hardwin Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 w tych cięzkich czasach kiedy to ceny pamięci strasznie podskoczyły przeglądając allegro zauważyłem ze pamięci rejestrowane ECC są dużo tańsze oczywiście zeby je można móc używać należy posiadać płytę gł. z ich obsługą i teraz pytanie czy aby na pewno ? jeśli w instr. obsługi jest napisane ze obsługuje ECC te które są "tylko pod płyty serwerowe" będą chodzic?? np. weźmy pamięci z tej aukcji 512MB ECC 266Mhz http://www.allegro.pl/item128230497_512_mb..._gwar_3mc_.html kurde 90 zł , pomijając fakt słabego ich taktowania to cena jest szalenie przyzwoita to samo zastanawia mnie z pamięciami ddr2 jak to jest w praktyce? dzieks z góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Jak tak pisze na płycie gł. Tylko jedno ale nie mieszaj non-ecc z ecc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 @Domik no wlasnie czasem nie. sam bylem swiadkiem gdzie pamieci dedykowane do serwerow ecc, nie chcialy za nic ruszyc na plycie glownej przystosowanej do ecc. ;) a wiec najlepiej w instrukcji obbadac jakie modele pamieci plyta obsluguje (dokladnie!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Jezeli to maja byc pamieci do tego kompa co w sigu, to nie da rady. W A64/Sempach 64 kontroler pamieci jest wbuowany w procka. A on nie obsluguje pamieci ECC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 @YogiCK to dlatego te pamieci ddr-ecc nie chodzily u kumpla na procku semp 3000+ 64? ;) pytam bo nie wiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Jezeli to maja byc pamieci do tego kompa co w sigu, to nie da rady. W A64/Sempach 64 kontroler pamieci jest wbuowany w procka. A on nie obsluguje pamieci ECC. komp z sigu prawie caly sprzedany, przechodze na AM2 widze np. w komputroniku [maja swietne opisy podzespolow] duzo plyt ma obsluge ECC ale faktycznie...procek ma wbudowany kontroler...chyba to nie ruszy chyba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 na a64 dzialaja pamieci ecc !!!! wszystko zalezy od mobo , np na asusie (nie wiem czy wszystkie modele) ecc dzialaja a na dfi nie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Potwierdzam. Na Asus P5W DH Lx jest w biosie opcja ECC włączone/wyłączone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 (edytowane) no to jak wyjasnisz fakt ze mojemu kumplowi ecc nie dzialaly na mobo asusa (przystosowane pod ecc) i sempie 3000+ 64? cos jednak chyba jest w tym co napisal YogiCK ;) // no jesli 2 osoby potwierdzaja to jednak i w tym musi cos byc :) wiec musze sie przejsc do kumpla i chyba doglebniej bios sprawdzic, choc na 100% nic tam takiego nie ma :? Edytowane 26 Września 2006 przez xacti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liseq Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 sempron 2800+ gigabyte k8ne bios f5 samsungi 1gb ecc-r pc2700 za 185zl ecc WYLACZONE w biosie :) o tym ze smigaja na 200Mhz chyba nie musze mowic B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Pora odkopać temat - ctrl+v z innego tematu, ale tutaj jak najbardziej pasuje. Micron PC2-3200 3-3-3-12 ECC @ D9DBV Tanio kupione serwerowe DDR2 - D9, więc powinny pójść "ciut" powyżej fabrycznych 200/400MHz. No właśnie, z tym szczegółem, że... nie idą wcale :huh:. Testowane na róznych ustawieniach, pełne auto, jak i na sztywno z bardzo luźnymi timingami i dużym zapasem napięcia; ECC oczywiście w biosie włączone (=Auto), ale próbowałem też na Disabled. Single i Dual, w różnych slotach i nic, sprzęt w ogóle nie postuje. Asus P5W64 WS Professional Specification Memory: 4 x DIMM, max. 8GB, DDR2 667/533, ECC and non-ECC un-buffered memory Dual channel architecture Native DDR2 800 Support Więc spodziewalem się, że pójdzie bez oporów. Spróbuję jeszcze na najnowszym biosie, może to coś da. W końcu na XS ludzie jadą z pamięciami ECC na 975X, więc technicznie obsługuje. Jakieś pomysły zanim zacznę szukać innej płyty do sprawdzenia...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Jaka jest szansa ze ECC pojda na ECS K7VMM+. Moja dziewczyna ma malo pamieci i chcialem jej troche dolozyc a ECC sa bardzo tanie. Szukalem w manualu i nie ma slowa o obsludze badz jej braku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 (edytowane) Via kt266 i pochodne obsługują ECC. Wydaje mi się, że na 99% powinny działać. Najwyżej kup tanio na allegro kość 256MB 200/266MHz i wypróbuj - dużo na tym nie stracisz. Edytowane 6 Grudnia 2006 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 (edytowane) Same ECC (9 kosci pamieci) nie jestem pewien, ale registered (jak u LordFury - ten extra scalaczek prostokatny na srodku) raczej na pewno nie zadzialaja. Edytowane 6 Grudnia 2006 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 co znaczy "registered" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 na nf2 beda takie pamiatki chodzic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 co znaczy "registered" Registered memory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 U mnie na Solteku KT600C1L działały ECC-R, więc myślę, że u niego też będą, tymbardziej że kontroler pamięci na VIA wspiera ECC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Odpowiedź nt. "chodzenia" pamięci ECC: Będą chodziły o ile płyta to umożliwi: np płyty Asusa s939 nf4 fullATX oficjalnie wspierają ECC- i te pamięci na nich chodzą (co wiem bo mam 2 rodzaje ECC-R (2x512 microna, i na razie 1G 333 samsunga). Nie wiem jak z płytami micro ATX asusa- bo tu już nic nie pisze, ani jak z chipsetem kt890- bo raz pisza tak a raz tak. Podobno z płyt na s939 jeszcze gigabyte na nf4 wspiera , ale już zupełnie nieoficjalnie. Mam dane że większość płyt na chipsetach VIA na sA radzi sobie- mam zamiar sprawdzić ze 2 płyty, jak będe wiedział to dopiszę. I jeszcze jedno- różnica wydajności między ecc-r a zwykłymi pamięciami w odczycie i zapisie jest pomijalna, czas dostępu z pomiaru everesta jest gorszy dla ecc-r. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 a co z asrock k7vt4a pro? jest na via kt400a.. jak mialem kiedys 256 ddr-ecc to nei chodzilo.. ale to byly jakies specyfczne pamieci... z serwerow p3 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 kurcze chyba kuyppie sobie ECC bo mam mobo na via kt400a praktycznie kt 600 tylko pytanie czy pojda masakra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:MAO:. Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 A czy sie je w ogole oplaca??? Przeciez sa mniej wydajne (ciut wolniejsze) przez to ze wlasnie maja tą korekcje bledow! ..musza troszke wiecej myslec. No chyba ze chcesz robic jakis powazny serwer :P Do zwyklego uzytku domowego lepiej miec non-ECC. Nawet do domowego serwera. Przemysl. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 no tak.. tylko ze ecc sa o wiele tansze :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:MAO:. Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 No tak.. :D Dlatego napisalem, zeby hardwin sobie to przemyslal. Czy ma to byc sprzet 'oszczedny' czy wydajny! :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 wg mnie jedno i drugie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 No tak.. :D Dlatego napisalem, zeby hardwin sobie to przemyslal. Czy ma to byc sprzet 'oszczedny' czy wydajny! :wink: Jak odczujesz roznice w grach/benchmarkach/pracy miedzy pamieciami ecc a non ecc to ci chyba zgrzewke zafunduje :lol: Tak sie sklada ze nie dosc ze te pamieci sa tansze to jeszcze znacznie lepiej sie @. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Grupl Nie podpuszczaj ze lepiej sie kreca bo pozniej mozesz zalowac :P Kt600&VT8237 daje rade z ECC? Tylko musialbym cholera polowac na 2x512 333 :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 ja tez sie jeszcze raz spytam czy asrock k7vt4a pro na kt400a bedzie dzialal z ecc? :( 'no i jak to jest z tym @ ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 (edytowane) Kt600&VT8237 daje rade z ECC? Tylko musialbym cholera polowac na 2x512 333 U mnie na Solteku KT600C1L działały ECC-R, więc myślę, że u niego też będą, tymbardziej że kontroler pamięci na VIA wspiera ECC.Wersja SB to chyba raczej nie ma nic do rzeczy - kotroler jest w końcu w NB... U mnie brykały Microny PC400 opisane tutaj. Nie podpuszczaj ze lepiej sie kreca bo pozniej mozesz zalowac http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=189368&hl= :) Wydaje mi się, że ECC powinny się trochę lepiej kręcić od pamięci non-ECC na takich samych kościach... ale nie spodziewałbym się jakiś dużych różnic... Edytowane 10 Grudnia 2006 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 (edytowane) 'no i jak to jest z tym @ ? ;)U mnie kosci 333 pracuja na codzien przy 440mhz bo dzielniki mi nie leżą :(. Max oc znacznie wyzsze....:P Edytowane 10 Grudnia 2006 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...