Skocz do zawartości
Gość Bio

Hity Na Psx

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam, bo już nie pamiętam :] Jakie były hity na PSX'a, dla których się kupowało tą konsolę? Niech każdy napisze listę, będzie ona updaetowana na bieżąo w tym poście (alfabetycznie :] )

Abe's Odysee

Ace combat

Alien Resurrection

Battle Arena Toshinden

Brave Fencer Musashi

Breath of Fire

Castlevania

Chrono Cross

Colin Mc'Rae Rally

Crash Bandicoot

Diablo

Dino Crisis

Dragon Ball: final bout

Dragon Warrior/Quest

Driver

Ducati World

FIFA

Final Fantasy

Front Mission

Grand Theft Auto

Gran Turismo

ISS

Legend Of Dragoon

Legend of Legaia

Loaded

Medal Of Honor

Medievil

Metal Gear Solid

NBA

NHL

Pandemonium

Parasite Eve

Red Alert

Resident Evil

Ridge Racer

Silent Hill

Soul reaver

Speed Freaks

SpongeBob Square Pants

Spyro the Dragon

SSX

Star Ocean

Suikoden

Syphon filter

Tekken

Tenchu

Tony Hawk's Pro Skater

Twisted metal

Vagrant Story

Valkyrie Profile

Wild Arms

Wipeout

Xenogears

Edytowane przez Bio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MGS

Tenchu

Tekken

Crash Bandicoot

Final Fantasy wraz z Tacticsem

Vagrant Story

Suikodeny

Xenogears

Legend Of Dragoon

Resident Evil

Dino Crisis

Wild Arms

Syphon Filter

F1

Gran Tourismo

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz wyżej wymienionych

Front Mission 3 , Final Fantasy Tactics -są to dwie strategie turowe , które wyrwały mi spory kawałek życia

Silent Hill , Dino Crisis 1 i 2 -survival horrory

Brave Fencer Musashi -taki fajny Action RPG

Suikoden 1 i 2 , Breath of Fire 3 i 4 , Legend of Legaia , Vargrant Story , Xenogears (!!) , Chrono Cross(!!!!) , Valkyrie Profile -RPG

Seria Crash w tym świetne wyścigi kartów crash team racing (megamiodna gra !!!) , Medievil 1 i 2

Parasite Eve 1 i 2 -połączenie action rpg z horrorem - świetne pozycje , bardzo polecam , jedynka jakby miała dla mnie bardziej przytłaczający klimat

Alien Resurrection -najlepszy FPS , można się fajnie wystraszyć czasami

Soul reaver (chyba najlepsza grafika na PSX) , Shadowman - akcja , gry dostępne też na PC

Starałem się wymienić raczej te mniej znane gry (oprócz crasha może) , zdobycie większości z nich w Polsce jest teraz niemożliwe (część nie była wydana w Europie , tylko w USA i Japan) , więc trzeba się zaopatrywac w inne sopsoby.

Edit : Jak się zastanawiałem to pare osób mnie wyprzedziło :wink:

Edytowane przez David666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosiłbym jakiegoś znawcę, o napisanie które gry są seriami a które tylko pojedyńczymi tytuami (chodzi tylko o PSX, jeśli były kontynuacje tylko na ps2, xbox i inne to odpadają)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że mi się tak pózno przypomniało , absolutny must have i najlepsza gra 2d ever :

Castlevania Symphony of the night -platformówka , połączona z RPG -mamy bardzo duży zameczek i w miare zdobywania umiejętnosci i przedmiotów sobie go odkrywamy - gra na długie godziny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki że tak na raty , ale co mi się przypomina to pisze.

Harvest Moon : Back to Nature -symulator rolnika , mamy farme , hodujemy sobie krowy , kury , wyrwyamy sąsiadki , można mieć dziecko . Wbrew pozorom bardzo dobra gra przy której można spędzic dużo czasu.

Fear Effect 1 i 2 - przygodówki z kreskówkową grafiką i swietnym klimatem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie trudno cokolwiek dodać już teraz ;). Nie tylko Vagrant jest w PL (po spatchowaniu obrazu płyty). To samo z FF9 i chyba 7.

Nie zauważyłem więc dodam:

Quake2 (bądź co bądź niezły "szuterek")

Dragon Warrior VII (albo Dragon Quest, jedno i to samo, nie wiem jak ze starszymi ale ten na 100% jest na PSXie bo właśnie gram w niego ;) ).

Ta lista uświadmomiła mi jak wiele gier jest w które nie grałem a które są świetne.

Edytowane przez TrueVanDal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ridge Racer, Coolin, a przede wszystkim to imbnes. Imbnes - emu nes'a na psx'a. Można sobie romy z nesa ściągnąć i zaaplikować przez imbnesa a później na CD i jazda. Mnóstwo gierek się zmieści, zabawa jest przednia.

BTW odnośnie ISS, to do dziś gram w ISS Pro Evo 2, odpalam czasem szaraka i zaczyna się zabawa. Ta gierka to 8 cud świata jak dla mnie. Grywalność fenomenalna i te akcje. Gram w tą gierkę już 5 lat, rozegrałem kilkaset, a może nawet już z ponad tysiąc meczy. Zresztą sam już nie wiem. Zawsze miałem napał na tą grę i do dziś mi to zostało. Kiedyś z kumplem założyliśmy się o to, kto zwycięży w 50 meczach, doszło do tego, że razem rozegraliśmy ich ponad 100. Wygrałem różnicą 20 meczy. Haa, to były czasy :D. I nie ma na Psx i drugiej tak wspaniałej piłki kopanej jak Iss 2.

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Front Mission 3

Breath of Fire 3 i 4 , Legend of Legaia , Vargrant Story , Xenogears (!!) , Chrono Cross(!!!!) , Valkyrie Profile -RPG

Parasite Eve 1 i 2 -połączenie action rpg z horrorem - świetne pozycje , bardzo polecam , jedynka jakby miała dla mnie bardziej przytłaczający klimat

Front Mission 3 ma 2 sciezki favbularne(Alissa i Emma), gra jest trudna ale wciagajaca jak bagno. Nie da sie jej szybciej skonczyc , nawet jesli grasz w nia 10 raz z rzedu , bo ma mase walk , ktore trwaja troche(Mechy i walka...). Aby ukonczyc 1 scenariusz tracisz ponad 50 godzin....pozniej drugi i kolejne 50 godzin a nastepnie zerowy save i jazda dalej.

Breath of Fire 3 byl na PSX , ale Breath Of Fire 4 juz jesli sie nie myle tylko na PS2 oraz PC. Polecam 4 bo miala pominiete pare chamskich motywow z 3 dotyczacych levelowania. Scenariusz ogladany z punktu widzenia 2 osobowosci tego samego typa. Miodzio.

Parasite Eve to klasyka. 2 bardzo dobre czesci.

Xenogearsa nigdzie nie dostaniesz poza Stanami i Japonia. U nas jest ze wzgledu cenzury gra zabroniana(ale za to jaka gra).

Vagrant Story to klasyka sama w sobie. Tworcy Finala Tactisc w ataku , wydaja wypasa w , ktorego mozna z zerowego sejwa non stop grac. Jedna z najtrudniejszych gier za 1 razem na PSX(boss ma 800 HP a ty mocnymi atakami zadajesz 0-1....jesli trafisz)...Fabula masakruje.

Chrono Cross to przerost formy nad trescia , nudzilem sie mimo 80 bohaterow i 2 swiatow rownoleglych.

Valkyrie...no coz..dobry rpg.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ISS to co? ;d

No fakt ;). Zapomniałem bo go nie mam. Nie mam go bo nie gram w gry sportowe (nieważne jak dobra by była, gatunek nie dla mnie i już, zresztą tak samo jak samochodówki ale tutaj zdarzy mi się zagrać w coś z tej "kategori").

Jeszcze coś mam ;):

Grand Theft Auto (1,2, London, na PC te gry są lepsze niż na szaraku ale zawsze można pograć, szczególnie 2 mi się podoba chociaż okrojona architektonicznie miejscami)

Red Alert: Retaliation (yeah! Jest jeszcze pierwszy C&C ale nie mam :(, o innych grach z tej seri nie wiem ale chyba "zwykły" Red Alert też był)

MGS: Special Missions (albo VR missions, to to samo, zero fabuły, tony misji wirtualnych ale to już "zapychacz" dla fanów bardziej)

Speed Freaks (grałem tylko w demko ale fajne i z jajem, wyścigi mające być swego rodzaju Mario Kart 64 na PSX)

Mogiel wspomniał o Driverze 2...IMO ta gra to porażka i nie warto sobie nią głowy zawracać (chyba że ktoś już przeszedł dosłownie wszystko i jeszcze mu mało ;)), są oczywiście słabsze gry ale...Dość powiedzieć że poruszanie się bez samochodu wygląda tragicznie a i sama grafa jakoś gorsza niż w jedynce, przyznaję za to że tereny są dużo większe i że mamy wreszcie "koliste" zakręty a nie tylko "kąty proste". Mimo to przeszedłem ja całą (despera bo nie było nic innego w tym czasie a czekałem na TR5 ;)...który swoją drogą też mnie rozczarował) ale teraz przynajmniej wiem że mogę z czystym sumieniem jechać po tej grze bo wiem jaka ona jest. Zostańcie przy Driverku 1 (i TR1-4 ;) ).

Edytowane przez TrueVanDal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Front Mission 3 ma 2 sciezki favbularne(Alissa i Emma), gra jest trudna ale wciagajaca jak bagno. Nie da sie jej szybciej skonczyc , nawet jesli grasz w nia 10 raz z rzedu , bo ma mase walk , ktore trwaja troche(Mechy i walka...). Aby ukonczyc 1 scenariusz tracisz ponad 50 godzin....pozniej drugi i kolejne 50 godzin a nastepnie zerowy save i jazda dalej.

Ukończyłem oba scenariusze + zabawa w kompletowanie najlepszych battle skilów , części i zdobyłem najlepszego mecha z bronią fotonową (trzeba sobie części z czarnego rynku na necie zamówić ) . Jak dla mnie najlepsza strategia w jaką grałem.

Breath of Fire 3 byl na PSX , ale Breath Of Fire 4 juz jesli sie nie myle tylko na PS2 oraz PC. Polecam 4 bo miala pominiete pare chamskich motywow z 3 dotyczacych levelowania. Scenariusz ogladany z punktu widzenia 2 osobowosci tego samego typa. Miodzio.

Na PSX-a jest Breath of fire 3 i 4 , obie skonczyłem

Chrono Cross to przerost formy nad trescia , nudzilem sie mimo 80 bohaterow i 2 swiatow rownoleglych.

Po części się zgodze ,ale gra jest nadal bardzo dobra , może spodziewałem się troche więcej po bardzo optymistycznych recenzjach , ale na pewno się nie nudziłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi