Skocz do zawartości
Invenis

Zasilacze 500w

Rekomendowane odpowiedzi

który z tych zasilaczy jest waszym zdaniem najlepszy pod high-endowe karty(radeon 1900xt/xtx) oraz ogolnie wydajnosciowo?

http://angela.pl/index.php?action=TowarPok...;id_towaru=1520

http://angela.pl/index.php?action=TowarPok...;id_towaru=1459

http://angela.pl/index.php?action=TowarPok...p;id_towaru=958

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lubimy ot,he? ;)

po to mi 500w zeby miec na dlugi czas spokoj.

nie wiem co zechce dodawac do kompa za kilka miesiecy ,a nie mam ochoty kupowac kolejnego zasilacza.

kupuje na zapas,mniejsza o to czy slusznie ,wielkiej roznicy w cenie nie ma (a niektore sa nawet drozsze :P )

Edytowane przez Invenis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kupowania o wiekrzej mocy na zapas mozna na tym IMO tylko stracic :/

raz zasialcz bedzie mial gorsza sprawnosc(pracujac na 50% swojej mocy), po drugie nowe procesory jak i karty graficzne (te z sredniej polki), pobieraja coraz mniej energii.

Edytowane przez Wolan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kupowania o wiekrzej mocy na zapas mozna na tym IMO tylko stracic :/

raz zasialcz bedzie mial gorsza sprawnosc(pracuja na 50% swojej mocy), po drugie nowe procesory jak i karty graficzne (te z sredniej polki), pobieraja coraz mniej energii.

czy sprawnosc to nie jest stosunek mocy pradu wychodzacego z zasilacza do mocy pradu dochodzacego z zasilacza? jestem laikiem ale wydaje mi sie ze jesli bedziemy miec zasilacz 500W, config bedzie potrzebowal powiedzmy 250W, to tyle pociagnie z sieci a nie 500W, co dawaloby sprawnosc 50%. zawsze myslalem ze majac 500W i config ciagnacy 250W osiagniemy jedynie skutek mniejszego obciazenia zasilacza, a wiec i cichszej pracy. gdyby wowczas mial 50% sprawnosci, oznaczaloby to ze mniej wiecej 50% mocy jest tracona i oddawana jako cieplo. wniosek - zasilacz 500W ciagnacay config 250W grzalby sie bardziej niz gdyby ciagnal config powiedzmy 450W. troche to dla mnie nielogiczne. sam mysle o zasilaczu 500W (amacrox lub pentagram) dlatego ze na moim configu bylby malo obciazony a wiec i ciszej by pracowal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawnosc = moc oddawana do ukladu / moc pobierana z gniazdka ;)

Ale bez przesady kazdy zasilacz ma krzywa sprawnosci i maksimum osiaga dla jakiegos konkretnego obciazenia , ale to nie jest tak ze jak pracujesz na 300 watach zamiast optimum 350 to stracisz na tym 50% tylko , ze spadnie o te kilka procent .

Zreszta zajrzyjcie na spcr tam z reguly maja wykreslone takie krzywe przy recenzji zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nigdzie nie pisalem ze zasilocz bedzie mial o 50% gorsza sprawnosc tylko ze pracujac na 50% swojej mocy nie bedzie mial gorsza sprawnosc niz pracujacac na 60-70% ;)

Edytowane przez Wolan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi