Skocz do zawartości
painmaker

Z Jaką Mobo Am2 Będą Działać Goodramy 2x1gb 800mhz?

Rekomendowane odpowiedzi

Masz tylko pamięci czy procka też? BTW. wydaje mi się że AM2 to niewypał, lepiej kupić coś pod 939 ale z DDR2 to raczej tylko Intel zostaje :wink:... ale to tylko moje zdanie...

sorka. procek to AMD 4200 X2 już kupiony tak jak i płyta główna Abit Kn9 ultra nforce 570 ale nie działa z tymi goodramami... :( a AM2 to fakt, niewypał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam od razu niewypał...nie mówcie, ze lepiej kupic 939 i stare ddr, bo za pol roku juz tego nie bedzie, a pamieci ddr1 beda lezec w muzeum. Co do płyty na am2 + goodramy pro = DFI INFINITY ULTRAII - M2. Wiele osob ma te pamieci i tą płyte (akurat ja tez, tyle ze 2x512) i nie ma zadnych problemow.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam od razu niewypał...nie mówcie, ze lepiej kupic 939 i stare ddr, bo za pol roku juz tego nie bedzie, a pamieci ddr1 beda lezec w muzeum. Co do płyty na am2 + goodramy pro = DFI INFINITY ULTRAII - M2. Wiele osob ma te pamieci i tą płyte (akurat ja tez, tyle ze 2x512) i nie ma zadnych problemow.

no może nie niewypał ale stanowczo zbyt wiele problemów z płytami na AM2. Dzięki bardzo za odpowiedz, jade po to DFI :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja na tm abicie miałem good ramy pro na d9 i nie było probleów :-) wszystko szło jak złoto ;-) dobrze taimingi ustawiłeś ?na dfi i abicie kn9 (nf4) puszcałem goodramy pro (d9) i tak samo zero problemów ;-) co prawda na abicie coś mi się na div 667 sypały ale zmiana trc na 20 i wszystko śmiga cool ;-)

Edytowane przez VIRU$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja na tm abicie miałem good ramy pro na d9 i nie było probleów :-) wszystko szło jak złoto ;-) dobrze taimingi ustawiłeś ?

nie moge w ogóle wejść do biosu! komp sie w ogóle nie wzbudza, mam tylko czarny ekran, speaker nawet nie piszczy. lampki na mobo się świecą, wiatraki chodzą. zmieniałem na inne karty graficzne i też nic. zasilacz też jest ok. resetowałem cmos, zamieniałem pamięci miejscami wszystkie kombinacje i jedynie to jeszcze może procesor jest zwalony ale nie sądzę. zresztą wystarczy spojrzeć tu http://forum.abit-usa.com/showthread.php?t=113609 goście mają to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustaw napiecia na ram na ok 1,95 volta i ddr rev voltage na + 2,5 % u mnie było podobnie ;( odpaliłem na jakimś kingstonie 533 ustawiłem jak trzeba i co trzeba w biosie i mobo wstało i śmiga ;-) był to abit kn9 ultra na którym kompa składałem kumplowi biosik 1,5 ;-]

UWAGA !!!

w jednym z bisosów, nie pamiętam który jest taki fix ze dzieje się tak jak pisałeś ale ....... wystarczy że wyłączysz kompa zasilaczem czy na listwie do której podpinasz kompa monitor (włączysz liste czy zasilacz 2 -3 razy ) i potem komp wstaje i wchodzisz do biosa i ustawiasz wszystko jak należy ;]

Edytowane przez VIRU$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustaw napiecia na ram na ok 1,95 volta i ddr rev voltage na + 2,5 % u mnie było podobnie ;( odpaliłem na jakimś kingstonie 533 ustawiłem jak trzeba i co trzeba w biosie i mobo wstało i śmiga ;-) był to abit kn9 ultra na którym kompa składałem kumplowi biosik 1,5 ;-]

UWAGA !!!

w jednym z bisosów, nie pamiętam który jest taki fix ze dzieje się tak jak pisałeś ale ....... wystarczy że wyłączysz kompa zasilaczem czy na listwie do której podpinasz kompa monitor (włączysz liste czy zasilacz 2 -3 razy ) i potem komp wstaje i wchodzisz do biosa i ustawiasz wszystko jak należy ;]

hmm.. spróbuję z tą listwą. co do pamięci to sprawdzali mi (w punkcie gdzie kupowałem procka bo myślałem że może to coś z nim jest nie tak) z inną i też bez skutku :( a jeszcze jakiejś innej to nie mam jak załatwić :(

Edytowane przez painmaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje GOODRAMY było niesprawne "firmowo". :wink: Może twoje też są. U mnie komp się też nie odzywał, obie kości (dual 2x512 667mhz) były wadliwe. To chyba nie wina płyty głównej... No ale skoro sprawdzali.... to meże te ich też wadliwe były :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie moge w ogóle wejść do biosu! komp sie w ogóle nie wzbudza, mam tylko czarny ekran, speaker nawet nie piszczy. lampki na mobo się świecą, wiatraki chodzą. zmieniałem na inne karty graficzne i też nic. zasilacz też jest ok. resetowałem cmos, zamieniałem pamięci miejscami wszystkie kombinacje i jedynie to jeszcze może procesor jest zwalony ale nie sądzę. zresztą wystarczy spojrzeć tu http://forum.abit-usa.com/showthread.php?t=113609 goście mają to samo.

Zasilacz moze byc OK ale czasami jest niekompatybilnosc pomiedzy zasilaczem a mobo.

Najlepiej sprawdz z jakas inna kostka RAM i jesli uda sie odpalic kompa to moze zmiana bios na nowszy rozwiaze problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próba z listwą od monitora nie pomogła. co do pamięci to były do niej podłączane inne wiec wątpliwe by akurat 4 kości były niesprawne, a do innego ramu nie mam po prostu od kogo pożyczyć. co do zasilacza to nie sądzę, mam be quiet 420W, zresztą płyta była podłączana do innego. dzisiaj mobo jedzie do serwisu. albo wadliwy egzemplarz się trafił albo gryzie się z moimi goodramami. tak czy siak będę próbował załatwić sobie DFi ultra 2 bo to zdaje się najpewniejsze rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi