Kasek21 Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Cze!! Dostałem wczoraj płytę Abit SA6 zrobiłem Mod-a - PODZIĘKOWANIA DLA Intel Inside Qroń - przełożyłem wszystko co z podpisu i mam problem. Na tym co z podpisu pamięci spokojnie biegały na 2, 2, 2 5/7 przy FSB 140Mhz. Na abicie 2, 3, 3, 7/9 przy 133 mhz jak i przy 140 jest ok!! Jeżeli zwiększe np. na 2, 2, 3 7/9 czy 2, 2, 3, 5/7 się wysypuje;(( Czy ten Abit jest gorszy od tej DFI?? Help!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Kasek21 napisał(a): Cze!! Dostałem wczoraj płytę Abit SA6 zrobiłem Mod-a - PODZIĘKOWANIA DLA Intel Inside Qroń - przełożyłem wszystko co z podpisu i mam problem. Na tym co z podpisu pamięci spokojnie biegały na 2, 2, 2 5/7 przy FSB 140Mhz. Na abicie 2, 3, 3, 7/9 przy 133 mhz jak i przy 140 jest ok!! Jeżeli zwiększe np. na 2, 2, 3 7/9 czy 2, 2, 3, 5/7 się wysypuje;(( Czy ten Abit jest gorszy od tej DFI?? Help!! Heh no może i jest gorszy, może odrobinę inne napięcie podaje i się wysypuje... U mnie niby jest 2 2 2 5/7 ale moje kości mają tak w standardzie dla 133Mhz więc powiedzmy sobie prosto w oczy... Twój DFI może być lepszy od Abita . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 bedzie tak jak mowil Qron za malo voltow podaje, na forum(nawet chyba w tym dziale)jest link do opisu podwyzszania napiecia 3.3V(modowanie zasilacza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasek21 Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Te pamiątki co mam to Kingston 133 Mhz Cl2, wszystkie trzy sztuki!! Jak myślicie moze zamiana ich miejscami w slotach coś pomoże, chociaż są włożone tak jak na DFI 1 bank: 256 MB, 2 bank: 128 MB, 3 bank: 128 MB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 (edytowane) miernik w lape i mierzna sdramach napiecie podawane jest na 1 pin ukladu scalonego- jednej z kostek pamieci obojetnie ktorej wycieciem do gory to 1pin bedziesz mial po lewej u gory zmierz jakie jest w abicie a jakie w DFI i moze wykluczysz chociaz jedna rzecz choc nigdy nic nie wiadomo EDIT uzywales na obu plytkach tych samych zasilaczy??bo jak nie to w jednym z zasilaczy moze byc za male 3.3V i dlatego nie chce chodzic Edytowane 30 Września 2006 przez morron Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasek21 Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 (edytowane) morron - nie mam miernika więc nie zmierze. Tak obydwie płyty pracowały na tej samej zasiłce Fortrona z podpisu. Narazie pamiątki poszły na FSB 137 Mhz 2 2 2 7/9, przechodzi godzinke na memtestescie. Zobaczymy co będzie dalej... ... no i następny problem tj. zadowoliłem się jak narazie tą FSB ale drastycznie spadła możliwość podkrecania mojego radka max jaki teraz wyciągam bez restartu to 350 rdzeń. Moje przypuszczenia: 1. Przy przekładaniu sprzętu poruszyłem chłodzenie grafy i dobrze nie styka z rdzeniem - jutro sprawdze, przesmaruje pastą bo dzisjaj już mam dość. 2. Płyta jest po wymianie kondensatorów - moze ktoś kto je wymieniał za bardzo się nie przyłożył do lutów lub nie były wymienione wszystkie i niektóre są poprostu puste. To mogłoby pasować bo pamiątki jak i grafa biorą chyba z 3.3V. Tak jest czy się mylę?? Jutro napisze czy ponowny montaż chłodzenia coś dał... ... po wyciągnięciu gratów, wielkim czyszczeniu, zużyciu reszty Arctic Carmique i reinstalce systemu - wszystko wróciło do "normy" tzn. 3296 w 3DMark 2003 i 4 godziny w Prime stabilnie ;)) Teraz kompik spokojnie może wracać do liczenia Seti na platformie BOINC. Pozdrawiam wszystkich Kasek21. Edytowane 1 Października 2006 przez Kasek21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 sdramy zasilane sa z 3.3V a na karcie graficznej tez z 3.3V(podwarunkiem z4e masz karte z pamieciami sdram, jak masz z ddr to one maja jakos 2.8 ale stabilizowane z 3.3)chociaz powiem ci ze moj geforce 2mx po podniesieniu napiecia na sdramach do 3.6V nie poszedl wyzej na pamieciach tylko na rdzeniu mam jeszcze prosbe powiedz mi ile maxymalnie poszedl ci ten tualatin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Cytat Teraz kompik spokojnie może wracać do liczenia Seti na platformie BOINC. Mam nadzieję, że dla Pure PC :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasek21 Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) Cze!! Teraz komp pracuje na FSB 140 przy CL 2 2 2 9/7 - testowanie, zobaczymy... Maks jaki poszedł na DFI przy V-modzie procka to 140 ale tam następna częstotliwość była 145 i max napięcie 1,625 V Na tym Abicie po v-modzie max. v-core to 1,9V ;) i możliwość taktowania FSB co 1 Mhz do 250 Mhz ( tylko nie wiem po co aż takie. Nie widziałem procka który by chulał na FSB większym od 190 a i tak to był extremalny wynik i tylko dla rekordu!! Przy FSB 166 mamy już PCI 42 więc żegnajcie dane z HDD) Co do BOINC-a to liczę dla boinc.pl - mają zajebiste raporciki. jeżeli tak będzie i tu to może przejdę do Pure.pc. Pozdrowienka Kasek21 Morron - sprawdziłem dla Ciebie, więc: FSB 144, V-core 1,75V pamięci 144 CL 2 2 2 7/9 Super Pi Mod 1.4 1m 43,719s Przy tych ustawieniach i R9550 wykręconym na 250@470 400@550 komp się wyłącza w 3DMark-u 2003. Siada albo zasiłka ( 245W) lub zasilanie płyty nie daje rady. Jutro sprawdze na Taganie - to się przekonam... Edytowane 2 Października 2006 przez Kasek21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasek21 Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 ...sprawdzone na Taganie 330W; więc 147 FSB CL 3 3 3 7/9 to max dla tego procka. Na 144 i CL 2 2 2 7/9 3Dmark 3394 przy tak samo wykręconym R9550. Procek chyba nie wyciągnie więcej, przynakmniej nie na AC. Może zasilanie płyty nie wyrabia bo zasilacz powinnien;) W drodze zalmanki na pamięci grafiki i Arctic silver 5 może coś poprawią!! (co do chłodzenia to na zalmana wieje 120mm, jak idrugi też na grafe - odpowiednio zwolnione - nie wyłączam kompa na noc, a lubie ciszę;)) Tak mi się wydaje, że ten Tualatin wykręcony o 40% jak na teraz, przy umiarkowanej ciszy i tych CL 2 2 2 7/9 to i tak niezły rezultat!! Wiem, że ludziska kręciły tego proca więcej; ale gro na WC lub przy takim AC, że napewno bym nie usnął!! Jak przyjdą radiatiorki na grafę to dam znać jaki max!! Narazie 250@480 i 400@570, na 580 są już arty. Chce wyciągnąć 500@600 zobaczymy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 ale te 147 na fsb miales synchronicznie z ramami czy ramy pusciles na 100 albo poluzniles tajmingi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasek21 Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 (edytowane) 147 synchronicznie przy CL 3 3 3 7/9. Edytowane 4 Października 2006 przez Kasek21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...