grycek79 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Witam Posiadam płytę główną ABIT NF7-S v2.0 z nVIDIA MCP2 oraz podłączone do niej głośniki Inspire T5900. Płyta posiada port optyczny S/PDIF Pytanie: czy przy pomocy tego portu będę mógł słuchać dźwięku DD 5.1 z innego urządzenia z wyjściem optycznym (np. dekoder TV-Sat) czy jest to tylko wyjście sygnału ac3 z komputera do zewn. dekodera DD? (w panelu nvMixer w sekcji wejścia jest SPDIF, ale czy da się z niego nagrywać cyfrowy dźwięk w postaci DD nie miałem okazji sprawdzić – może ktoś coś powie na ten temat) Rozważam zakup dekodera TV-Sat HDTV i podłączenie go do komputera (obraz będzie przesyłany z tunera za pomocą wyjścia HDMI + przejściówka na DVI na monitor – jeszcze do końca nie wiem czy da się to wyświetlić na monitorze CTR stosując jeszcze jedną przejściówkę DVI na D-Sub, jeśli nie to na monitor LCD z 2 złączami – 1 D-Sub – do komputera i 2 - DVI – do tunera TV-Sat. Pozostaje kwestia przekazania dźwięku cyfrowego z tunera za pomocą wyjścia optycznego do komputera. Nie mam amplitunera i raczej nie będę go kupował (chyba że w ostateczności) a głośniki które mam są dla mnie wystarczające. Proszę o sugestie i ew. propozycję jak to zrobić (obraz + dźwięk) jakieś inne pomysły i co ew. kupić (jakaś inna karta muzyczna, jakiś dodatkowe wejście na śledziu, jakiś panel audio, jakim kablem połączyć itp.) i w miarę możliwości niskim kosztem. Pozdrawiam ps. Jeśli już było coś takiego na forum to proszę o linka (nic nie znalazłem podobnego) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 (edytowane) port .... port .... ehhh 1 - jeśli chcesz odbierać sygnał to musisz mieć WEJŚCIE SPDIF 2 - jeśli wysyłać to WYJŚCIE - ok ? ps. pewnie myślisz o tunerze TVN .... poszukaj wejścia SPDIF ( czy jest ) w PC ... bo chyba masz tylko wyjscie Edytowane 27 Września 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grycek79 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 (edytowane) no właśnie nie wiem czy to jest tylko wyjście czy może działa w 2 strony (ale wątpliwe) dlatego się pytam czy ktoś może to potwierdzić i ew. jaką inną kartę można zastosować do tego celu? a tuner faktycznie N :) tu screen z nmixera i wejscie SPDIF ----------------------------------------------------- Witam ponownie Płyta z SounDStormem może dekodować dzwięk z innych źródeł dźwięk DD w moim przypadku pomogła zamiana Z NF7 na AN7 (coś było z płytą nie tak) piszę to tak dla porządku do zamknięcia Edytowane 11 Października 2006 przez grycek79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...