tuchorsky Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 (edytowane) Cześć! Jestem nowym użytkownikiem i wogóle nie znam się na komputerach przenośnych. W związku z tym proszę o radę. Potrzebuję komputera przenośnego w cenie do 3150 zł - może być parę złotych więcej. Będzie służył do: net>stare (1,5 roku i starsze) gry>muzyka i filmy. Oto co bym chciał, żeby miał: -procek zostawiam wam - w ogóle się nie orientuję, ważne żeby w miarę sprawnie radził sobie z vistą -RAM 1 GB - pod Vistę -karta jakakolwiek z Shaderami 2.0 (Vista :rolleyes: ), nie Intel (słyszałem o strasznych kłopotach z grami (no chyba, że to bullshit)) -WiFi -nagrywarka DVD-RW -Windows XP Home lub Media Center (ale bardziej MC) Wiem, że będzie trudno, nawet bardzo. Jeśli się nie uda podajcie inne możliwości. Z góry dzięki, mam nadzieję, że się powiedzie. Edit: Czy to prawda, że do laptopów z Windowsami dają/będą dawać w niedługim czasie kupony na darmową aktualizację do Visty? Co sądzicie o tych: Acer AS 3692WLMi ACER AS 3102WLMi ACER 3103 WLMi Widzę, że w cenie z 1 GB RAMu są Acery, a słyszałem, że są niesolidne, robione z kiepskich materiałów i mają kiepski serwis gwarancyjny. Więc może być laptop z 512 MB RAMu, kartą graficzną, najlepiej nie pożerającą RAMu, wystarczającą na starsze gry. Powinien po dołożeniu drugiej kości ramu uciągnąć Vistę. Edytowane 26 Września 2006 przez tuchorsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Dobra - lekka zmiana planów. Matka rzekła, że dołoży mi parę stów, jak będę potrzebował. 3150 + parę stów=3700. Laptop tylko z Vobisa, bo te parę stów będzie w ratach, a tam mają 0% w GE Money, a matka ma w tym banku konto. Myślałem o HP Compaq nx7400 EY508ES za 3699 zł. Co prawda karta Intel GMA 950 (tutaj link), ale Intel Core Duo, 1 GB RAMu, dysk SATA, no i nie jest Acerem. Co o nim sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Tyle Vobis ma oferte taka , ze kot naplakal . Poszukaj innego sklepu gdzie mozesz miec te raty . Skoro juz celujesz w Acera to zobacz lapki BenQ . Lepsza jakosc i serwis a cena podobna . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 (edytowane) Właśnie wolałbym nie-Acera, bo podobno są kiepsko wykonane i mają lipny serwis gwarancyjny. Sprawdzałem właśnie ten kredyt i z GE mają tylko w Vobisie (w Oszołomie nie będę kompa kupował, a tam też można płacić). Gdy mowię do matki o innych kredytach to można jej zachowanie określić jako "talk to the hand". Słyszałem, że w laptopie można wymienić kartę na tzw. niskoprofilową, czy to prawda? Edytowane 27 Września 2006 przez tuchorsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
err Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 HP Compaq nx7400 EY508ES zbiera dobre recenzje, ludzie polecają i za tą cene podobno naprawde rozsądny wybór. A radziłbym przejść się po sklepach w mieście i zapytać się, czy jest możliwość kredytu. Z doświadczenia wiem, że lepiej mieć realnego sprzedawce. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 (edytowane) Dzięki, a czy ktoś wie coś na temat tych kart graficznych (chodzi o możliwość wsadzenia innej)? Myślę jeszcze o ACER TM4082WLMi PM735A, FSC Amilo A1650G ML32. Niestety musi on być z vobisa :sad: . Edytowane 27 Września 2006 przez tuchorsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Nie da sie ani wymienic, ani dolozyc grafiki. Ewentualnie mozesz miec dwie naraz (integra + dedykowana) ale na razie chyba tylko Sony ma takie rozwiazanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 OK, szkoda, a co myślicie o tym Acerze i FSC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Bez takich pytan, z opinii o Acerze na tym forum mozna napisac nie jedna ksiazke. Podobnie zreszta o F-S, poszukaj, nie trzeba wiele wysilku zeby to znalesc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 OK, sorry, czy ktoś próbował odpalić betę Visty na laptopie z Intelem GMA 950? Czy bajery Aero Glass działają? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
err Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Tu jest napisane, że wystarczy. Tak sądzę bynajmniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 OK, arigato, wiem już wszystko (chyba), a przynajmniej jak na razie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Z Aero Glass bedzie ciezko zapewne sie wlaczy i bedzie wygladac ale predkosc zolwia gwarantowana . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 (edytowane) Eee... to mnie zasmuciliście - widziałem, skaczące okna podczas przeciągania na FX 5200 u kumpla. A GMA może być wolniejsze - to co proponujecie z 1 GB RAMu, kartą nie-Intelem, dyskiem 5200 obr. i WiFi. Niestety, musi być koniecznie z Vobisa. Do 4000 zł. Dam linki do wszystkich laptopów spełniających te warunki: ACER TM4082WLMi PM735A 15.4" 1024 80GB DVD-DL XP FSC Amilo L1310G CM370 15.4" 1GB 100GB DVD+RW DL XP FSC Amilo A1650G ML32 15.4" 1GB 100GB DVD-DL XP FSC Amilo Pa1510 X2 50 15.4" 1GB 100GB DVD-DL XP Przypominam, że lap będzie służył do neta>gier>pracy>filmów i muzyki. Acer zdaje się mieć najlepsze wyposażenie, ale są podobno kiepsko zrobione, ale to Wy jesteście specjalistami. Edytowane 27 Września 2006 przez tuchorsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zet Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 A co powiesz o tym ? http://sklep.vobis.pl/produktinfo.aspx?symbol=874271 Kupilem go jakies 2 dni temu wlasnie w Vobisie i jestem bardzo bardzo zadowolony. Cena to 3500zl wiec jesli masz 4k mozesz sobie spokojnie dolozyc pamieci bo ten model ma tylko 256 i ew pomyslec cos o wiekszym dysku jesli potrzebujesz. Moim zdaniem jesli chodzi o lapa do gier/multimediow to bardzo dobra opcja bo ma super grafike w tej cenie. Mozesz sobie obadac topic z recenzjami bo jest tam bardzo obszerna jego recenzja po ktorej przeczytaniu zdecydowalem sie wlasnie na tego lapa. Btw jak go kupowalem to mieli 2 sztuki wiec zostala jedna jeszcze (przynajmniej z tego co mowili) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 (edytowane) Kartę ma rzeczywiśnie potężną (jak na laptopa), ale mały dysk, mało RAMu, cena niewiele niższa. Będę na nim grał tylko do momentu otrzymania Wii (2,5 miecha), więc karta mi się tak bardzo nie przyda. Ważne, żeby okna w Viscie nie cięły się podczas przeciągania. Giga RAMu to w Vobisie 450 zł, a dysk 80 GB/5200 obr. to 300. Wychodzi za drogo. A gdyby, się wstrzymał do nowego roku, to czy byłyby szanse na zakup czegoś w granicach 3700 zł z 1 GB RAMu i kartą Intela X3000 (ma sprzętowe PS i VS oraz T&L), lub X200 w górę? Edytowane 28 Września 2006 przez tuchorsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
err Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Możliwe, że byłaby możliwość kupna w nowym roku jeśli jeszcze będą w produkcji. Inaczej tylko uzywany. Co do visty, przeczytaj o wymaganiach, tam na tej stronie co Ci podałem. Moim zdaniem intel950, plus giga ramu spokojnie udźwignie ten system. Do tego procesor. Sam szukam notebooka. Tylko moim celem jest zastąpienie zupełnie desktopa, a także użycie go do pracy biurowej. Moim wyborem prawdopodobnie będzie Toshiba P100-221, ale to nie ten przedział cenowy który Cię interesuje. Sugeruje przemyśleć do czego i na jak długo tego laptopa będziesz używać. Tak prościej podjąć decyzje. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuchorsky Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 (edytowane) Fakt - zdecydowanie nie ten przedział cenowy. :wink: Lap będzie służył przez 3 lata. Głównie net, trochę gier (gry na Bioware Infinity Engine - Baldury itd., Ragnarok (działał płynnie u kolegi na wbudowanej S3 bez T&L). Chodzi o to, żeby przy włączonej rozmowie na Skype, przeglądarce, systemie rozpoznawania mowy jednocześnie komp działał w miarę płynnie. System powinien działać szybko na tym HP x7400 (2 rdzenie, 1 GB RAMu, dysk 5200 obr.), ale chodzi mi o to, czy nie skacze na 950 przeźroczystość okien, Alt+Tab w 3D i te inne Vistowe smaczki. Na stronie intela jest napisane, że płyty z chipsetem 945 (a tylko w nich jest GMA950) mają złącze PCI-Express 16x. Tylko czy produncenci zagospodarowują miejsce na kartę? Edytowane 28 Września 2006 przez tuchorsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...