Rider__WAWA Opublikowano 6 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2003 Czyli jak dobrze rozumiem to ten pelt w sumie za dużo mi nie daje... hehe.. prawie nic... czyli na samym WC miałbym podobnie ? Więc założę go na chipset a na proca większy... może być ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 6 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2003 to jakie masz te pelty ile maja mocy - maly i duzy???? napis? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider__WAWA Opublikowano 6 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2003 Mam pelty 76 lub 81 W sam nie wiem a duży.... dopiero się przymierzam (do kupna) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 Nie mam za bardzo czasu, wiec ogranicze sie do minimum :( 1. Nie wiem co masz na mysli piszac o "dwojniku liniowym", ale wzor na moc P = U * I jest zawsze sluszny - chocby ze wzgledu na zasade zachowania energii.Wzor P = U * I jest zawsze sluszny jesli rozpatrujemy obwody pradu stalego, a jesli chcesz rozpatrywac to od strony definicji, to musisz mi obawiam sie podac o jaka moc ci scisle chodzi, bo jak dotad spotkalem sie z 6cioma roznymi (chwilowa, srednia, czynna, bierna, pozorna i zespolona). Zreszta to bez sensu, bo nie przecze ze jest sluszny, stwierdzam tylko, ze wzory na moc postaci P=U^2 / R lub P = I^2 * R nie sa. 2. Wielkosc efektu Seebecka (nie Seebacka) nie zalezy od napiecia ale od roznicy temperatur.W scislym sensie masz oczywiscie racje. Jakkolwiek, roznica temperatur dla stalego ciepla zalezy od mocy_max_przepompowana, a ta od podawanego napiecia, wiec w naszych rozwazaniem takie stwierdzenie jest mysle do przyjecia. 3. Poniewaz wspolczynniki Peltiera i Seebecka maja zawsze ten sam znak to ten drugi bedzie obnizal, a nie podwyzszal sprawnosc.Skoro tak mowisz, mozliwe, ze masz racje, jakkolwiek ja nie twierdze niczego przeciwnego 4. Jesli definiujesz sprawnosc jako Moc_Przepompowana/Moc_Dostarczona to na moje oko grubo przesadziles z tymi 80-90%.Skad wziales 80-90%? To bylo dla napiecia kolo 75% Vmax?... :arrow: sprawnosc TECow moze byc nawet >100% przy odpowiednio niskim napieciu Zreszta popatrz sobie na obrazek, zwroc uwage na czesc wykresu z Power Input <50W :wink: http://forum.oc-forums.com/vb/attachment.php?postid=1195125 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsjan Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 Gdybys uwazniej czytal swoje posty to zaoszczedzilbys mi cytowania: Wzor P = U * I jest zawsze sluszny jesli rozpatrujemy obwody pradu stalego, a jesli chcesz rozpatrywac to od strony definicji, to musisz mi obawiam sie podac o jaka moc ci scisle chodzi, bo jak dotad spotkalem sie z 6cioma roznymi (chwilowa, srednia, czynna, bierna, pozorna i zespolona). Zreszta to bez sensu, bo nie przecze ze jest sluszny, stwierdzam tylko, ze wzory na moc postaci P=U^2 / R lub P = I^2 * R nie sa. I jednoczesnie: tak wiec P = U * I jest z punktu widzenia merytoryki bledne Poza tym w przypadku modulu Peltiera mamy jak najbardziej obwod pradu stalego. 3. Poniewaz wspolczynniki Peltiera i Seebecka maja zawsze ten sam znak to ten drugi bedzie obnizal, a nie podwyzszal sprawnosc. Skoro tak mowisz, mozliwe, ze masz racje, jakkolwiek ja nie twierdze niczego przeciwnego A to?: sprawnosc TECow moze byc nawet >100% przy odpowiednio niskim napieciu (efekt seebacha gra role) A co do sprawnosci powyzej 100%... :arrow: sprawnosc TECow moze byc nawet >100% przy odpowiednio niskim napieciu Zreszta popatrz sobie na obrazek, zwroc uwage na czesc wykresu z Power Input <50W :wink: http://forum.oc-forums.com/vb/attachment.php?postid=1195125 ... to nie pozostaje nic innego jak tylko otworzyc pierwsza i jedyna na swiecie fabryke Perpetuum'ow Mobile. Zwroc poza tym uwage, ze wykres nawet nie jest "pomierzony" tylko "policzony". Pozdrowienia Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 tak wiec P = U * I jest z punktu widzenia merytoryki bledne Poza tym w przypadku modulu Peltiera mamy jak najbardziej obwod pradu stalego. Fak! Jasne, powyzsze jest oczywiscie bledne, chodzilo o wzory na moc z wykorzystaniem prawa Ohma, czyli (U^2 / R) i (I^2*R), te sa bledne ze wzgledu na merytoryke w odniesieniu do TECow. Z calosci mojej wypowiedzi zreszta to wlasnie wynika, wybaczcie :oops: 3. Poniewaz wspolczynniki Peltiera i Seebecka maja zawsze ten sam znak to ten drugi bedzie obnizal, a nie podwyzszal sprawnosc. Skoro tak mowisz, mozliwe, ze masz racje, jakkolwiek ja nie twierdze niczego przeciwnego Nie rozumiem, odpowiadam ci na posta, a ty mnie cytujesz i sugerujesz, zebym nastepnym razem czytal swoje wypowiedzi... jak mam przeczytac cos, czego jeszcze nie napisalem :? A to?: :arrow: sprawnosc TECow moze byc nawet >100% przy odpowiednio niskim napieciu Zreszta popatrz sobie na obrazek, zwroc uwage na czesc wykresu z Power Input <50W :wink: http://forum.oc-forums.com/vb/attachment.php?postid=1195125 ... to nie pozostaje nic innego jak tylko otworzyc pierwsza i jedyna na swiecie fabryke Perpetuum'ow Mobile. Zwroc poza tym uwage, ze wykres nawet nie jest "pomierzony" tylko "policzony". Nie za bardzo wiem o czym mowisz :? Wiesz co, szczeze ci powiem, ze moglbys troche poczytac, zanim zasugerujesz, ze jestem idiota :? i ze nie tylko wierze w PM, ale wrecz do niego chce innych przekonac, mam glupiego avatara, to o to chodzi :cry: Owy wykres jest jak najbardziej sluszny. Ja, ze swojej strony, kierowany uproszczeniem popelnilem jeden blad, mianowicie stricte to nie mowimy tutaj o sprawnosci jako takiej, gdyz stosunek Qprzepompowanego_z_zimnej_strony / Mocy_dostarczonej_do_modulu to tzw COP (Coefficient of Performance). A wiec COP = (Qprzepompowane_z_zimnej_strony) / (Moc_dostarczona) I analogicznie, nasza "sprawnosc" 100% to inaczej COP=1. Zanim zaczniesz znow polemizowac, pozwol mi wyjasnic jeszcze jedna rzecz. Co do mocy dostarczanej juz wszystko wiadomo, zostaje wiec: Qprzepompowane_z_zimnej = (s*Tc*I) - (0.5 * I * I * R) - ( K * (Tc - Tz) ) Pierwsy czlon (s*Tc*I), to cieplo pochodzace z efektu peltiera, czyli np. cieplo z procesora. Drugi (0.5 * I * I * R), to cieplo, ktore wraca spowrotem na zimna strone, wreszcie 3cie (K * (Tc - Tz)) to cieplo, ktore przenosi sie ze strony cieplej na zimna przew przewodnictwo i zalezy od roznicy temperatur miedzy stronami. Slowem cieplo, ktore liczymy dla strony zimnej to troche wiecej, niz samo cieplo od procesora (czy jakiegokolwiek elementu). Gwoli scislosci, w teorii widzialem (i ty rowniez zobaczysz) wykresy COP do 12 (czyli na nasze, "sprawnosc" 1200%)... Zamieszcze ci 2 linki to pdf-ow, ktore powinienes uznac za wartosciowe, przeczytaj je i wtedy probuj wysmiewac stwierdzenie sprawnosc TECow moze byc nawet >100% przy odpowiednio niskim napieciu Designing with Thermoelectric Coolers Overall System Performance Wybacz, poswiecilem juz i tak za duzo czasu na ten topic, a czasu ostatnio mam jak na lekarstwo, sorry :oops: Pozdrawiam witchhunter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsjan Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 Nie za bardzo wiem o czym mowisz :? Wiesz co, szczeze ci powiem, ze moglbys troche poczytac,Dzieki za szczerosc, ale troche juz w zyciu poczytalem... zanim zasugerujesz, ze jestem idiota :?Nie sugeruje, ze jestes idiota tylko ze sie mylisz. Nieidioci tez nie zawsze maja racje wiec nie badz przewrazliwiony. Gwoli scislosci, w teorii widzialem (i ty rowniez zobaczysz) wykresy COP do 12 (czyli na nasze, "sprawnosc" 1200%)... Zajrzalem do cytowanych dokumentow i niestety nie znalazlem nic ciekawego. Powtorze wiec jeszcze raz: 1. Przedstawiane wykresy to tylko wyniki kalkulacji opartych na grubych przyblizeniach. 2. Nie mozesz otrzymac sprawnosci powyzej 100% bo to automatycznie oznacza, ze wyprodukowales PM II rodzaju. Moglbys sie podlaczyc zimna strona do ziemi, do cieplej podlaczyc maszyne parowa i przestac placic rachunki za prad. Tak wiec nie wnikajac we wzory jest to po prostu niemozliwe. Pozdrowienia Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 zanim zasugerujesz, ze jestem idiota :? Nie sugeruje, ze jestes idiota tylko ze sie mylisz. Nieidioci tez nie zawsze maja racje wiec nie badz przewrazliwiony. Czy ktos przy zdrowych zmyslach sugerowalby istnienie PM? Jesli sugerujesz, ze jak tak sadze, to... zreszta niewazne, nie biore tego do siebie :wink: Zajrzalem do cytowanych dokumentow i niestety nie znalazlem nic ciekawego. Powtorze wiec jeszcze raz: 1. Przedstawiane wykresy to tylko wyniki kalkulacji opartych na grubych przyblizeniach. 2. Nie mozesz otrzymac sprawnosci powyzej 100% bo to automatycznie oznacza, ze wyprodukowales PM II rodzaju. Moglbys sie podlaczyc zimna strona do ziemi, do cieplej podlaczyc maszyne parowa i przestac placic rachunki za prad. Tak wiec nie wnikajac we wzory jest to po prostu niemozliwe. No coz, genezy owych artykulow nie znam, jakkolwiek nie sadze, zeby byly przesadzone az 14krotnie i na celu mialy wprowadzanie ludzi w blad. Z PM przeginasz, bo po pierwsze, zeby zaszedl efekt Seebecke musi istniec roznica temperatur (im wieksza, tym intensywniejszy), a przy maszynie paroewj tego nie bedzie, wiec i COP bedzie niskie. No i my tu nie wytwarzamy wiecej ciepla niz wkladamy, tylko je przenosimy, jest wiec drobna roznica. Rozumiem, zebysmy wkladali 100W a otrzymywali znikad 105W. Sluchaj, mam propozycje, o ile nie zapomne, co niestety moze sie zdarzyc znajac siebie, wrocimy do tej dyskusji za 10dni. Wtedy bede miec sporo czasu... mam nadzieje, ze nie az za duzo :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsjan Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 No coz, genezy owych artykulow nie znam, jakkolwiek nie sadze, zeby byly przesadzone az 14krotnie i na celu mialy wprowadzanie ludzi w blad. Z PM przeginasz, bo po pierwsze, zeby zaszedl efekt Seebecke musi istniec roznica temperatur (im wieksza, tym intensywniejszy), a przy maszynie paroewj tego nie bedzie, wiec i COP bedzie niskie. Z ta maszyna parowa to byla przenosnia, mozesz w zamian podlaczyc np. silnik na cyklu Carnota. No i my tu nie wytwarzamy wiecej ciepla niz wkladamy, tylko je przenosimy, jest wiec drobna roznica. Rozumiem, zebysmy wkladali 100W a otrzymywali znikad 105W. Dlatego nie mowie o PM pierwszego, tylko drugiego rodzaju. A moglo by byc tak: zuzywasz 100 W na pobranie ciepla (np. 200W) z duzego zbiornika o temperaturze otoczenia (np. wanna z woda). Zamiemiasz je na energie (uzyskujac np. 180W), z ktorej 100W wykorzystujesz do ponownego zasilenia modulu Peltiera, a reszte (80W) zuzywasz do ogladania telewizji. A do tego mozesz schlodzic sobie w wannie piwo. Czyz to nie (za) piekne? Sluchaj, mam propozycje, o ile nie zapomne, co niestety moze sie zdarzyc znajac siebie, wrocimy do tej dyskusji za 10dni. Wtedy bede miec sporo czasu... mam nadzieje, ze nie az za duzo :cry: Nie ma sprawy, zaczekam. Przy okazji - zycze pomyslnych efektow po ostatnich 10 dniach przygotowan. Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 po co sie sprzeczac,dyskutowac i teoretyzowac.Lepiej pomyslec,jak zrobic uklad regulacji napiecia na potencjometrze i doswiadczalnie ustalic warunki pracy ogniwa i przy okazji mozna regulowac wydajnosc chlodzenia w zaleznosci od obciazenia sprzetu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 po co sie sprzeczac,dyskutowac i teoretyzowac.Lepiej pomyslec,jak zrobic uklad regulacji napiecia na potencjometrze i doswiadczalnie ustalic warunki pracy ogniwa i przy okazji mozna regulowac wydajnosc chlodzenia w zaleznosci od obciazenia sprzetuNie sprzeczamy sie ani nie teoretyzujemy, dochodzimy racji, fakt faktem w sprawie bardzo istotnej. Nie znaczy to jednak, ze jest to jedyne, o czym myslimy w tej chwili :wink: Regulacji napiecia na samym potencjometrze nie zrobisz, bo nie ma potencjometrow, ktore bylyby az takiej mocy (10W juz bardzo ciezko dostac). Podobnie wszelkie uklady liniowo zmieniajace napiecie w oparciu o LM317 (tylko 1.5A) i jemu podobne (do 4.5A pojedynczy tranzystor, ale nie pamietam symbolu) raczej odpadaja, za duzo ciepla by sie wydzialo na tranzystorze. Co wiec pozostaje, no mozna pobawic sie w PWM, czyli Pulse Width Modulation, w najwiekszym uogolnieniu zamiana liniowego napieca na skokowe... poszukaj czegos o tym jak chcesz, bo ja niestety nie mam na to ani troche czasu w tej chwili :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 8 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2003 Dlatego nie mowie o PM pierwszego, tylko drugiego rodzaju. A moglo by byc tak: zuzywasz 100 W na pobranie ciepla (np. 200W) z duzego zbiornika o temperaturze otoczenia (np. wanna z woda). Zamiemiasz je na energie (uzyskujac np. 180W), z ktorej 100W wykorzystujesz do ponownego zasilenia modulu Peltiera, a reszte (80W) zuzywasz do ogladania telewizji. A do tego mozesz schlodzic sobie w wannie piwo. Czyz to nie (za) piekne? To juz ostatni, przysiegam :oops: Twoj przyklad nie bedzie dzialal wiecznie, a to dlatego, ze pobieramy energie z wody. Lub inaczej, woda dostarcza nam energii. Jesli by to mialo pozostac w rownowadze i dzialac wiecznie, wowczas trzebaby owe 200W pobrane od wody jej zwrocic. Czyli: Uzywamy 100W do odebrania 200W ciepla z wody (na stornie cieplej mamy wiec 300W), 200W z tego idzie z powrotem do wody na ogrzewanie, a pozostale 100W musimy bezstratnie zamienic na energie elektryczna do zasilania modulu :wink: Twoj przyklad to nic innego jak wykorzystywanie energii zgromadzonej w wodzie :wink: Dobra, spadam, dokonczymy pozniej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsjan Opublikowano 8 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2003 Twoj przyklad to nic innego jak wykorzystywanie energii zgromadzonej w wodzie :wink: Dokladnie, to PM drugiego rodzaju. Po podlaczeniu sie np. do oceanu otrzymujesz praktycznie nieograniczone zasoby energii. Jak za 9 dni bedziesz mial chwile czasu to mozesz zajrzec np. TU (druga zasada). Pozdrowienia Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 8 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2003 To jest calkiem ciekawe, ale jedno mi nie pasuje, czym w takim razie jest np. bateria sloneczna? lub inaczej, czemu nie spelnia zalozenien PM 2 rodzaju, bo rozumiem, ze nie spelnia :) Dzieki za linka, z checia przestudiuje...za jakis czas :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsjan Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 To jest calkiem ciekawe, ale jedno mi nie pasuje, czym w takim razie jest np. bateria sloneczna? lub inaczej, czemu nie spelnia zalozenien PM 2 rodzaju, bo rozumiem, ze nie spelnia :) Dzieki za linka, z checia przestudiuje...za jakis czas :evil: Pogratulowac pomyslowosci, chociaz Matki Natury tak latwo nie oszukasz. Zeby bateria sloneczna pracowala musisz uzywac jej w temperaturze nizszej (Ziemia) niz zrodlo promieniowania (Slonce). Dwa linki z zasada dzialnia: TU1 i TU2. Inna sprawa, ze nie wiem np. dlaczego nie mialo by dzialac PM 2 rodzaju na ruchach Browna. Jakis powod pewnie jest, a moze... Jako, ze jednak troche odbieglismy od tematu proponuje przeniesc ew. kontynuacje na priva. Pozdrowienia (masz jeszcze 8 dni) Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROF Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 uuuuuuaaaaa... "ale sie rozpaprało" zescie pojechali po bandzie sprawnosc 105% :lol: nonsens powiem wam (patrz "tym ktorzy sa w bledzie") jedno sprawnosc 100% uzyskac mozna w przypadku idelanego przewodnika a nawet nadprzewodniki nie sa idealne i zawsze maja spawnosc minimalnie mniejsza od setki. poza tym w warunkach obliczeniowych dla peltiera przyjmujemy dziwnym trafem sprawnosc 50% dlaczego ? odpowiedzia jest krzywa dopasowania energetycznego ktora dla sprawnosci 50% osiaga maksimum (w tym przypadku maksimum mocy przenosoznej przez pelta) a czemu tak sie utarlo po prostu producent po kilku miesiacach badan( a nie domyslow) tak stwierdzil i powiedzial ze by zapewnic wymagany przeplyw ciepla (scisle zalezny z powstalym w ten sposob gradientem temperatury- zgodnie z prawem Netona strumien ciepla q=-lambda *grad t ) trzeba urzyc takiej a takiej mocy zasialnia pelta o czym mowi wzorek ktory tu juz byl wielokrotnie widziany i jest scisle zwiazany z parametrami charakterysytcznymi pelta ... mozecie sobie zobaczyc zaleznosc wywolanej roznicy temperatur od mocy podawanej na pelta ... ktora przeciez latwo zmierzyc, wzorek podany przez producenta uwzglednia juz efekty seebecka wiec nie trzeba sie nim przejmowac i poprostu podstawic wszystko do wzorka : dT = [ 1 - (Qprzenoszone / Qmax_teca) ] * dTmax dT - roznica temperatury miedzy zimna a ciepla strona TECa dTmax - maxymalna roznica temperatur, jaka jest w stanie wytworzyc TEC, ta informacja jest podawana przez producenta i wacha sie od 65-71C w zaleznosci od modelu TECa. Qprzenoszone - Cieplo, jakie wytwarza element chlodzony Qmax_teca - Cieplo maxymalne, jakie jest w stanie przeniesc TEC z jednej strony na druga, przy zalozeniu, ze pracuje na napieciu Vmax (jesli tak, ta informacje podaje producent, jesli nie, Qmax zalezy od napiecia zasilania modulu) Np: Cos co wydziela 20W ciepla, na to TEC o Qmax=33W, i dTmax=70C. Podstawiamy do wzoru i mamy, ze dT = [ 1 - (20 / 33) ] * 70 = 27.5C Co oznacza, ze jesli temperatura goracej strony TECa zostanie utrzymana na poziomie 27.5C, to temp zimnej strony bedzie wynosic 0C. jeli nie chce sie wam liczyc to sciagnijcie sobie dokumencik excela roznica_temperatur_przy_stosowaniu_peltierow.xls z wykresika jaki powstal wynika wszystko co jest potrzebne amatorowi chlodnego pifka. ... to byla mowa elektorenergetyka wiec ze spora doza prowdopodobienstwa mozecie byc tych informacji pewni... acha jesli wymyslicie zeby podstawic jako moc modolow peltiera mniejsza wartosc niz wartosc przenoszonego ciepla to wyjdzie wam wartosc ujemna im wieksza jest ta ujemna watrosc tym bardziej poroniony jest pomysl zastosowania takiej konstrukcji (ale tylko w przypadku gdy jest bezwarunkowa koniecznosc odporowadzenia ten mocy ktora podaliscie) producent jednak zakada slusznosc wzoru w zakrecie gradientow 0 do dTmax wiec jesli wam wyjdzie cos poza tym zakresem to oznacza ze cos przekombinowaliscie i musicie pomyslec co skonciliscie i jak temu zaradzic.... to by bylo tyle ewangelii na dzien dzisiejszy ... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 :arrow: nie czytasz uwaznie, nie mowimy o sprawnosci jako takiej, ale o COP, ktorego wysokosc nie zalezy tylko od energii podawanej do TECa :arrow: przyjmowana sprawnosc dla TECow jest 60% (np. 120W tec w rzeczywistosc wydziela 200W przy V=Vmax, i 120W = 60% * 200W), ale tylko dla napiecia zasilania = Vmax! :arrow: TECi nie sa urzdzeniami liniowymi, ich moc nie jest wiec liniowo zwiazana z napieciem! :arrow: jesli mowa o zjawiskach, ktore w rzeczywistosci zachodza, nie polegalbym na wzorku, wymyslonym przez firmy produkujace te urzadzenia i bynajmniej nie tlumaczylbym nim niczego! :arrow: do dyskusji wrocimy za 8 dni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZcanDer Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2003 Już myślałem wcześniej o zainstalowaniu pelitiera ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.... Nie należę do tych ludzi, którzy udają, że wiedzą coś czego nie wiedzą... Dlatego pytam i proszę... Jeśli ktoś ma dostęp do jakiś danych, informacji, FAQ'ow czy innych rzeczy mogących pomóc laikowi od zera wybrac... połączyć.. zainstalować i cokolwiek tam trzeba.. będę bardzo wdzięczny jeśli napiszę do mnie na priva lub jeszcze lepiej zapoda tu te linki... Pelitiery powinny być dla wszystkich a nie tylko dla wlity... podzielcie się swoją wiedzą na ten temat... BDW mnie najbardziej interesuję sposób połączenia tego pelitiera do zasilania... oraz lista produktó w które się trzeba zaopatrzyć... Wszystkich "specjalistom" i innym mądralom, które zaraz napiszą coś w stylu: "To już było milion razy...." z góry dziekuję za pisanie czegokolwiek... Nie nie było milion razy bo 3 H już szukam tego na forum i nie ma nigdzie od podstaw.... jeśli dostanę wszystkie info nawet w kawałkach to zobowiązuję się przygotować cały FAQ oraz sposób jaki sam zainstalowałem swojęgo pelitierka dla potomności... THX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...