Skocz do zawartości
filmic

Chlodzenie Na X800xt

Rekomendowane odpowiedzi

Helo, mam problem z garfika :( A mianowicie starsznie sie grzej (ok 85-90*C) Po kilku minutach grania obraz zawiesza sie i trzeba restartowac :? 3D Marka przechodzi calego bez bledow ale na zapetleniu wytrzymuje ok 17min... Mam nadzieje ze pomoze zmiana chlodzenia, tylko na jakie?

Zastanawiam sie miedzy:

- Revoltec VGA Cooler Graphic Freezer Pro

- XILENCE V60 VGA COOLER

Ten XILENCE jest jako ciekawostka bo z tego co widze jest malo popularny... Cena nie odstrasza ;)

A wyglada to mniej wiecej tak: post-14526-1159265847_thumb.jpg post-14526-1159266027_thumb.jpg i moze dalby rade?

Ktos mial z tym stycznosc? ;)

- noi ewentualnie Arctic Cooling ATI Silencer 4 ze wzgledu na bardzo niska cene i raczej ponadprzecietna wydajnosc ale... ale :unsure:

Prosze o opinie :)

Edytowane przez filmic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze ZALMAN VF900-Cu jak cena nie gra roli ??

Wlasciwie to cena gra role ;) A te ZALMANY szczerze mowiac srednio mi sie podobaja :? Jak za 130zl to bym wolal tego XILENCE... Tylko jakos dziwnie malo popularny jest :-| Ale konstrukcja wyglada obiecujaco :) Szkoda ze nie ma na necie testow albo przynajmniej jakiegos dokladnego opisu z wymiarami bo wentyl moze u mnie kolidowac z coolerem na CPU a poza tym bedzie blisko sciany budy... A z drugiej storny jakbym zrobil dziurki w budzie to by grafa dostawala swierze powietrze :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silencera ATI4 rev. 1 nie bierz!!

Cena niska, dlatego bo sa to zlogi magazynowe wadliwej rewizji 1.

Zuwaz, ze te co kosztuja 50zł sa to rev.2 czyli na calej pow. radiator dociska do rdzenia, weliminowano terkotanie silnika(moja rev.2 i tak strasznie terkocze) i w komplecie sa plasterki termo.

Bierz revolteca, ale moze w tanszym sklepie??

Przeciez to mozna juz kupic za 73zł np. w ktr(tez nie lubie tego sklepu, wiec podaje tylko przyklad), wiec za przesylke bys nic nie placil.

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silencera ATI4 rev. 1 nie bierz!! (...) Bierz revolteca, ale moze w tanszym sklepie??

Przeciez to mozna juz kupic za 73zł...

Dlatego wlasnie sie wstrzymuje od zakupu Silencera... Bo o ile na moim starym R9700 dawal sobie doskonale rade i bylem z niego zadowolony to... te nowe wersje podobno juz nie grzesza jakoscia :(

Czyli Revoltec? (jak bede mial kupowac to na pewno znajde najbardziej optymalna okazje ;) to jest post przykladowy)

Tylko kusi mnie ten XILENCE... Mysle ze ma swoje wady i zalety:

WADY:

- cena (ale moze warto)

- malo popularny i nie wiadomo nic o jego wydajnosci

- radiator stoi w gore (w moim przypadku moze kolidowac z coolerem CPU)

- wiatrak umieszczony od boku (w moim przypadku bedzie mial ciasno ze wzgledu na sciane obudowy)

ZALETY:

- 8 radiatorow w komplecie

- wiatrak od boku owiewa grafe z obu stron

- po wywierceniu dziurek w budzie (w oknie z plexi ;)) bedzie mial swieze chlodne powietrze :)

- wentyl latwy do ewentualnej wymiany

REVOLTEC tez ok ale czytalem gdzies ze troche heatpipy zawadzaja o radiatory, poza tym ta obudowa mi sie srednio podoba (ale obleci) a nie mam zapinek zeby przypiac wentyl bezposredino do radiatora...

I tyle... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='10 paź 2006, 12:10' post='2348920']

http://www.orthy.de/index.php?option=com_c...mp;limitstart=2

tutaj masz test.. zalman wypada sporo lepiej.

Super, dzieki! :) W sumie ich sprache nicht deutch ;) Ale faktycznie chyba nie warto sie w to pakowac...

Wlasciwie to po przeczyszczeniu fabrycznego chlodzenia temp nie przekracza juz 70-72*C a poza tym zbliza sie zima wiec... narazie sie wstrzymam ze zmiana czegokolwiek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja się podepnę, żeby nie tworzy dodatkowego wątku. Mam takie pytanie, posiadam kartę graficzną widniejącą w podpisie. Wiatraczek w niej chodzi niemiłosiernie głośno. Macie jakiś pomysł, jak tanio (najbardziej na tym mi zależy) zrobić chłodzenie pasywne. Mam Arctic Cooling Freezer 7 Pro, więc nie mam bardzo głośnego chłodzenia procka, tak samo jest z zasilaczem. Najbardziej mnie denerwuje karta graficzna, bo poprzednią miałem pasywną (9600SE :P). Zależy mi również na cenie (do 40-50 zł), bo jeżeli sama karta, którą i tak za jakiś czas wymienię kosztuje 180 zł to nie chce się pakować w chłodzenie za 100 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na swoim X800GTO, Titana Eagle(miedziano-aluminiowy) i musze powiedziec, ze jestem zadowolony.

Co prawda wydajnosc na karcie po OC jest porownywalna ze stockowym coolerem ale za to cisza bije na leb wszlekie silncery.

NA ALLEGRO za 39zł i tylko tu jest

Na 1500rpm super cichy(ledwo slyszalny), dopiero na 2000rpm go slychac, ale i tak w porownaniu do silencera jest jak niebo, a ziemia.

Na grafie pokroju 6600 spadek temperatury dochodzi do ok 15-20 stopni, wiec do tej juz napewno warto.

Nizej kilka testow:

TEST 1

TEST 2

TEST 3

EAGLE vs. Zalman VF-700 AlCu, warto przejzec

Jak widac pentagramy AL czy inne evercoole mozecie sobie odpuscic do tej ceny, bo po prostu nie ma sensu.

A co do wykonania titana, to stoi na wysokim poziomie, wiec polecam!

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja moze sie zareklamuje 0 mam na sprzedaz chłodzenie zalman vf900cu pełen box uzywany 4 miechy na x800pro @ xt na 5v, bez problemu dawal rade, w komplecie radia i wszystko co bylo :) jak jestes zainteresowany wal na PW :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłączę się z moim problemem http://img178.imageshack.us/my.php?image=grafikaaq6.png GeForce 7600 GS lekko ją podkręciłem a grałem w demówkę Just Caust(czy jakoś tak) no i mi się zaczynał ekran "walić" czy to wystarczy aby zbić temperaturę ?

Revoltec VGA Cooler Graphic Freezer Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi