Skocz do zawartości
Crazy John

Neostrada na 2 lokale

Rekomendowane odpowiedzi

Heja!

W regulaminie jest pkt, ze mozna ja miec tylko w 1 lokalu, a jakbym pociagnal kabelek do sasiada.

U siebie mam 2 kkompy, wszystko bym, podlaczyl do switcha/routera (takie 2 w 1) i mowil panom, ze mam z sasiadem siec lokalna, przjedzie?

Czy to wogole sprawdzaja?

A moze mozna jakos "legalnie" rozprowadzic?

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przejsc to i przejdzie, bo do domu wpuszczac ich nie musisz i tego nie sprawdza, ale wg umowy jest to zabronione. jesli sie o tym dowiedza to cie odlacza.

a tak swoja droga to i tak tpsa wie ze neo+ ludzie dziela na wiecej osob. tajemnica poliszynela i nic z tego tak naprawde nie wynika. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

postaw se router na freesco i z zewnątrz to wygląda jak wyłączony komp i niech cie wtedy namierzą  :lol:  :lol:  :lol:

oczywiscie ze namierza, wystarczy telneta odpalic na jego ip i juz wiadomo ze ma router :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cokolwiek nie zrobisz, jesli trafisz na zdolnego admina ktory poswieci troche czasu na analize chocby logow z twojego IP, to moze ci udowodnic, ze tego a tego dnia miales np. odpalone kilka gadu gadu, kilka kazaa itd, a wtedy bys musial im pokazac np. 5 komputerow podpietych w jednym lokalu. Mozna sie tlumaczyc, ale jesli juz sie przyczepia, to moze byc problem. Jakkolwiek, niewielu jest takich, co maja siec tylko dla siebie, a tpsa sie nie fatyguje ze sprawdzaniem. Zreszta, jak wyzej, musza cie powiadomic o planowanej kontroli, umowic sie z toba na okreslony termin. Inaczej mozesz ich po prostu nie wpuscic i moga ci naskoczyc :wink:

Jakkolwiek operacje tego typu nalezy przeprowadzac ze swiadomoscia zagrozenia.

Ah, jesli tpsa wykryje, to w regulaminie stoi, ze ponosisz oplate w wysokosci 3 krotnego abonamentu miesiecznego za kazdy miesiac takiego procederu :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej o pare gg, albo kazaa bym sie nie martwil, bo mam zamiar dzielic lacze z sasiadem emerytem :) serio 8O :D

Wiec on sprawdza poczte, w sumie to tez smtp, pop3 itd. ale raczej nie sadze zeby sie tak zlozylo, ze 3 kompy sprawdzaja poczte na raz ;)

pozdr

i dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

postaw se router na freesco i z zewnątrz to wygląda jak wyłączony komp i niech cie wtedy namierzą  :lol:  :lol:  :lol:

oczywiscie ze namierza, wystarczy telneta odpalic na jego ip i juz wiadomo ze ma router :lol:

no co ty :lol: przecież można to przekierować na jeden ip z innego się nie odzywa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no co ty :lol: przecież można to przekierować na jeden ip z innego się nie odzywa

nie bardzo zrozumialem twoja odpowiedz, natomiast wiem jedno - wykryc obecnosc routera nie jest trudno :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bardzo zrozumialem twoja odpowiedz, natomiast wiem jedno - wykryc obecnosc routera nie jest trudno :roll:

chodzilo mu o to ze telnet bedzie zablokowany dla innego ip niz z gory ustalony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj był u mnie "Konsultant TPSA". Jak powiedziałem, że byłbym zainteresoany tylko jakimś stałym łączem, oczywiście zaproponował mi Neo+. A kiedy stwierdziłem, że 190zł/miesiąc to dla mnie za dużo, to sam rzucił pomysł, czy nie znalazłbym paru sąsiadów do "spółki" :)

I tak właśnie wygląda ten "zakaz udostępniania łącza poza lokal" :) To jest tylko stwierdzenie teoretyczne. TPSA wie, że cała Polska dzieli SDI i Neo+. Wolą żeby ktoś im płacił 190zł miesięcznie, nawet jeżeli się na to składa kilku sąsiadów, niż nie płacił nikt.

A tak swoją drogą to konsultant w tajemnicy powiedział mi, że podobno TPSA przymierza się do obniżenia abonamentu za Neo+, bo podobno kablówki ich trochę wykańczają. Nie od dziś wiadomo, że większość Polaków woli niższą cenę, niż większą szybkość. Ile w tym prawdy to zobaczymy. Na infolinii standardowo nic o tym jeszcze nie wiedzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w regulaminie jest chyba że nie możesz udostpniać połaczenia poza swój lokal a skąd mają wiedzieć że drugi komp stoi u sąsiada a nie u ciebie. Jesli  sie myle to mnie poprawcie....

racja

takie "szukanie" przez adminow jest chyba tylko w teorii, bo w swoim pokoju mozesz miec nawet calego racka z 15 kompami podpietymi do jednej neostrady , a tego nie zabraniaja ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi