Skocz do zawartości
kavoo

Crystal Orb na southbridge EP-8RDA+?

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo ze southbridge na 8RDA+ sie mocno grzeje. Ale co na niego zalozyc zeby mu ulzyc?

Myslalem o Crystal Orb, ale cos mi sie nie zgadza :?

Zgodnie z rysunkiem technicznym na sajcie Thermaltake odstep miedzy kolkami w Crystal Orb wynosi 54 mm, natomiast odstep miedzy otworkami na cooler southbridge'a w 8RDA+ wynosi ok. 60 mm.

Nie mialem Crystal Orba w rekach wiec nie wiem czy ma odstep miedzy kolkami w jakis sposob "regulowany" czy nie... ktos moglby mnie w tym temacie oswiecic?

Nie chcialbym wydac 50 czy 60 zl na cooler ktory nie bedzie pasowal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym raczej radził przykleić go do plyki miedzinanej a dopiero ją przykręcić do plyty- wtedy otwory nawiercisz sobie jakie tylko chcesz i bedzie cicho i zimno.

kazde klejenie zmiejsza skutecznosc przekazywania ciepla - nie znam kleju ktory mialby przewodnosc cieplna wieksza nawet niz zwykla Cyna nie wspominajac o Aluminium czy Miedzi - najlepszy sposob na polaczenie 2 kawalkow miedzianych to lutowanie na twardo z uzyciem srebrnego lutu

kavoo zrob jak radzi McBenner - jak kupisz jakis cooler z mocnym wentylatorem to dasz go na 5V i bedzie cicho, a ja bym nawet pokusil sie o sam duzy aluminowy radiator - przeciez dookola mostka polnocnego masz duzo miejsca - kup jakis cooler od PIV zdejmij wentyaltor, dopasuj/dotnij zeby nie przeszkadzal w zalozeniu coolera od procka, zrob otworki i juz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, chodzilo mi o tego.... bardzo jest fajny , mysle ze utrzytma dobra temperaturke , po za tym nie ma wentyla a crystal orb jest z wentylkiem i jest bardzo glosny.

same plusy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj na allegro....... ja go kiedys widzialem za 20zl wiec sie oplaca...... 0% roboty a masz super chlodzonka.....

swoja droga ja tez sobie wkoncu musze cos takego na SB zalozyc.....

ale na razie skladam juz WC ... ( blok juz mam :twisted: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee kup sobie plytke miedizana grubosci ok 2 mm'

przyklej na to radiator i to na sruby/siakis zaciski do otworow wokol czipa

to nie ejst kuwa procesor, zeby trza bylo zpewnic niewiadomo jaki transfer ciepla!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to spoko, w discotechu sa po 29 zl a discotech jest 3 przystanki tramwajem ode mnie, wiec nie musze placic za wysylke i mam zalmanka od reki ;)

Podoba mi sie ten zalman bo ma regulowany odstep miedzy kolkami, a wole go mocowac na kolki niz na klej :)

Dzieki wszystkim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee kup sobie plytke miedizana  grubosci ok 2 mm'

sklejanie radiatorow to najgorszy z mozliwych patentow :P

straty sa ogromne - lepiej juz zlutowac nawet na miekko - zwykla "cyna lutownicza" ma okolo 6x wieksza przewodnosc cieplna niz jakies kleje - jest taka fajna "cyna lutownicza" ekologiczna - bez zawartosci olowiu Cynel Sn97 Cu3 ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee kup sobie plytke miedizana  grubosci ok 2 mm'

Pomysl moze i dobry (choc benek jak widze juz go skomentowal :wink:), ale ma jedna wade - trzeba to samemu zrobic :wink:

A ja nie lubie sie bawic w rozne manufaktury i chalupnictwo - jak moge miec porzadny radiator za niecale 30 zl to olewam wszystkie plytki miedziane bez wzgledu na ich grubosc. Jade do sklepu, kupuje, montuje i uruchamiam... a nie pieprze sie godzinami mierzac rozstaw otworow, wiercac dziury i kombinujac jak kon pod gore :P

Za malo mam cennego czasu zeby go marnowac na takie glupoty :wink:

Zas co do temperatury to proponuje dotknac southbrigde'a na 8RDA+ to zrozumiesz dlaczego chce jakis radiator na niego zapodac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sklejanie radiatorow to najgorszy z mozliwych patentow :P

straty sa ogromne - lepiej juz zlutowac nawet na miekko - zwykla "cyna lutownicza" ma okolo 6x wieksza przewodnosc cieplna niz jakies kleje - jest taka fajna "cyna lutownicza" ekologiczna - bez zawartosci olowiu Cynel Sn97 Cu3 ...

eee no to co za problem na okolo skleic, a do srodka dac paste? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysl moze i dobry (choc benek jak widze juz go skomentowal :wink:), ale ma jedna wade - trzeba to samemu zrobic :wink:

A ja nie lubie sie bawic w rozne manufaktury i chalupnictwo - jak moge miec porzadny radiator za niecale 30 zl to olewam wszystkie plytki miedziane bez wzgledu na ich grubosc. Jade do sklepu, kupuje, montuje i uruchamiam... a nie pieprze sie godzinami mierzac rozstaw otworow, wiercac dziury i kombinujac jak kon pod gore :P

Za malo mam cennego czasu zeby go marnowac na takie glupoty :wink:

Zas co do temperatury to proponuje dotknac southbrigde'a na 8RDA+ to zrozumiesz dlaczego chce jakis radiator na niego zapodac :)

leniuch:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee no to co za problem na okolo skleic, a do srodka dac paste? :P

ano taki ze przewodnosc cieplna wynosi:

pasty i klej:

- ASII = 8.4-8.8 [W/(m*K)]

- ASIII = 9.0 [(W/m°K)]

- Thermopox 75AGS = 5.5-7.5 [(W/m*K)]

- klej Thermopox 85CT = o ile pamietam cos kolo 6 [(W/m*K)]

a teraz metale:

- olow (Pb) = 34,9 [W/(m*K)]

- cyna (Sn) = 66,7 [W/(m*K)]

- aluminium (Al) = 237 [W/(m*K)]

- miedz (Cu) = 401 [W/(m*K)]

- srebro (Ag) = 429 [W/(m*K)]

wiec widac ze nawet zlutowanie przy uzyciu zwyklej "cyny lutowniczej" 63% Cyny, 36% Olowiu, 1% zaniczyszczenia (tez metale) bedzie jak pisalem kilka razy skuteczniejsze, a jak uzyjemy tej "cyny lutowniczej" bezolowiowej tylko 97% Cyny, 2-3% Miedzi to przewodnictwo rosnie, dlateg najlepszym sposobem laczenia jest lutowanie twarde z uzyciem lutow srebrnych (nawet ponad 90% Srebra)

jedyny minus to ze nie mozna lutowac Aluminium - ale jak ktos chce wydajne chlodznie to nawet na Aluminium nie zerka ;) a juz klejenie Aluminum to zupenuie poroniony pomysl jezeli chodzi o robienie w ten sposob wydajnych radiatorow :!:

wiec bruce jak masz jakies mocne argumenty przeciwko chemi/fizyce to dawaj :P

PS jak juz wrzucam o pastach to dodam (moze komus sie przyda)

Arctic Alumina = 4.0 [W/(m*K)]

Thermopox 80S = 3.5-4.2 [W/(m*K)]

Zwykły silikon "H" = 1.0-1.2 [W/(m*K)]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi