Skocz do zawartości
kshysieq

Stacja Robocza Za Przyzwoitą Kasę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszysztkich

Kompy jakie dotychczas miałem - składane na ECS, czy AS Rock zupełnie nie oddają tego co jest mi potrzebne w kompie a więc niezawodności.

Koniecznie muszę sobie złożyć PC-ta, na którym wszystko będzie chodziło git!

Prosiłby o jakieś podpowiedzi o potencjalne kierunki inwestycji.

Cóż... wymagania ...

Płyta główna

dzwięk co najmniej 5.1 - tyle wystarczy

lan x1 100 mbps

6-8 usb

sata x2

ata x2 minimum ata x1 najlepiej ata 133

raid sata !

płyta ma być rozwojowa tak by mogła być ewentuanie pod najnowsze procki intela, natomiast na razie trzeba wybrac coś tańszego

4 sloty na ddr2 do 4 giga (dual)

pamieć

1 gb w dualu

procek

cóż - jakieś podpowiedzi ... ?? intel ma teraz duży wybór potrzebuje czegoś wydajnego, ale nie droższego niż 600 zł

gpu - nie gram, więc coś za ok 200 zł powinno wystarczyć - acha żeby pociągnęło 1600x1200 przy 85hz :P

hdd

2 hdd ok 200 GB pracujące w systemie raid (konieczne!)

komp ma być pod aplikacje

do tego przydałby się lux zasilacz - ale o tym mniejsza ... :)

dzięki za propozycje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile masz kasy na taki wydatek? z monitorem czy bez

potrzebne mi tylko te komponenty które wymieniłem, reszta już jest

poza tym jak już wspominałem trzeba bedzie pomyśleć nad cichym zasilaniem i wydajnym chłodzeniem - szczególnie hdd

kasa nie powinna przekroczyc 3k - ale nie chciałbym dobijać do 3 za pomocą manipulacji w prockach

tyle że płyta powinna obsługiwać wszystkie potencjalnie dostępne procki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS P5B, P965/ICH8, DualDDR2-800, Core2 DUO - 545zl

http://allegro.pl/item130363940_asus_p5b_p..._core2_duo.html

PROCESOR CORE 2 DUO E6400 2.13GHz SOC.775 906zl lub E6300 1,86ghz za 750zl

http://allegro.pl/item130120684_lms_proces...hz_soc_775.html

GOODRAM PRO DDRII 1 GB PC800 591zl

http://allegro.pl/item128751946_goodram_pr..._gwar_raty.html

jak chcesz w dualu to te same tylko 2x512mb

CAVIAR 250GB WD2500YD SATA RE 16MB CACHE 300zl sztuka x 2= 600zl

http://allegro.pl/item130139767_lms_caviar...16mb_cache.html

CHIEFTEC 450AA-101A 195zl

http://allegro.pl/item128997734_chieftec_4..._gwara_24m.html

Gigabyte Geforce 6600 LE 128MB 217zl

http://allegro.pl/item128646534_gigabyte_g...36_m_cy_fv.html

Razem 3054zl:)

Edytowane przez MeoPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zestaw w miare fajny, choc zmienilbym cpu na e6300, wzial pewnie gigabyte ds3, pamieci wlasnie w dualu, dysk seagate, zasilacz topower 400w oem, a grafike to chociaz jakies galaxy 7300gt

i nie kupowal na allegro tylko wszystko w jednym sklepie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiscie jezeli chodzi o intela to asus i gigabyte ale raczej i napewno bardziej bym sie sklanial ku temu asusowi:)

Jak Intel to tylko Asus. Robi super plyty. A co do dyskow to hmmmm 2*200GB w RAID'zie to nie jest za dobra kombinacja. Lepszym rozwaizaniem byloby 2*80 plus jakas 200 na back up cena no troche drozej by bylo no ale wieksze bezpieczenstwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do dyskow to hmmmm 2*200GB w RAID'zie to nie jest za dobra kombinacja. Lepszym rozwaizaniem byloby 2*80 plus jakas 200 na back up cena no troche drozej by bylo no ale wieksze bezpieczenstwo.

nie bardzo rozumiem szczerze powiedziawszy ...

2 dyski 80 GB niezależnie + ręczne backupy na 200-tce ???

dlaczego raid jest mniej bezpieczny ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doradziłbym koniecznie procek intela core2 - nawet najwolniejszy

NIE ma płyt z prawdziwym raidem sata na rynku - nawet jeśli jest to obsługiwane przez osobną kośćto tak naprawde to lipa

prawdziwy raid zaczyna sie od Adaptec, 3Ware więc zdecyduj sie czego potrzebujesz

co do płyt wieki jechałem na Asusach choć podobno ostatnio sie sypią więc nie polece

mógłbyś kupić orginalnego Intela - i to zawsze był dobry wybór ale obecnie płyty intela produkowane są w fabrykach ECS wiec też nie moge polecić

Trzy ostatnie generacje procków siedze zasze na prockach intela i płytach Siemensa - są absolutnie niezawodne, absolutnie stabilne i absolutnie nie dają się kręcić, trudno je zdobyć ale komputery na nich pracują i nie trzeba robić restartów (na w2k restartuje jak wymagają tego poprawki microsofta albo instalacja jakiegoś softu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie że tańszego procka

pewnie że jak strip (jeden dysk pada - tracisz dane) to trzeci dysk na bekapy i trzymanie danych

na raidzie aplikacje, system, gry, + przestrzeń robocza, 2x 80 = 2x 200zl + ~300zł coś o dużej pojemności, pare giga mniej, 100zł więcej ALE nie będzie problemów z bekapami

skłaniał bym się do c2d + asus + goodramy + jakieś fane chłodzenie i go sobie trochę "przerobisz", imo warto pro futuro dołożyć do 7300gt, 6600le to (że się wesprę taką przenośnią..) nawet chabeta nie jest, to martwy żółw ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bardzo rozumiem szczerze powiedziawszy ...

2 dyski 80 GB niezależnie + ręczne backupy na 200-tce ???

dlaczego raid jest mniej bezpieczny ??

Chodzi o to ze RAID jest bezpieczny dopuki nie padnie ktorys z dyskow. Jak padnie to kaplica dane stracone. Fakt jest szybki. Zaproponowalbym 2*80GB spiete w RAIDzie i do tego np 200GB na backu. Rozwiazanie jest troche drozsze ale IMO duzo bezpieczniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mylisz sie z tym raidem - to tylko strip jest niebezpieczny - mirror jest bardzo bezpieczny i jak najbardziej akceptuje pad jednego dysku

pytanie brzmi - co autor maił na myśli bo jeśli chce wydajności to lepiej kupić raptora a jak chce bezpieczeństwa to montować mirror - a konkretny układ i rodzaj dysków i tak zależy od teg oco chce robić i co i jak bardzo ma być bezpieczne - może się zdarzyć że wyjściem jest raptor + raz w tygodniu klonowanie na duży wolniejszy dysk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mylisz sie z tym raidem - to tylko strip jest niebezpieczny - mirror jest bardzo bezpieczny i jak najbardziej akceptuje pad jednego dysku

pytanie brzmi - co autor maił na myśli bo jeśli chce wydajności to lepiej kupić raptora a jak chce bezpieczeństwa to montować mirror - a konkretny układ i rodzaj dysków i tak zależy od teg oco chce robić i co i jak bardzo ma być bezpieczne - może się zdarzyć że wyjściem jest raptor + raz w tygodniu klonowanie na duży wolniejszy dysk

Masz racje nie sprecyzowalem o jaki RAID mi chodzi. Oczywiscie pisalme o 2*HDD w celu uzyskania wiekszej wydajnosci. Nie mialem na mysli mirror'a. Wydaje mi sie ze wlasnie to mial na mysli autor tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś na temat zestawu zaproponowanego przez MeoPL:

mobo: nie p5b tylko p5b deluxe - jak wypas to wypas, to chyba najlepsza płyta na 965. pozatym na p5b nie udało się na p5b zainstalowac w trybie raid/ahci

proc: e6300 spokojnie wystarczy, zawsze można go podkręcić do jakiejś rozsądnej wartości (około 3ghz)

psu: brałbym raczej coś cichszego np. topowera TOP-400P5 U12 OEM . Ten chieftec to nic szczególnego przy tym topku wymięka. Zapytaj chłopaków z zenfista :)

Jeżeli szukasz cichego i wydajnego AC to tylko scythe infinity.

Ceny sobie sam poszukaj :P

To tyle odemnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym rzecz ze pytalem sie chlopakow tez z zenfista i ten cheiftec jest znakomity i nie mow farmazonow ze ejst glosny bo chodzi cichutko na moim kompie. Bierze sie to co nowsze a technologicznie chieftec jest nowszy i wcale go ten topower tak nie zjada jakby Ci sie wydawalo!

PS: On sie musi zmiescic w 3k wiec nie wiem czy mu tak na ta lepsza plytke asusa i ninje starczy wez to tez pod uwage!

Edytowane przez MeoPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten chieftec cichy? póki się nie rozpędzi wiatrak to napewno jest cichy, ale to niezbyt długo. Ogólnie nowe chieftecki produkowane przez deltę nie są tak dobre jak wcześniejsze modele produkowane przez sirteca(papatrz na forum o zasiłkach). Miałem okazję porównać chiefteca Chiefteca 410-212 i tego co ty podałeś - już na starcie jest różnica w głośności i później napewno też będzie i to na niekorzyść modelu GPS-450AA-101A. Ten zasilacz nie jest zły ale są lepsze za tą kasę np ten topek co pisałem. U ciebie pewnie się nie rozgrzewa zbytnio-ma odpowiedni zapas mocy, spróbuj go dociążyć ;) Rozumiem że chwalisz to co masz ale trochę obiektywizmu.

Co do mobo/proc - droższa mobo i tańszy proc - jak dla mnie lepsze połączenie bo przecież liczy się stabilność i funkcjonalność a procka można podgonić.

Co do chłodzenia - nie pisałem ninja tylko infinity - naucz się czytać. Jeżeli brakuje kasy na scythe to zostaje tylko freezer pro - nie ma nic lepszego za tą kasę.

Reszty zestawu bym nie ruszał - w pełni się zgadzam co do wyborów

Edytowane przez wisnia666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to jest infinity ninja wiec o co ci koles biega http://www.pc-cooler.com.pl/?action=showprod&id=907 odylam do artykulu ! a co do zasilki nie zmieniam zdania jest cichy byl osobny temat jaka zasilke kupic do 200zl kiedys popatrz poczytaj wypowiedzi userow i nie wciskaj na umor swojej racji bo noobem w dziedzinie komputerow nie jestem i tez wiem co mowie! Za ta kase niech kupi titan wentyl bedzie wiecej pozytku! Pozdro

Bierz chiefteca a nie topka ! Chwale to co mam bo wiem ze jest dobre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie... poczytaj sobie topice o zasiłkach ;) Cheifteci są ok ale topek lepszy.. to nei tylko moje zdanie. a ninja i ninja infinity to nie to samo - różnią się trochę. To tak jak np Audi A4 i S4 niby jedno i drugie audi i 4 ale inaczej jeżdżą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby to była typowa stacja robocza to tak quartet jest super. Ale do domowych zastosowań p5b deluxe też jest ok. 4x picex16 raczej nie będzie wykorzystanych skoro ma być jedna nie zbyt silna grafika. Ta mobo jest super kombinacją z e6600 na przykład który ma wyższy mnożnik i nie trzeba tak wysokiej magistrali do sensownego oc. Oczywiście tu super płyta w dobrej cenie (około 700).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje nie sprecyzowalem o jaki RAID mi chodzi. Oczywiscie pisalme o 2*HDD w celu uzyskania wiekszej wydajnosci. Nie mialem na mysli mirror'a. Wydaje mi sie ze wlasnie to mial na mysli autor tematu.

dopowiem o co mi biega ... :)

jeśli chodzi o hdd to przede wszystkim pewność danych -

to dla mnie podstawa, prędkość schodzi na drugi plan chociaż oczywiście chciałbym wydajnego sprzętu, jednak biorąc pod uwagę połączenie tych cech, to ceny stają się "zaporowe"

czyli podkreślam komp nie może stracić danych - co doradzacie w takim przypadku ?

kshysieq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecałbym 3 twardziele - pierwszy na soft i system byle szybki + 2 w mirrorze na dane - wielkości takie jak ci pasuje

pomyśl dobrze o wartości tych danych bo być może warto zainwestować w przyzwoity kontroler bo te raidy płytowe to niby fajne a po padzie sie okazuje że "tylko coś nie widzi i nie chce oddać danych"

skrajnie tanie a przyzwoite rozwiązanie to 3Ware PATA z Allegro - chyba można za 300 kupić - nie jest to demon prędkości ale napewno jest bezpieczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te raidy płytowe to niby fajne a po padzie sie okazuje że "tylko coś nie widzi i nie chce oddać danych"

jestem troche w szoku - z tego co zrozumiałem to jeśli 2 hdd sata podłącze w systemie raid to jeśli 1 padnie to z drugiego nic nie odzyskam ?????? :-/

nie słyszałem żeby taki problem występował w starszych dyskach na interfejsie ATA

o co w tym chodzi? skąd masz takie informacje - chciałbym coś poczytać :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to nie poczytasz

mam te informacje z praktyki i z opinii adminów

teoretycznie wszystko jest ok ale nikt nie poskłada poważnej maszyny na raidzie płytowym

na sajtach znajdziesz opisy tych kontrolerów jako tzw. fake-raidy - niby kontroler sprzętowy a leci na mocy chipsetu i/lub procka - nie możesz liczyć na wydajniości nominalne z katalogów bo są to wyniki uzyskane chwilowo w specyficznych warunkach

ja bym sie bał takiego raid-a z tego powodu że słyszałem od kilku osób że miały takie raidy i wszystko było git aż do padu - a potem czasem sie udało odzyskać dane a czasem nie (mówie oczywiście ciągle o mirrorach)

może te dane są wyolbrzymione a może nie

ja tam nie schodzę poniżej Adaptec-a jeśli dane są ważne chyab że system obsługuje perfekcyjnie mirrory softowo (jak novell)

przerobiłem te wszystkie FastTracki,Silicony ale też NForce 2200 i Broadcom HT1000 i zawsze polece rozwiązanie typu Adaptec,3Ware(drogi),Intel(różnie supportowany)

dość ciekawe informacje znajdziesz tutaj : http://linuxmafia.com/faq/Hardware/sata.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to nie poczytasz

mam te informacje z praktyki i z opinii adminów

teoretycznie wszystko jest ok ale nikt nie poskłada poważnej maszyny na raidzie płytowym

na sajtach znajdziesz opisy tych kontrolerów jako tzw. fake-raidy - niby kontroler sprzętowy a leci na mocy chipsetu i/lub procka - nie możesz liczyć na wydajniości nominalne z katalogów bo są to wyniki uzyskane chwilowo w specyficznych warunkach

to bardzo smutne - bo sprawdziłem ceny tego sprzeętu i wychodzi, że przekraczam limit kasy na tę inwestycję :(

mam w takim razie pytanko, gdybym rozszeżył kompa który posiadam - chodzi mi o dokupienie kolejnego dysku na interfejsie ATA (maxtor 160 GB) oraz kontrolera typu

http://allegro.pl/item128548074_kontroler_..._gwarancja.html

to byłoby to potencjalnie bardziej bezpieczne rozwiązanie niż raid na płycie ASUS-A

http://allegro.pl/item131052940_lms_plyta_...eluxe_s775.html

to dla mnie istotne ponieważ inwestowanie mnóstwa kasy w niepewne 100% rozwiązanie mija się mi z podstawowym celem jaki postawiłem przed nowym kompem

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli maszyna ma pracować na linuxie kup jakikolwiek kontrolerek na chipie Silicon - bo ma wsparcie w akżdym systemie

jeśli to ma pracować na windowsie to poleciłbym płyte na nowszych chipach intela

tu poczytasz o nich : http://tomshardware.pl/motherboard/2005062...tel_955-03.html

jak będziesz mieć problemy zostaw swój GG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli maszyna ma pracować na linuxie kup jakikolwiek kontrolerek na chipie Silicon - bo ma wsparcie w akżdym systemie

jeśli to ma pracować na windowsie to poleciłbym płyte na nowszych chipach intela

tu poczytasz o nich : http://tomshardware.pl/motherboard/2005062...tel_955-03.html

jak będziesz mieć problemy zostaw swój GG

w sumie to ja cały czas myślę o płytach na chipsecie Intela - w porówaniu do zaproponowanego artykułu teraz wzrosły tylko indeksy przy tych chipsetach z 915, 915 do 965 i 975X - różnic osobiście nie znam ale podejrzewać można że są to nowsze (może lepsze ;p) wersje starych :)

skl, to co mnie martwi to fakt iż napisałeś o nieudanych próbach odzyskiwania danych z takich sprzętów a to zupełnie zmienia postać rzeczy - to się zdarza również na tych nowych chipach intela ???

wydajność spada na dalszy plan gdy musze grzebać się w "śmieciach kompa", żeby odzyskać super ważne dane więc wszelkie pomysły z optymalizacją na raid-0 mnie nie zachęcają, tymczasem muszę czegoś więcej się dowiedzieć na ten temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to ja cały czas myślę o płytach na chipsecie Intela - w porówaniu do zaproponowanego artykułu teraz wzrosły tylko indeksy przy tych chipsetach z 915, 915 do 965 i 975X - różnic osobiście nie znam ale podejrzewać można że są to nowsze (może lepsze ;p) wersje starych :)

skl, to co mnie martwi to fakt iż napisałeś o nieudanych próbach odzyskiwania danych z takich sprzętów a to zupełnie zmienia postać rzeczy - to się zdarza również na tych nowych chipach intela ???

wydajność spada na dalszy plan gdy musze grzebać się w "śmieciach kompa", żeby odzyskać super ważne dane więc wszelkie pomysły z optymalizacją na raid-0 mnie nie zachęcają, tymczasem muszę czegoś więcej się dowiedzieć na ten temat

Z tego co pamiętam to nie było przypadku na Intelu - ja sie boje kontrolerów sterowanych softowo

wszystkie duże kontrolery mają biosa, sie wchodzi , włącza funkcje i robi pełne recovery a te tanie kontrolery PCI czasem powodują rozsypke macierzy i w sumie nie wiadomo dlaczego - pewnie po prostu kwestia niedopracowania a może stabilność macierzy zależy troche od stabilności systemu operacyjnego bo w końcu są one zazwyczaj obsługiwane w dużej części softowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam to nie było przypadku na Intelu - ja sie boje kontrolerów sterowanych softowo

uf :)

z tego jednak wynika że płytki ASUSA z górnej półki jak najbardziej mi się nadają - wkońcu mam jeszcze flasha :P

co do softowych to faktycznie - jak to każdy soft pada wcześniej niż sprzęt (MS homo niewiadomo ...)

dzięki za podpowiedzi,

pozdrawiam, Krzysztof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi