Skocz do zawartości
OZON

Komenda do edycji plikow

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka komenda moge otworzyc plik do edycji w trybie konsolowym?

popieprzylem coos w ustawieniach i X-y mi sie nie laduja :?

wiem ze troche glupie pytanie, ale wszystkie strony o uzytkowaniu linuxa mam na jego partycji. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak jak ci napisałem. otwórz ten plik dowolnym edytorem tekstu i zmień co trzeba.

vim jest wszędzie, ale pewnie ci będzie trudno się nauczyć jego obsługi (rozdzielenie trybu poleceń od trybu edycji). Jeżeli masz zainstalowany mc (midnightcommanter to wpisz mcedit nazwa_pliku - tak będzie najprosciej:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jesli chcesz sie uczyc, to polecam edytorki joe i pico

a jesli jestes hardcore'owcem to polecam edytorek vi - zycze milej nauki :wink:

Ja jestem tym hardcore'owcem :). W konsoli używam vi nazwa_pliku_konfig. .

A nauczyłem się go po tym jak się wczesniej nauczyłem że Xconfigurator (itp) nie zawsze da się odpalić a pico gdzieś wcieło :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież linuks ci się uruchamia, prawda? Nie działa ci tylko jeden program - Xwindow.

Po kiego grzyba chcesz reinstalować. To nie jest windows. Ten system sie konfiguruje, nie reinstaluje :D

no niby sie uruchamia, ale przyzwyczjenie czyni cuda i czlowiek chce pracowac w trybie graficznym... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A znacie to:

- jak najprościej wygenerować ciąg losowych znaków?

- kazać nowemu wyjść z vi.

8)

Szkoda, ze na poczatku jest napisane jak wyjsc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A znacie to:

8)

Szkoda, ze na poczatku jest napisane jak wyjsc :)
He, jak ja pierwszy raz używałem nie było. Ale była zabawa.

Ale od czego jest killall -9 vi 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pico, mcedit, vi, vim i duzo innych

ja mam vim'a i prawde powiac jest wypasiony

wystarczy zgrubsza skumac co i jak

a moje pierwsze kroki w vim'ie byly takie, ze prawie rozpieprzylem klawire, potem ciag bluzgow i kill -9 :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam vi. jest w prawie kazdym systemie un*x'owym, poza tym vim, joe itepe to jego pochodne. Trzeba znac jeden porzadny edytor tekstu ktory znajdziesz pod jakakolwiek chyba dystrybucja linuxa

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A znacie to:

8)

che, che z wyjściem nie miałem problemów, ale cholera z zapisaniem edytowanego pliku były: wpisuje mu, zeby zapisał zmiany, system twierdzi, że to zrobił, no to wychodzimy z vi, startx i qpa nie zapisał zmian w pliku, próbowałem chyba z 10 razy, z parametrem [!] i bez i nic. w końcu po któryms razie wklepania tej samej komendy, udało się :evil: (za każdym razem pisałem tak samo, więc to nie był błąd składni).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

che, che z wyjściem nie miałem problemów, ale cholera z zapisaniem edytowanego pliku były: wpisuje mu, zeby zapisał zmiany, system twierdzi, że to zrobił, no to wychodzimy z vi, startx i qpa nie zapisał zmian w pliku, próbowałem chyba z 10 razy, z parametrem [!] i bez i nic. w końcu po któryms razie wklepania tej samej komendy, udało się :evil: (za każdym razem pisałem tak samo, więc to nie był błąd składni).

q! - wyjscie bez zapisu

wq - wyjscie z zapisem

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

q! - wyjscie bez zapisu

wq - wyjscie z zapisem

8)

w helpie znalazłem tylko "s" i "w" z i bez parametru [!]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno powiedziec czy latwiej. Po jakims czasie uzywania vima i poznania jego potegi czlowiek sie przyzwyczaja do jego dziwactw. W sumie dobrze poznac to dziwo, bo jeszcze nie widzialem UNIXa i Linuxa zadnego, na ktorym nie byloby vi w ktorejs z odmian zainstalowanego.

Najfajniej jest jak sie probuje pisac :wq w Notatniku Windows i dziwic sie, ze nie dziala :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi