki: musi być jak najtańszy (ale żeby się nie wieszał na przykład) i po drugie i najwazniejsze chciałbym żeby dynamicznie dzielił łącze. Chodzi o to że planuję rozdzielić na 2 kompy dostęp do internetu: łącze od lokalnego providera, 1MB, DHCP. Chce ustawić na routerze MACa jednego z kompów, i żeby rozdzielał mi internet. Dodatkowo - jeden komp będzie włączany rzadziej niż drugi - więc żeby była możliwość takiego podzielenia łącza, żeby jak jeden komputer jest wyłączony to żeby drugi miał 100% pasma, a gdy włączone są 2 kompy to powiedzmy żeby dzieliły się po 50%, choć jak będzie możliwość podziały niesymetrycznego to tym lepiej. Z góry dziękuję za rady. Ciężko będzie... Najprościej i najtaniej jakiś tani pececik (coś w stylu Siemens Scovery) do tego CF z przejściówką na IDE i dwie sieciówki. Wrzucasz mOnOwall'a i problem znika :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Heh, czyli co, rozumiem że jak kupie zwykły router to pasmo mi sie dzieli na dziko, czyli na jednym kompie ssam coś to na drugim masakra ? W sumie myślałem że jest cośtakiego jak dynamiczny podział pasma, zdziwiliście mnie troche :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 (edytowane) Heh, czyli co, rozumiem że jak kupie zwykły router to pasmo mi sie dzieli na dziko, czyli na jednym kompie ssam coś to na drugim masakra ? W sumie myślałem że jest cośtakiego jak dynamiczny podział pasma, zdziwiliście mnie troche :| Dobrze myślałeś, a koledzy Cie zle zrozumieli. Najtanszym i najskuteczniejszym sposobem podzielenia dynamicznie lacza jest zastosowanie softowego routera NND razem z zainstalowanym pakietem Niceshaper- mozliwosci tego zestawu sa przeogromne :) Zajrzyj na strone http://nnd.freesco.pl/. Sam go stosuje. Przez ostatnie 3 lata zawiesil sie 2 razy. Kupujesz kompa za 100 zl i masz router o mozliwosciach konfiguracyjnych sprzetu za tysiace zlotych. Ponadto mozesz uruchomic rozne uslugi, jak np. serwer www, ftp czy np amule/xmule. Polecam, bo naprawde warto. Edytowane 25 Września 2006 przez DRuMah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Ja go dobrze zrozumiałem :) Chodziło mu o router to pisałem o routerach... Co do softwerowego routera na bazie chociażby NND to jest to bardzo dobre rozwiązanie. Jedyny minus to chodzący nonstop komputer. Jak komuś to nie przeszkadza to luzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 NA procesorze radiator pasywny, w zasilce wiatrak 5V. W czym problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 No to akurat nie jest problem... Dla mnie największym problemem byłby pobór prądu. Router pobiera go o wiele mniej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinio Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 No to akurat nie jest problem... Dla mnie największym problemem byłby pobór prądu. Router pobiera go o wiele mniej... Różnicę 2-4zł w skali miesiąca można spokojnie przełknać. Jak dobrze poszukasz to na całego kompa wydasz max 70zł (klasy P3 450). Zresztą nieraz wystarczy popytać po znajomych i się uzbiera jakaś maszyna za grosze. A różnica w cenie jaką się wyda na kompa aniżeli na dobry router sprzętowy starczy na wiele, wiele miesięcy nieco wyższych rachnuknów za prąd :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Coś nie wierzę, że to wychodzi tylko 2-4 zł na miesiąc (nawet przy wyłąoczonym monitorze, braku FDD, CDROM itd.). Zerknij chociażby tutaj... http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic260666-0.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinio Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Napisałem, że wychodzi o te 2-4zł więcej niż mając "sprzętowy" router, a nie całkowity miesięczny koszt. Dałem orientacyjny zakres, bo to zależy od kosztu energii noi konfiguracji kompa i porównywanego routera. Kiedyś z ciekawości zrobiłem test ile pobiera moja maszyna. Wówczas testowana konf to p3 450, 64MB ram,graf,dźwięk, i sieciówka zintegrowane, floppy, dysk 8,4gb, oczywiście bez cd, monitora i klawy. W idle wyszło zużycie nieco ponad 28W (sam się zdziwiłem), co w skali miesiąca, wg mojej taryfy wychodzi 6zł/msc. Niestety nie miałem czasu na wykonie testu w całkowitym "stresie" (choć taki stan jest u mnie rzadki) bo pomiary liczyłem odłączając napięcie w całym domu, chodził tylko serw, a potem na podstawie wskazań licznika zużycia prądu. Jak znajdę czas to może powtórzę pomiary, bo teraz jest nieco inny konf i sam jestem ciekaw czy więcej będzie zżerał. Co prawda nie brałem pod uwagę switcha,.. więc w sumie moze wyjśc nieco więcej niż wspomniana przeze mne kwota,.. no ale taki komp ma swoje zalety, o czym wspomniał DRuMah. Taka maszyna może ściągać stuff z netu przez noc, zamiast zostawiać stacjonara włączonego -oszczędność energii :) A wracając do tematu, jakiś prosty softowy router <P3 co by mało żarł, z NND na pokładzie to dobry pomysł. Chyba, że za małą kasę można dorwać stabilny router, co by dzielił pasmo tak jak chce autor tematu, ale ja takiego to nie znam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegiaWarszawa Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Dzielil ktos lacze na tomato w ovislinku 1600 gl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 Dzielil ktos lacze na tomato w ovislinku 1600 gl? A konkretniej o co chodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belliash Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 Pierwszy lepszy ruter na ktory mozna wgrac tomato (np linksys wrt54gl). I tam zrobisz dokladnie to co chcesz, korzystajac z HTB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegiaWarszawa Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 Chodzi o podstawowe kwestie i ustawienia. Siec z aster 5mb/1upl w nocy 10/1. Chce podzielic lacze na 3 kompy tak, zeby wykorzystywaly reszte pasma ja jest nieyztwane. Da sie tak? Czy qos ustawia tylko upload i reguly dla niego czy download rowniez? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 Zarówno up jak i down... Zobacz sobie tutaj -> OpenLinksys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...