Gość BilGejtZ Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Witam Potrzebuję zakupić 2 wentylatory do budy Codegena - otwory są zrobione na 2 wentylatory 80mm, lecz o ile z tyłu nie wejdzie nic większego, o tyle z tyłu można dorobić większe otwory i wyciąć koło ciut większe od "śmigła" docelowego wentylatora. Czy gra jest w ogóle warta świeczki (większy wentylator na przód, niż na tył) Co kupić? Myślałem nad Arcticiem 3TC (jednostronny) - nie mogę jednak znaleźć informacji czy dmucha on w stronę, gdzie ma otwory na śruby (podejrzewam, że tak, bo jest to chyba ten, seryjnie montowany w AC Freezerze 64) czy w przeciwną - w każdym razie, możliwość montażu tylko w jedną stronę przekreśla, użycie go z przodu... Poza tym, nie wiem czy dobrze rozumiem opisy tych coolerków, ale skoro mają termistor (=automatyczną regulację obrotów), na czym by się ona opierała? Ewentualnie sprawia jakiś problem ustawienie na stałe maksymalnych obrotów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 3 TC może być montowany tylko z tyłu. W dodatku jest oferowany także bez termistora. Na około 5-6V jest spoko :) Z przodu warto zamontować większy cooler, bo to zawsze mniej hałasu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BilGejtZ Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 (edytowane) Już nie chciało mi się wyjmować mojego Revolteca 120mm (dla jasności - mowa o innym kompie ;) ), ale zmierzyłem tylko rozstaw śrub i delikatnie się zaskoczyłem, bo najdalsze brzegi dzieli 112mm. Nie wiem czy już linijki są takie niedokładne czy co :D W każdym razie jak powinny wyglądać otwory na śruby? Chyba najlepiej zaczekać na cooler i natura pokaże co i jak... W ka0żdym razie zmierzyłem wolne miejsce na przednim panelu budy i 112mm jest na styk - może lepiej zainteresować się 92mm? Co do ciszy nie jest takim priorytetem. Jeśli wydajnościowo 80mm nie ustępuje 92mm i 120mm (przy tym nie jest głośna jak suszarka...) wolałbym kupić 80mm. Chyba zamówię 2x Revoltec AirGuard 80mm [14 zł/szt] - podobno kompromis ciszy i wydajności (w sumie ceny także). Edytowane 30 Września 2006 przez BilGejtZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Skoro masz z przodu 112mm to wytnij otwór 92mm i daj tam Fandera 92mm B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BilGejtZ Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Skoro masz z przodu 112mm to wytnij otwór 92mm i daj tam Fandera 92mm B-)Niby kokosów Fander nie kosztuje, ale nie zmienia to faktu, że jest to 2,5x Revolteca, a fundusze, to mam odliczone praktycznie co do złotówki. Duża będzie róznica między Fanderem i Revolteciem AirGuard ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Miałem okazję spotkać się z Revolteciem AirGuardem 120mm. W porównaniu do Fandera 120 old na 12v fander ma przewagę wydajnościową (1200RPM vs 1500RPM), natomiast po obniżeniu RPMów do 1200 w Fanderze to oba wentyle są porównywalne, trudno wskazać który cichszy czy wydajniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...