Skocz do zawartości
tomasir

ColdPlate

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś nie przypominam sobie tematu o nim więc oto pytania:

1) jaki jest skład materiału z którego są wykonane

2) Czy można go "zastąpić" kawałkiem miedzi i grubości powidzmy ok. 5 mm?

3) Skoro pelt wymaga tak mocnego "docisku", jak wspominał Wichtuner, to dlaczego nei są one "wiercone" by ułatwić montaż

4) czy zawsze większy (oczywiście w jakiś rozsądnych rozmiarach) będzie lepszy od mniejszego? Czyli np. coldplate 30x30 jest gorszy od 50x50?

5) czy wybierać coldplate dopasowanego do peltiera (np. pelt 30x30 i do neigo coldplate 40x40 - zapas by dało sięto skręcić)?

6) czy pod coldplate daje się pastę termoprzewodzącą, bo nei wiem jak zachowuje się ona w ujemnych temperaturach.

no na razie tyle pytań, może coś mnie jeszcze zaciekawi i wzbudzi moje wątpliwości :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) jaki jest skład materiału z którego są wykonane

miedz

2) Czy można go "zastąpić" kawałkiem miedzi i grubości powidzmy ok. 5 mm?

juz sa miedziane ;)

3) Skoro pelt wymaga tak mocnego "docisku", jak wspominał Wichtuner, to dlaczego nei są one "wiercone" by ułatwić montaż

kazdy blok jest inny....

4) czy zawsze większy (oczywiście w jakiś rozsądnych rozmiarach) będzie lepszy od mniejszego? Czyli np. coldplate 30x30 jest gorszy od 50x50?

jezeli masz pelta 4x4 to copperplate musi byc 5x5 zeby moznabylo go zamontowac

5) czy wybierać coldplate dopasowanego do peltiera (np. pelt 30x30 i do neigo coldplate 40x40 - zapas by dało sięto skręcić)?

jw.

6) czy pod coldplate daje się pastę termoprzewodzącą, bo nei wiem jak zachowuje się ona w ujemnych temperaturach.

zalezy od pasty...

Silikonowa H i te pasty titana zamieniaja sie w twardy "krysztal", htsp/htcp twardnieje dosc mocno ale caly czas jest elastyczne a AS to nie wiem ale powienien sie normlanie zachowywac (wkoncu kazdy go uzywa w promeeti i nie narzeka)

Generlanie rzecz biorac, jak na cieplo dobrze zlozysz to jezeli nie bedziesz ruszac kiedy jest zimne to bedzie dobrze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie przypominam sobie tematu o nim więc oto pytania:

3. TECi maja wielorakie ksztalty, sa np. okragle z dziura w srodku. Ale konstrukcja tych 'urzadzen' ma zapewniac wydajnosc, nie latwosc uzycia :wink:

4. Wielkosc powinna byc jak najblizsza elementowi chlodzonemu, i jak wyzej, wielkosc coldplate taka, zeby to sie dalo dobrze skrecic :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi