Skocz do zawartości
Sheep

Karta Graficzna Do 2d...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od jakiegos czasu bawie sie photoshopem, umiejetnosci powoli rosna... Stwierdzilem jednak, ze w niedalekiej przyszlosci przydaloby sie kupic inna grafe pod agp 8x ( niekoniecznie nowa ).

Moj sprzet to semp 64 2800+ @ 2,4ghz ( poki co dzialam na boxie :P ), dfi lanparty 250gb i grafika pixcel view gf 3ti 200.

Grafa ani nie jest niesamowicie wydajna (staram sie, zeby mnie gry nie pochlonely :P w przyszlym tygodniu zaczynam studia dzienne, a za niecaly miesiac dojdzie jeszcze praca) ani nie ma dobrego obrazu.

Obrabiam zdjecia w photoshopie, bawie sie w tworzenie layout'ow, i pomyslalem, ze moze jest jakas dobra, starsza grafa (typu rad8500) ktora ma dobry obraz, ostry, kolorowy ;) Nie potrzebuje pixel shaderow 69 generacji, pamieci 0,1 ns, ani zadnych innych nowinek graficznych. Ta grafika ma byc glownie do 2d, na ktorej tez da sie tez odpalic oczywiscie 3d ;)

Mialem kiedys herca 8500 i bylem bardzo zadowolony z jakosci grafiki, ale moze macie cos z radkow (bardziej preferuje ati, pomimo tego, ze mam gf :P ) starszych, ktore pasuja do moich wymagan?

Zeby nie bylo watpliwosci, monitorek to oczywiscie stary, wysluzony ale i dosyc dobry crt - samsung syncmaster 900Nf ( 100hz przy 1280 x 1024 w zupelnosci mi wystarcza :) ).

Edytowane przez Sheep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli boisz sie zeby Cie gry nie pochlonely i zalezy Ci tylko na dobrym 2D to tylko Matrox. A jaki to juz zalezy od zasobnosci portfela.

tzn nie tyle boje sie, co po prostu nie mam na to czasu. Uwazam granie za duza strate czasu. Myslalem nad matroxem calkiem powaznie (nad g450), na pharellie nie stac mnie...

O matroxach sie naczytalem troche, ale zastanawia mnie, czy sa jakies inne karty majace tez tak dobra jakosc grafiki.

edit: @kain: miales do czynienia np z matroxem g450? bo szczerze mowiac karta w wielu testach byla bardzo wychwalana, a teraz kosztuje grosze.

Edytowane przez Sheep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem. Z dobrym monitorem to cud i miod :)

wiem, ze pytanie jest troche niepowazne, ale jak z oc tej karty ? :)

nie chodzi o wzrost wydajnosci, tylko po prostu o oc :) ;)

bo mam bloczek prisona v2 na gpu, i nawet na nia bym ja zalozyl (tak, wiem. Ona ma pasywnne chlodzenie)

;)

Edytowane przez Sheep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, kupilem koncowo matroxa g400 max... i mam jakies dziwne problemy (Sprawdzalem czy to chlodzenie, sprawdzalem czy to sterowniki)... po paru minutach uzytkowania w windzie caly monitor zamienia sie w artefakty. Tak, jakby cos sie nagrzalo :| (ale to chyba nie to, bo schladzalem ja 92 mm akasa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kombinowalem wczoraj 2h i wkoncu doszedlem do powodu problemow. wylaczony fast writing i side banding (nie jestem pewny czy to sie tak dokladnie pisze ). Teraz juz wszystko dziala w porzadku ;]

Roznica w grafice jest zauwazalna ( 1280 x 1024 @ 32bit @ 100hz )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi