tom_tom Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Witam. Mam bardzo poważny problem! Chrzestny miał na dysku seagete 20gb b.ważne dane. Dysk działał dopóki kuzyn czegoś nie zrobił :/ Podłaczyliśmy dysk pod mój pc aby odczytać dane i je nagrać ale system widzi go jako nie sformatowny :| Podczas startu systemu scandsik wyswietla "Uszkodzona tablica dysku" Przerwano CHKDSK... Jak odzyskać te dane?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 TestDisk jeżeli program nie znajdzie rozwiązania a dane są naprawdę bardzo ważne, oddaj dysk do firmy zajmującej sie odzyskiwaniem danych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_tom Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Są naprawdę bardzo ważne :/ Dobra spróbuję tym Testdiskiem - dzięki :) No i lipa :/ Gdy podłączyłem dysk do pc to windows się wiesza podczas uruchamiania, pomimo, iż bootuje się ze sprawnego SCSI. Można to odpalić z dyskietki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studenc1k Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 (edytowane) No i lipa :/ Gdy podłączyłem dysk do pc to windows się wiesza podczas uruchamiania, pomimo, iż bootuje się ze sprawnego SCSI. Można to odpalić z dyskietki?Tak, można. Ja sam odzyskałem dane dzięki temu programowi. Zrobiłem 2 dyskietki, jedna win98 i druga z tym programem (ściągasz wersje DOS/98). 1) Copy testdisk.exe (and cwsdpmi.exe) to an existing DOS boot disk (if there's enough space AND you don't mind writing to it), or 2) Copy the two files to a separate diskette, boot your system with an existing DOS boot disk, then run TestDisk from its own disk, or 3) Create a simple boot disk just for TestDisk. Następnie sprawdziłem tym programem Boot Sector i Master File Table. Wykazało, że jest wszystko OK. Szybka analiza ("Analyse") i też nic. Wybrałem opcję "Search!" i dopiero znalazł błędy. Po wszystkim dysk mogłem podpiąć pod PCta i bez problemu zgrać dane. Edytowane 1 Października 2006 przez studenc1k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_tom Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Nie mam dyskietki win98:/ Pobrać to, nagrać na dyskietkę, odpalic disk win98 i co dalej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studenc1k Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Tu można pobrać bootdisk 98 --> http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm Bootujesz, następnie wkładasz dyskietkę z TesDiskiem, piszesz testdisk.exe i wio :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_tom Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Dałem analyse, i potem search pokazuje stan ok - ale podczas startu wywala, nie znaleziono systemu operacyjnego :/ Tzn ze skasowal pliki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 To oznacza, że coś namieszałeś. Jak Ci znajdzie te partycje i ładnie wyświetla ich zawartość (przycisk "D"), to przy wychodzeniu dajesz "Write", czyli zapisz. Powinno zapisać nowy MBR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_tom Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Ahaaaa :P Ale jak dam Write to nie usunie mi danych? Dałem Analyse->Pokazało ok->Dałem search->tez ok->dalem write i lipa nadal. Podczas startu systemu pokazuje, że uszkodzona jest główna tablica dysku:/ - Przerwano CHKDSK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studenc1k Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 A sprawdziłeś Boot Sector i Master File Table? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_tom Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Nie. Jak wrócę z angielskiego to się pobawię :P A jak spr. to Boot Sector i Master File Table. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studenc1k Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 A jak spr. to Boot Sector i Master File Table.ehh, przejrzałeś tą stronkę? --> TestDisk Tam jest m.in. coś takiego Advanced NTFS Boot and MFT Repair Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_tom Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Dałem Advanced->Rebuild BS->Repair MFT i nadal to samo... Gubię się w tym :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...