CavV6 Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Kłopot dotyczy drugiego konfiga - laptopa. Zainstalowany Win XP Pro SP2 z wszystkimi updateami. Kiedyś pamiętam, że na domowym kompie odinstalowywałem w razie czego kontroler i po restarcie było DMA. Aktualnie mam zaznaczone "DMA jeśli dostępne", a za każdym razem w wypadku HDD jak i CD jest PIO. Jak można to zmienić? Nie ukrywam, że znacznie obniża mi to komfort pracy jak i wydajność systemu :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 TU, punkt 12. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 TU, punkt 12. Wszystko super kolego, sam o tym wyżej napisałem. Kłopot jednak w tym, że to nic nie daje i po każdym restarcie jest ta sama sytuacja :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Poszukaj sobie w archiwum. Pisałem kiedys jak ustawic to przez rejestr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychoo Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Nie wiem może to już sprawdzałeś ale wejdź do biosu może tam masz ustawione na PIO, może nie masz zainstalowanych sterów do lapcia i dlatego tak pokazuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 (edytowane) No więc daje krótką instrukcje ręcznej zmiany trybów dma w Win2000/XP: 1. Odpalamy edytor rejestru (regedit.exe) 2. Przechodzimy do klucza: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass 3. Wybieramy z menu edycja Szukaj i wpisujemy : Kontrolery IDE ATA/ATAPI Jeżeli znajdzie to w kluczu powinna być wartośc domyslna Kontrolery IDE ATA/ATAPI i podklucze 0000, 0001, 0002 i properties 4. Przechodzimy do kluczy z ustawiewniami obu kanałow. Powinny to być 0001 dla kanału pierwszego i 0002 dla drugiego 5. W wartościach MasterDeviceTimingMode i SlaveDeviceTimingMode są wpisane tryby przy pomocy liczb. 8010 - Ultra dma tryb 4 2010 - Ultra DMA tryb 2 410 -multi word dma tryb 2 Niepamietam teraz wszystkich kodów. Czasem trzeba zmienić róznież wartości MasterDeviceTimingModeAllowed i SlaveDeviceTimingModeAllowed Zeby się upewnić ze windows przestawi trtyb mozna wprowadzić te ustawienia w kluczach HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSet001ControlClass HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSet002ControlClass I niestety, nie widzę tego w rejestrze..: 2335559[/snapback] Nie wiem może to już sprawdzałeś ale wejdź do biosu może tam masz ustawione na PIO, może nie masz zainstalowanych sterów do lapcia i dlatego tak pokazuje. Niestety, BIOS nie umożliwia niczego oprócz zmiany kolejności bootowania, daty, czasu i info o sytemie.. :huh: Edytowane 28 Września 2006 przez XLR8R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Jakbys przeczytał punkt 3 to bys widział. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Jakbys przeczytał punkt 3 to bys widział. Dlatego napisałem - NIE ZNAJDUJE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravcik Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 Kłopot dotyczy drugiego konfiga - laptopa. Zainstalowany Win XP Pro SP2 z wszystkimi updateami. Kiedyś pamiętam, że na domowym kompie odinstalowywałem w razie czego kontroler i po restarcie było DMA. Aktualnie mam zaznaczone "DMA jeśli dostępne", a za każdym razem w wypadku HDD jak i CD jest PIO. Jak można to zmienić? Nie ukrywam, że znacznie obniża mi to komfort pracy jak i wydajność systemu :( Niewiem czy zaznajomiłes się z lekturą ale w razie czego podaję : http://support.microsoft.com/kb/817472/#XS...126120121120120 Kiedyś miałem podobny problem, najszybciej rozwiążesz go stosując "mały pliczek" Atapi DMA Support -> DMACHECK.exe jesli go nieznajdziesz pisz na priv prześle mailem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...