Skocz do zawartości
bule

Pasta Na Procku

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

wymieniłem w swoim lapku (TM2403) pastę na procku. Nałożyłem Arctic Silver 5, ale nic nie pomogło. Nadal cały czas chodzi wiatrak. Mam jeszcze w domu paste TimTube S15 - czy warto jeszcze tę pastę wypróbować?

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

wymieniłem w swoim lapku (TM2403) pastę na procku. Nałożyłem Arctic Silver 5, ale nic nie pomogło. Nadal cały czas chodzi wiatrak. Mam jeszcze w domu paste TimTube S15 - czy warto jeszcze tę pastę wypróbować?

pozdro

nie mam zamiaru zgadywać jaki to model, jaki procesor i inne układy.

ale w niektóych laptopach tak jest, że wentylator kręci się cały czas (był bym zadowolony gdyby u mnie tak było...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze jednak nie bylbys taki zadowolony @seboxxl , to zadna przyjemnosc siedziec przy kompie jak on caly czas "wierci" tym wiatrakiem, cisza jest piekna. Sam do tego doprowadzilem obnizajac napiecie na procu i stosujac powierplay'a , moze tego sprobuj o ile masz centrino albo CD bo na celeronie tego raczej nie uswiadczysz( obnizanie napiecia)... a uzywanie pasty , z tego co czytalem przynosi IMHO niewielkie kozysci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze jednak nie bylbys taki zadowolony @seboxxl , to zadna przyjemnosc siedziec przy kompie jak on caly czas "wierci" tym wiatrakiem, cisza jest piekna. Sam do tego doprowadzilem obnizajac napiecie na procu i stosujac powierplay'a , moze tego sprobuj o ile masz centrino albo CD bo na celeronie tego raczej nie uswiadczysz( obnizanie napiecia)... a uzywanie pasty , z tego co czytalem przynosi IMHO niewielkie kozysci...

sądzę że wszyscy używtkownicy Satellite L20 byli by zadowoleni, z tego co wiem wysłano nawet jakąś petycje o utworzenie nowego biosu w którym była by taka opcja żeby wentylator chodził cały czas:P

co 20 sekund włącza się wentylator, chodzi przez 2 sekundy na pełnych obrotach (poprostu wyje prze okropnie), potem około 15 sekund na niskich obrotach, i 20 sekund tej Twojej "ciszy"

jak nie znasz problemu to nie komentuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sądzę że wszyscy używtkownicy Satellite L20 byli by zadowoleni, z tego co wiem wysłano nawet jakąś petycje o utworzenie nowego biosu w którym była by taka opcja żeby wentylator chodził cały czas:P

co 20 sekund włącza się wentylator, chodzi przez 2 sekundy na pełnych obrotach (poprostu wyje prze okropnie), potem około 15 sekund na niskich obrotach, i 20 sekund tej Twojej "ciszy"

jak nie znasz problemu to nie komentuj!

Popieram, bo mnie też denerwuje ten wiatrak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w starszej toshibie na cel 2,2 smarowałem ostatnio wentyl, przedmuchałem i zostawiłem stroche as5. efekt - wentyl w ide nie włącza się w ogole;)

a tak ot - co do ciszy - miałem ostatnio na przegląd coś takiego, nie dość że można po tym przejechać samochodem to jeszcze jest 100% pasywne i dysk ma głęboko schowany, zawieszony na gombce :) fajna rzecz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczy napewno nie zaleca sie jej stosowac na radiatory aluminiowe. Źródlo http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=1219. Na dole jest faq i tam też w pk 4 jest odpowiedź na twoje drugie pytanie.

Edytowane przez serwantez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie też zastanawiam się nad zmianą pasty u siebie w ThinkPadzie T40. Procek ma 1.3 GHz i wentyl włącza się od 35 stopni C. Komputer chdzi mi ciągle w przedziale 33-36 stopni. Czy zmiana pasty zbiłaby mi te 2-3 stopnie?

Chłodzenie to kawał miedzi z wentylatorem i z dwoma heatpipami. Pasta chyba ta sama od nowości - ok 2 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety test z Liquid Pro raczej odpada. Nie chcialo mi sie coprawda rozkrecac lapka zle z tego co szukalem na necie dzis to niestety czesc heatsinka ktora styka sie bezposrednio z procesorem jest z alu wiec nie mozna stosowac coollaboratory. grrrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi