OZON Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 Jaka komenda moge otworzyc plik do edycji w trybie konsolowym? popieprzylem coos w ustawieniach i X-y mi sie nie laduja :? wiem ze troche glupie pytanie, ale wszystkie strony o uzytkowaniu linuxa mam na jego partycji. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 Jaki plik? Tekstowy? Jeśli tak, to... dowolnym edytorem tekstu :) W każdym linuksie powinien być vim, możesz też użyć mcedita, jeda, emacsa i setek innych edytorów o ile administrator je zainstalował :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZON Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 prawde mowiac to ja jestem adminem :( plik konfiguracyjny: XF(jakies liczby)Config w katalogu etc/X11 popieprzylem cosik przy uruchamianu obslugi 2 scroli w myszce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 Wiec tak jak ci napisałem. otwórz ten plik dowolnym edytorem tekstu i zmień co trzeba. vim jest wszędzie, ale pewnie ci będzie trudno się nauczyć jego obsługi (rozdzielenie trybu poleceń od trybu edycji). Jeżeli masz zainstalowany mc (midnightcommanter to wpisz mcedit nazwa_pliku - tak będzie najprosciej:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZON Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 no coż zobaczymy w chacie moze w koncu uruchomi sie ten linux, nie mam ochoty go przeinstalowywac :D thx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 Przecież linuks ci się uruchamia, prawda? Nie działa ci tylko jeden program - Xwindow. Po kiego grzyba chcesz reinstalować. To nie jest windows. Ten system sie konfiguruje, nie reinstaluje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 a po jaka cholere chcesz to recznie edytowac ?? jak odpalisz XF86Configa to bedziesz mial wygodniej. to ze spaprales pliki konfiguracyjne nie przeszkodzi w uruchomieniu konfiguratora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 A po taka cholere, ze dzieki temu sie mozna czegos nauczyc :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 no jesli chcesz sie uczyc, to polecam edytorki joe i pico a jesli jestes hardcore'owcem to polecam edytorek vi - zycze milej nauki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 no jesli chcesz sie uczyc, to polecam edytorki joe i pico a jesli jestes hardcore'owcem to polecam edytorek vi - zycze milej nauki :wink: Ja jestem tym hardcore'owcem :). W konsoli używam vi nazwa_pliku_konfig. . A nauczyłem się go po tym jak się wczesniej nauczyłem że Xconfigurator (itp) nie zawsze da się odpalić a pico gdzieś wcieło :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 1. VI 2. JOE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 A znacie to: - jak najprościej wygenerować ciąg losowych znaków? - kazać nowemu wyjść z vi. 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZON Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 Przecież linuks ci się uruchamia, prawda? Nie działa ci tylko jeden program - Xwindow. Po kiego grzyba chcesz reinstalować. To nie jest windows. Ten system sie konfiguruje, nie reinstaluje :D no niby sie uruchamia, ale przyzwyczjenie czyni cuda i czlowiek chce pracowac w trybie graficznym... 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 A znacie to: - jak najprościej wygenerować ciąg losowych znaków? - kazać nowemu wyjść z vi. 8) Szkoda, ze na poczatku jest napisane jak wyjsc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 A znacie to: - jak najprościej wygenerować ciąg losowych znaków? - kazać nowemu wyjść z vi. 8) Szkoda, ze na poczatku jest napisane jak wyjsc :)He, jak ja pierwszy raz używałem nie było. Ale była zabawa. Ale od czego jest killall -9 vi 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3ho Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 pico, mcedit, vi, vim i duzo innych ja mam vim'a i prawde powiac jest wypasiony wystarczy zgrubsza skumac co i jak a moje pierwsze kroki w vim'ie byly takie, ze prawie rozpieprzylem klawire, potem ciag bluzgow i kill -9 :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ai Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 polecam vi. jest w prawie kazdym systemie un*x'owym, poza tym vim, joe itepe to jego pochodne. Trzeba znac jeden porzadny edytor tekstu ktory znajdziesz pod jakakolwiek chyba dystrybucja linuxa pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 vi tylko tego uzywam bo tylko tego umiem :). A w mc nie ma możliwości edycji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3ho Opublikowano 5 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2003 jest mcedit albo F4 pod mc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZON Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 A znacie to: - jak najprościej wygenerować ciąg losowych znaków? - kazać nowemu wyjść z vi. 8) che, che z wyjściem nie miałem problemów, ale cholera z zapisaniem edytowanego pliku były: wpisuje mu, zeby zapisał zmiany, system twierdzi, że to zrobił, no to wychodzimy z vi, startx i qpa nie zapisał zmian w pliku, próbowałem chyba z 10 razy, z parametrem [!] i bez i nic. w końcu po któryms razie wklepania tej samej komendy, udało się :evil: (za każdym razem pisałem tak samo, więc to nie był błąd składni). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 che, che z wyjściem nie miałem problemów, ale cholera z zapisaniem edytowanego pliku były: wpisuje mu, zeby zapisał zmiany, system twierdzi, że to zrobił, no to wychodzimy z vi, startx i qpa nie zapisał zmian w pliku, próbowałem chyba z 10 razy, z parametrem [!] i bez i nic. w końcu po któryms razie wklepania tej samej komendy, udało się :evil: (za każdym razem pisałem tak samo, więc to nie był błąd składni).q! - wyjscie bez zapisu wq - wyjscie z zapisem 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZON Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 che, che z wyjściem nie miałem problemów, ale cholera z zapisaniem edytowanego pliku były: wpisuje mu, zeby zapisał zmiany, system twierdzi, że to zrobił, no to wychodzimy z vi, startx i qpa nie zapisał zmian w pliku, próbowałem chyba z 10 razy, z parametrem [!] i bez i nic. w końcu po któryms razie wklepania tej samej komendy, udało się :evil: (za każdym razem pisałem tak samo, więc to nie był błąd składni). q! - wyjscie bez zapisu wq - wyjscie z zapisem 8) w helpie znalazłem tylko "s" i "w" z i bez parametru [!] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 Polecam http://www.tldp.org/HOWTO/Vim-HOWTO.html jak i cala strone http://www.tldp.org :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FriXo Opublikowano 13 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2003 A nie łatweij mceditem. Jak bieresz escape to sie pyta czy chcesz zachowac zmiany czy nie. Nie musisz sie bawic w zadne opcje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 14 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2003 Trudno powiedziec czy latwiej. Po jakims czasie uzywania vima i poznania jego potegi czlowiek sie przyzwyczaja do jego dziwactw. W sumie dobrze poznac to dziwo, bo jeszcze nie widzialem UNIXa i Linuxa zadnego, na ktorym nie byloby vi w ktorejs z odmian zainstalowanego. Najfajniej jest jak sie probuje pisac :wq w Notatniku Windows i dziwic sie, ze nie dziala :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FriXo Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 a ja nioe widzialem linuxa bez midnight commandera :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 No proszę... a ja widziałem... choćby debian po zainstalowaniu 'podstawki' ;]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...