Skocz do zawartości
CavV6

Tryb Pio W Windowsie Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Kłopot dotyczy drugiego konfiga - laptopa. Zainstalowany Win XP Pro SP2 z wszystkimi updateami. Kiedyś pamiętam, że na domowym kompie odinstalowywałem w razie czego kontroler i po restarcie było DMA. Aktualnie mam zaznaczone "DMA jeśli dostępne", a za każdym razem w wypadku HDD jak i CD jest PIO. Jak można to zmienić?

Nie ukrywam, że znacznie obniża mi to komfort pracy jak i wydajność systemu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc daje krótką instrukcje ręcznej zmiany trybów dma w Win2000/XP:

1. Odpalamy edytor rejestru (regedit.exe)

2. Przechodzimy do klucza: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass

3. Wybieramy z menu edycja Szukaj i wpisujemy :

Kontrolery IDE ATA/ATAPI

Jeżeli znajdzie to w kluczu powinna być wartośc domyslna Kontrolery IDE ATA/ATAPI i podklucze 0000, 0001, 0002 i properties

4. Przechodzimy do kluczy z ustawiewniami obu kanałow. Powinny to być 0001 dla kanału pierwszego i 0002 dla drugiego

5. W wartościach MasterDeviceTimingMode i SlaveDeviceTimingMode są wpisane tryby przy pomocy liczb.

8010 - Ultra dma tryb 4

2010 - Ultra DMA tryb 2

410 -multi word dma tryb 2

Niepamietam teraz wszystkich kodów.

Czasem trzeba zmienić róznież wartości MasterDeviceTimingModeAllowed i

SlaveDeviceTimingModeAllowed

Zeby się upewnić ze windows przestawi trtyb mozna wprowadzić te ustawienia w kluczach HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSet001ControlClass

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSet002ControlClass

I niestety, nie widzę tego w rejestrze..:

2335559[/snapback]

Nie wiem może to już sprawdzałeś ale wejdź do biosu może tam masz ustawione na PIO, może nie masz zainstalowanych sterów do lapcia i dlatego tak pokazuje.

Niestety, BIOS nie umożliwia niczego oprócz zmiany kolejności bootowania, daty, czasu i info o sytemie..

:huh:

Edytowane przez XLR8R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłopot dotyczy drugiego konfiga - laptopa. Zainstalowany Win XP Pro SP2 z wszystkimi updateami. Kiedyś pamiętam, że na domowym kompie odinstalowywałem w razie czego kontroler i po restarcie było DMA. Aktualnie mam zaznaczone "DMA jeśli dostępne", a za każdym razem w wypadku HDD jak i CD jest PIO. Jak można to zmienić?

Nie ukrywam, że znacznie obniża mi to komfort pracy jak i wydajność systemu :(

Niewiem czy zaznajomiłes się z lekturą ale w razie czego podaję :

http://support.microsoft.com/kb/817472/#XS...126120121120120

Kiedyś miałem podobny problem, najszybciej rozwiążesz go stosując "mały pliczek"

Atapi DMA Support -> DMACHECK.exe jesli go nieznajdziesz pisz na priv prześle mailem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi