Skocz do zawartości
hardwin

Jak To Jest Z Tymi Pamieciami Ecc

Rekomendowane odpowiedzi

w tych cięzkich czasach kiedy to ceny pamięci strasznie podskoczyły przeglądając allegro zauważyłem ze pamięci rejestrowane ECC są dużo tańsze

oczywiście zeby je można móc używać należy posiadać płytę gł. z ich obsługą

i teraz pytanie

czy aby na pewno ? jeśli w instr. obsługi jest napisane ze obsługuje ECC te które są "tylko pod płyty serwerowe" będą chodzic??

np. weźmy pamięci z tej aukcji

512MB ECC 266Mhz

http://www.allegro.pl/item128230497_512_mb..._gwar_3mc_.html

kurde 90 zł , pomijając fakt słabego ich taktowania to cena jest szalenie przyzwoita

to samo zastanawia mnie z pamięciami ddr2

jak to jest w praktyce?

dzieks z góry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Domik

no wlasnie czasem nie. sam bylem swiadkiem gdzie pamieci dedykowane do serwerow ecc, nie chcialy za nic ruszyc na plycie glownej przystosowanej do ecc. ;) a wiec najlepiej w instrukcji obbadac jakie modele pamieci plyta obsluguje (dokladnie!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli to maja byc pamieci do tego kompa co w sigu, to nie da rady. W A64/Sempach 64 kontroler pamieci jest wbuowany w procka. A on nie obsluguje pamieci ECC.

komp z sigu prawie caly sprzedany, przechodze na AM2

widze np. w komputroniku [maja swietne opisy podzespolow] duzo plyt ma obsluge ECC

ale faktycznie...procek ma wbudowany kontroler...chyba to nie ruszy

chyba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak wyjasnisz fakt ze mojemu kumplowi ecc nie dzialaly na mobo asusa (przystosowane pod ecc) i sempie 3000+ 64? cos jednak chyba jest w tym co napisal YogiCK ;)

// no jesli 2 osoby potwierdzaja to jednak i w tym musi cos byc :)

wiec musze sie przejsc do kumpla i chyba doglebniej bios sprawdzic, choc na 100% nic tam takiego nie ma :?

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pora odkopać temat - ctrl+v z innego tematu, ale tutaj jak najbardziej pasuje.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Micron PC2-3200 3-3-3-12 ECC @ D9DBV

Tanio kupione serwerowe DDR2 - D9, więc powinny pójść "ciut" powyżej fabrycznych 200/400MHz.

No właśnie, z tym szczegółem, że... nie idą wcale :huh:. Testowane na róznych ustawieniach, pełne auto, jak i na sztywno z bardzo luźnymi timingami i dużym zapasem napięcia; ECC oczywiście w biosie włączone (=Auto), ale próbowałem też na Disabled. Single i Dual, w różnych slotach i nic, sprzęt w ogóle nie postuje.

Asus P5W64 WS Professional Specification

Memory:

4 x DIMM, max. 8GB, DDR2 667/533, ECC and non-ECC un-buffered memory

Dual channel architecture

Native DDR2 800 Support

Więc spodziewalem się, że pójdzie bez oporów. Spróbuję jeszcze na najnowszym biosie, może to coś da.

W końcu na XS ludzie jadą z pamięciami ECC na 975X, więc technicznie obsługuje.

Jakieś pomysły zanim zacznę szukać innej płyty do sprawdzenia...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Via kt266 i pochodne obsługują ECC. Wydaje mi się, że na 99% powinny działać. Najwyżej kup tanio na allegro kość 256MB 200/266MHz i wypróbuj - dużo na tym nie stracisz.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź nt. "chodzenia" pamięci ECC:

Będą chodziły o ile płyta to umożliwi: np płyty Asusa s939 nf4 fullATX oficjalnie wspierają ECC- i te pamięci na nich chodzą (co wiem bo mam 2 rodzaje ECC-R (2x512 microna, i na razie 1G 333 samsunga).

Nie wiem jak z płytami micro ATX asusa- bo tu już nic nie pisze, ani jak z chipsetem kt890- bo raz pisza tak a raz tak.

Podobno z płyt na s939 jeszcze gigabyte na nf4 wspiera , ale już zupełnie nieoficjalnie.

Mam dane że większość płyt na chipsetach VIA na sA radzi sobie- mam zamiar sprawdzić ze 2 płyty, jak będe wiedział to dopiszę.

I jeszcze jedno- różnica wydajności między ecc-r a zwykłymi pamięciami w odczycie i zapisie jest pomijalna, czas dostępu z pomiaru everesta jest gorszy dla ecc-r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy sie je w ogole oplaca???

Przeciez sa mniej wydajne (ciut wolniejsze) przez to ze wlasnie maja tą korekcje bledow! ..musza troszke wiecej myslec.

No chyba ze chcesz robic jakis powazny serwer :P

Do zwyklego uzytku domowego lepiej miec non-ECC.

Nawet do domowego serwera.

Przemysl.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak.. :D

Dlatego napisalem, zeby hardwin sobie to przemyslal.

Czy ma to byc sprzet 'oszczedny' czy wydajny!

:wink:

Jak odczujesz roznice w grach/benchmarkach/pracy miedzy pamieciami ecc a non ecc to ci chyba zgrzewke zafunduje :lol:

Tak sie sklada ze nie dosc ze te pamieci sa tansze to jeszcze znacznie lepiej sie @.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kt600&VT8237 daje rade z ECC? Tylko musialbym cholera polowac na 2x512 333

U mnie na Solteku KT600C1L działały ECC-R, więc myślę, że u niego też będą, tymbardziej że kontroler pamięci na VIA wspiera ECC.

Wersja SB to chyba raczej nie ma nic do rzeczy - kotroler jest w końcu w NB... U mnie brykały Microny PC400 opisane tutaj.

Nie podpuszczaj ze lepiej sie kreca bo pozniej mozesz zalowac

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=189368&hl= :)

Wydaje mi się, że ECC powinny się trochę lepiej kręcić od pamięci non-ECC na takich samych kościach... ale nie spodziewałbym się jakiś dużych różnic...

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

'no i jak to jest z tym @ ? ;)

U mnie kosci 333 pracuja na codzien przy 440mhz bo dzielniki mi nie leżą :(. Max oc znacznie wyzsze....:P Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi