Skocz do zawartości
ted26

Dylemat Nad Zmianą Części

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Ze względu na to że mój komputer już nie wystarcza zastanawiam się na modernizacją lub kupnem nowego. Mój obecny ,,ptotwór'' to: P4 1,7Mhz Willamette(nie pamiętam jak dokładnie się to pisze), 256MB, płyta Jetway P4XFA, GF2 MX400 oraz dysk 30GB prawdopodobnie Samsung. Zasilator oczywiście no-name. Czy jest sens inwestowania w to jakichkolwiek pieniędzy? Czy lepiej zbierać na nowego?

Priorytet modernizacji byłby taki, żeby PES5 znośnie działał. Obecnie mam bullet-time i na dłuższą metę jest to wkurzające. Myślałem nad czymś takim:

karta - radeon 9550 modowany od gecube z allegro, lub 9700/9800 w zależności od cen

pamięć - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5052

zasilacz - http://zenfist.pl/pID/784.htm

Jeszcze jedno - mój komp ogólnie dziwnie się zachowuje, tzn. system (win98) potwornie długo się ładuje, po podłączniu MP3 do USB komp się wyłącza i windows wywala że skasowało plik explorer, jak mam w operze więcej zakładek i jak je zmieniam to dostaje czasami ,,zaćmienia'' i na kilka sekund na nic nie reaguje itp. Myślałem że to wirusy, ale skanowałem go wszystkim czy się da i po skasowaniu śmieci dalej jest to samo. Może to wina skoków napięcia (w końcu mam no-name)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena tej pamieci powala ;/ Lepiej sprzedaj to co masz i kup cos nowego np

asrock'a dual do tego proc athlon venice 3000+ i jakas pamiec 512mb i jeszcze karta 9550/9500/9700/9800 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze, wg mnie to nie oplaca sie laodwac w to kasy. lepiej zloz cos na s754 ;)

np sempa 2800

jakis nawet asrock , doloz 256ram , i kup 9550 :)

zasilacz to fortron 350.

a to z tym problemem z winda, tyo jedynie reinstal systemu, wedlug mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy ile masz kasy. Bo raczej przydałoby się wymienić wszystko na coś nowszego, ale to wymaga wkładu gotówki. Jeśli jednak grasz tylko w PRO5 lub póki co nie masz kasy no to bierz Radeona 9500 lub 9700 128mb/256bit. Jeżeli dołożyłbyś tylko ram i zmienił grafikę to kup sobie zasilacz Fortron - spokojnie wystarczy. Następnie zbieraj kasę na coś nowszego.

A ile teraz masz ramu?

Edit: I popiera tych, co wyżej radzą, żeby zmienić wszystko na Athlona 3000 Venice lub coś w tym stylu ;).

Edytowane przez pajak28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówicie żeby to wszytko sprzedać.....No dobry pomysł, tyle że to jest warte ~ 200zł czyli niewiele. Załóżmy że kupił bym Asrocka + Venice + RAM + zasilacz + karta, to czy dysk i napęd (niestety nie mam nagrywarki) podejdą? To rodzice trzymają ręce na kasie i musze wszystko zaplanować.

EDIT

Czy są jakieś płyty AM2 z PCI-E i AGP razem?

Edytowane przez ted26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi