Skocz do zawartości
kata strofa

Który Z Dwóch Procesorów Mobilnych Intela Jest Szybszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli że wystarczy porównać częstotliwości zegarów? Przecież to są zdaje się trochę różne rdzenie. W testach Core Duo i Core 2 Duo o tej samej częstotliwości zegara wypadają różnie (przewaga Core 2), dlatego pytałem zamiast założyć że wyższy zegar = szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ostatnio mialem podobny problem miedzy t2500 i t5500 i wybor padl na t5500 jak gdzies pisali to c2d jest 10-15% szybszy od swojego odpowiednika zatem t5600 bedzie nieznacznie wolniejszy w 32bit lae jednak wolniejszy pozatym ja sadze ze warto inwestowac w ciut wolniejszy ale 64 bit... w moim temacie ktos napisale ze c2d warto brac tylko powyzej t7200 ale to z tgo wzgledy ze one juz maja 4MB cache L2 te T5X00 maja 2MB L2 pozatym nowsza architektura mniejszy pobor pradu.. coprawda w teorii jeszcze nie wiem jak sie to sprawdza w praktyce.. :( jeszcze 8-9 dni do odbioru :sad: poza tym gdzes jest rozlegly temat o memromach ( c2d )

tak bedzie zdecydowanie szybszy ale w 32 bit jesli kolega chcialby potem w 64 sie przesiasc to proca bedzie musial zmienic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co ja czytałem wynika, że pobór prądu jest funkcją taktowania, więc wolniejszy zegar w T5600 powinien dawać mniejsze zużycie energii.

no tak nizsze taktowanie potrzebuje mniejszego napiecia co by rdzen zasilic ale o to musialbys sie pytac uzytkownikow c2d z tym ze taktowane tym samym zegarem takze powinny c2d miec mniejszy pobor

Edytowane przez shrek999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, a T5600 (który mnie najbardziej interesuje z racji na cenę i niższe taktowanie) ma tylko 2 MB cache.

zatem roznica w wydajnosci miedzy t5600 a t2400 czyli jego odpowiednikiem nie bedzie procentowo tak duza jak w wypadku tego testu. Ja postawilem na wolniejsz yale nowszy... majac aktualnie bartka 2500 i tak laptop ( z podpisu ) bedzie dla mnie kosmiczny pod wzgledem wydajnosci :twisted2: jednak w operacjach zmienno przecinkwych raczej ilosc mhz robi swoje jesli nie planujesz aktulnie siadac na xp 64 bit czy na [brzydkie określenie na linuksa]a 64 bit czy wogole nie myslisz o 64 bitach i uwazasz ze to odlegla przyszlosc albo ze zmienisz kompa/proca do tego czasu to bierz t2600... bedzie szybszy Edytowane przez shrek999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie w obliczeniach rozmiar cache jest cholernie ważny. Im więcej danych siedzi w cache, tym mniej cykli procesor spędzi czekając na odczyt danych z RAM.

Moja żona (dla niej kupuję laptopa) będzie korzystała z Linuxa (określając go milszymi mianami ;-)) i to 64-bitowego -- Mathematica dostaje na 64 bitach niezłego kopa. Dlatego też coraz bardziej skłaniam się do Core 2 Duo, ale T7200, nie T5600. I znowu ileś PLN w plecy ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie w obliczeniach rozmiar cache jest cholernie ważny. Im więcej danych siedzi w cache, tym mniej cykli procesor spędzi czekając na odczyt danych z RAM.

Moja żona (dla niej kupuję laptopa) będzie korzystała z Linuxa (określając go milszymi mianami ;-) ) i to 64-bitowego -- Mathematica dostaje na 64 bitach niezłego kopa. Dlatego też coraz bardziej skłaniam się do Core 2 Duo, ale T7200, nie T5600. I znowu ileś PLN w plecy ;-)

pozostaje pogratulowac... zony :D

a na 64 bitach wszystko dostanie kopa :D a co do laptopa to na forum uzeduje osobnik ktory ma zabujcze zeny jesli chodzi o stosunek polskich do tego co on oferuje =] napisz na pw to ci dam namiar( oczywiscie za zgodą tego osobnika :) ) podpowiem ze za to co mam w podpisie place 4350 B-) na allegro 6k to lekka reka...a co do [brzydkie określenie na linuksa]a 64bit to sam bede probowal go pokompilowac sobie ;] ale znajaz zycie zanim uruchomie speed stepa itp pie.rdoly to pewnie pierwszy semestr na studniach minie :(

edit: sprzedawca wlasnie mnie uswiadomil ze na polskim rynku to to powinno kosztowac 10k-11k a nie 6k przezylem barrdzo gleboki szok emocjonalny =]...

Edytowane przez shrek999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sprzedawca "lekko" koloryzuje.. mam HP DV2000t w konfiguracji:

Core 2 Duo T7200, 1GB RAM, Intel GMA950, 100 GB HDD, WXGA '14,1, Intel HD Audio, DVD RW DL 8x, wifi a/b/g, bt, bateria 6 cell + kamera + swietny wyglad + pilot

...i nie uważam, żeby był on wart chociaż 9000zł..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fragment rozmowy z nim... wkleil mi chyba z cennika hurtowni czy czegos takiego Cena

9 657,00 PLN (bez VAT-u) Dodaj do koszyka

11 781,54 PLN (z VAT-em)

tylko karta nVidia QuadroFX 350M z 512MB pamięci TurboCache jakis tam odpowiednik x1400...

coz, rynek zadzi sie swoimi prawami...niestety wiem mnie tez ta cena zdziwila ale np na allegro te lapki kosztuja tyle ile kosztuja zeby ceny byly zblizone chodz troche do sklepowych a ludzie trzepia marze...

jak zkomentujesz to ?? hp nc 8430 (ktorego chcialem ale nie stac mnei bylo ) moj lapek ma drozszy procesor taka sama matryce, 512 ram, x1400 zamiast x1600, nie mam czynika linii papilarnych, dysk ten sam, mam lepsza baterie i karte sieciowa draft n...

coprawda nie rozumiem roznicy miedzy tym powyzej lapkiem a tym samym na tej samej stronie w niewiele ubozszej konfiguracji

jest to sprzet ktorego natywnie u nas w kraju nie kupisz wiec zawsze jakos te ceny rosna...chociaz i tak pewnie nie uwiezysz w ta cene jesli nie zobaczysz w jakims cennuku hurtowni sciagajacej do polski czy cos takiegi zreszta sam tez bym zobaczyl :D chodzby screena...

edit:

pospieracie sie o to z lukas-comp'em jak recke zrobie, nawet miejsce wam wydziele :)

Edytowane przez shrek999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi