soulburner Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Witam! W mojej sieci często ostatnio siada net, najczęściej w sytuacjach, kiedy jest mi on niezbędny np. do pracy. Mogę wtedy siedzieć przy komputerze i czekać, jak jakiś maniak, aż połączenie ożyje. Mogę napisać sobie prosty .bat, który będzie wysyłał np. ping onet.pl - ale wtedy również muszę spoglądać na monitor i sprawdzać, czy odpowiedź przyszła. I tak narodziło się moje pytanie. Prosiłbym o pomoc w napisaniu programu (najlepiej w C, chociaż może być jakiś inny język), który wysyłał by ping co np. 60 sekund, i kiedy uzyska odpowiedź - sygnalizował to np. krótkim piskiem pcspeaker'a, lub odegraniem jakiegoś wave'a lub mp3. Z góry dziękuję i pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 (edytowane) Chyba najprościej będzie użyc do tego celu C# i .Net, przykład metody która zwraca wynik pingowania: using System.Net.NetworkInformation;//...//... public static bool pingAddr(string addr) { Ping pingSender = new Ping(); try { PingReply reply = pingSender.Send(addr); if (reply.Status.ToString() == "Success") { return true; } else { return false; } } catch (Exception ex) { //........ } return false; } Do wywoływania metody co jakiś czas to najprościej będzie użyć kontrolki Timer. Co do odgrywanego dźwięku to możesz poszukać kodu na: http://pinvoke.net/ i odgrywać wybrany dźwięk przy zwracaniu okreslonej wartości logicznej funkcji. Znalazłem też artykuł na Codeguru.pl: http://codeguru.pl/article-353.aspx Edytowane 28 Września 2006 przez The_Structor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Dzięki :) Z programowaniem w sumie rozpoczynam dopiero swoją przygodę (do tej pory tylko prościutkie aplikacje konsolowe w C++ i... basic na C64 ;)), ale sądzę, że sobie poradzę. Dobrze, że C# jest udostępniane przez MS za darmo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...