Skocz do zawartości
jonathan

Toshiba Qosmio G20

Rekomendowane odpowiedzi

Instalowal ktos z Was jakis inny system na tym "gracie"??

Potrzebuje zaladowac Windowsy XP Professional no i zaczynaja sie jazdy.

Instalator wywala mi brak driverow HDD, stacji dyskietek brak, innych plytek instalacyjnych takze :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wszystkie Toshiby mogą mieć ten sam problem?? Chce postawic XP Prof. na Toshibie P100 i gdzieś czytałem ze potrzebne stery do SATA itp... jak zainstalowac system "bezboleśnie" i w miare szybko (mam oryginalnego win ale w dość dziwnym języku :-| więc chce go zmienić) Dzięki

Edytowane przez mayoras

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wszystkie Toshiby mogą mieć ten sam problem?? Chce postawic XP Prof. na Toshibie P100 i gdzieś czytałem ze potrzebne stery do SATA itp... jak zainstalowac system "bezboleśnie" i w miare szybko (mam oryginalnego win ale w dość dziwnym języku :-| więc chce go zmienić) Dzięki

To nie wina Toshib ale niewiedza niektorych użytkownikow jak to zrobić. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie wina Toshib ale niewiedza niektorych użytkownikow jak to zrobić. :D

Popieram

To nie jest wina producenta laptopa ale twórców SATA w laptopach. Nie przewidzieli tego że takie systemy jak xp wymagają dodatkowych driverów ale tylko z fdd, którego jak wiadomo brak. Być może flopik na usb rozwiązałby sprawę ale za to nie ręczę. Stery od Intela z pewnością można skopiwać na dyskietkę i wtedy może zobaczyć czy się uda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Flopik sprawe by rozwiazal

Ale flopika brak

Wiec moze lucjan1948 wyjawi nam ta tajemnice ;>

Lucjan cudownej recepty na to nie ma.

1.Przez stację dyskietek (pobrać ze strony producenta dysku sterowniki kontrolera dyskow SATA) to jest łatwe i wszystkim znane.

2.Sprobuj poprzez Pendravera (co bardzo wątpliwe bo system raczej pyta o dysk A: ale sprobować można).

3.Najwłaściwszym rozwiązaniem jest wykonanie własnej płyty instalacyjnej (XP+Sp2, wszystkie niezbędne sterowniki oraz programy przez nas uważane za najważniejsze ile da się pomiescić na płycie).

Tylko nie wiem co chcesz więcej uzyskać instalując XP Prof. czy Ci recovery nie wystarcza i tak Toshiba stosuje wiele blokad (za to mało notebookow w serwisach).

Na tym forum nie dawno był omawiany program dla tworzenia takich płyt (w ogłoszeniach ale dla początkujących to trochę za lakoniczny), czyli należało by zwrocić się do dobrego serwisanta w sklepie i poprosić o spłodzenie takiej płyty.

Jeżeli już chcesz ryzykować to zwroć się do producenta biosu to stworzą Ci nowy w pełni funcjonalny i będziesz mogł dowoli przy nim manipulować na własne ryzyko ale wtedy stracisz gwarancję.

Koszt takiego biosu 30$ i znajomosć jezyka angielskiego w zadawalającym stopniu (ustalenia idą przez telefon na koszt producenta biosu).

Przepraszam może to jest napisane niezbyt gramatycznie ale dzisiaj mam ciężkie myslenie (stara głowa). :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lucjan cudownej recepty na to nie ma.

1.Przez stację dyskietek (pobrać ze strony producenta dysku sterowniki kontrolera dyskow SATA) to jest łatwe i wszystkim znane.

2.Sprobuj poprzez Pendravera (co bardzo wątpliwe bo system raczej pyta o dysk A: ale sprobować można).

3.Najwłaściwszym rozwiązaniem jest wykonanie własnej płyty instalacyjnej (XP+Sp2, wszystkie niezbędne sterowniki oraz programy przez nas uważane za najważniejsze ile da się pomiescić na płycie).

......

AD1. Stacji nie posiadam

AD2. Pendrive jak i dysk na usb nie jest widziany w tym momencie

AD3. Wlasnie bede musial plodzic taka plyte.

Co do systemu to klient chce cos mniej zawalonego niz Media Center.

Chce bedzie mial, nie bede wnikal po co i dlaczego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AD1. Stacji nie posiadam

AD2. Pendrive jak i dysk na usb nie jest widziany w tym momencie

AD3. Wlasnie bede musial plodzic taka plyte.

Co do systemu to klient chce cos mniej zawalonego niz Media Center.

Chce bedzie mial, nie bede wnikal po co i dlaczego.

Jeżeli to jenorazowa operacja to idż do sklepu i tam zainstaluj system (użyczą na ten momentFDD co nieco zapłacisz i po temacie).

Kiedy wkładasz pendrivera ( sprobuj w momencie kiedy prosi o sterowniki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi