Skocz do zawartości
sansaba

Core 2 Duo - Obniżenie Temperatury Pracy @ E6300

Rekomendowane odpowiedzi

No to dostałem mojego GB 965-S3 z serwisu i procek poleciał na 3.2GHz napięcie 1.37V (bios) szukam najniższego stabilnego napięcia narazie, ale po 1h w Orthosie 51-52*C - nie chce sie ustabilizować. wentyl 1100RPM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to dostałem mojego GB 965-S3 z serwisu i procek poleciał na 3.2GHz napięcie 1.37V (bios) szukam najniższego stabilnego napięcia narazie, ale po 1h w Orthosie 51-52*C - nie chce sie ustabilizować. wentyl 1100RPM

Jaki masz bios? U mnie def v core leci 3,295. pamiec 920 chyba bylo. Bios f6.

Wyzej nie wiem co sie wywala, plyta, ram czy mobo. :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz bios? U mnie def v core leci 3,295. pamiec 920 chyba bylo. Bios f6.

Wyzej nie wiem co sie wywala, plyta, ram czy mobo. :unsure:

F6, ten Vocre to chyba coś duży ;) No ja wczoraj założyłem Thermalrighta HR-05 na NB to pomęczte teraz wyżej sprzęt może do 500FSB dojade :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F6, ten Vocre to chyba coś duży ;) No ja wczoraj założyłem Thermalrighta HR-05 na NB to pomęczte teraz wyżej sprzęt może do 500FSB dojade :]

Jakie masz ustawienia na pamieciach i jaki voltarz ??

Aktulanie 2.3V 5-5-5-12 950MHz , może coś poprawić ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie HR-05 prawie styka sie ze Scythe Infinity na procku co za tym idzie temperatura jednego jajka jest o 3-4 stopnie wyzsza od drugiego. (idle: 48;51 stres: 58;61) Musze zrobic tunel powietrzny dla Infinity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie sie styka ;) ale temp jajek albo są takie same albo różnią sie o 1*C, aha ja tak profilaktycznie mam na HR-05 Arctica TC 80mm.

@hans narazie męcze jeszcze procka ramy narazie bezpiecznie na 5-5-5-15 2.3V, aktualnie przeszło 1.5h Orthosa przy fsb 485 :) Po tych 1.5h temp obu jajek 53*C

Jak znajde koniec procka/mobo to zaczne testować ramy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszedl wlasnie do mnie Scythe Infinity i Coollaboratory Liquid MetalPad. Niestety albo ja jestem zbyt ograniczony zeby zalozyc to odpowiednio albo cos tutaj jest nie tak (stawiam na to drugie).

Do dzis mialem boxowe chlodzenie i ta ich paste - 3 paski (tez sam zakladalem :D) i:

Poprzednio:

7x429 (~3000mhz) @ 1.2125 (w biosie) i rdzenie po 3h orthosa mialy 64*C.

Teraz:

7x429 (~3000mhz) @ 1.2125 (w biosie) i rdzenie po aktualnie 30min orthosa maja po 62*C.

Wiatrak scythe kreci sie na 1200rpm.

Wyczyscilem proca i spod radiatora zmywaczem do paznkoci, nastepnie docialem jak trzeba tego metal pada (rozklada sie po calej powierzchni procesora) no i zalozylem chlodzenie. Nie wiem co sie moglo stac, czyzby polozenie kawalka 'blachy' przekraczalo moje mozliwosci manualne?

Przeprowadzilem ten caly proces "Burn In" (dalem 400x7 i 1.5V wiec temp rzucilo 60*C bez stresu z miejsca). Nic tylko sie zalamac. Podejrzewam, ze byc moze cos podczas gdy nakladalem radiator na proc stalo sie z tym padem, moze sie zwinal albo cos.

Any ideas? :/

Edytowane przez noodle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszedl wlasnie do mnie Scythe Infinity i Coollaboratory Liquid MetalPad. Niestety albo ja jestem zbyt ograniczony zeby zalozyc to odpowiednio albo cos tutaj jest nie tak (stawiam na to drugie).

Do dzis mialem boxowe chlodzenie i ta ich paste - 3 paski (tez sam zakladalem :D) i:

Poprzednio:

7x429 (~3000mhz) @ 1.2125 (w biosie) i rdzenie po 3h orthosa mialy 64*C.

Teraz:

7x429 (~3000mhz) @ 1.2125 (w biosie) i rdzenie po aktualnie 30min orthosa maja po 62*C.

Wiatrak scythe kreci sie na 1200rpm.

Wyczyscilem proca i spod radiatora zmywaczem do paznkoci, nastepnie docialem jak trzeba tego metal pada (rozklada sie po calej powierzchni procesora) no i zalozylem chlodzenie. Nie wiem co sie moglo stac, czyzby polozenie kawalka 'blachy' przekraczalo moje mozliwosci manualne?

Przeprowadzilem ten caly proces "Burn In" (dalem 400x7 i 1.5V wiec temp rzucilo 60*C bez stresu z miejsca). Nic tylko sie zalamac. Podejrzewam, ze byc moze cos podczas gdy nakladalem radiator na proc stalo sie z tym padem, moze sie zwinal albo cos.

Any ideas? :/

Nie płacz ja mam FREEZERA 7 PRO + CLP i mam 64 w stresie 7x475 :blink: 1.425V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha. Czyli dla Ciebie rzecza normalna jest, ze chlodzenie na scythe+metal pad ma taka sama temp. jak box+smiesza pasta?

Zycze powodzenia. Czekam na normalne odpowiedzi, ale chyba z ciekawosci zdejme radiator i zobacze co sie stalo z tym padem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha. Czyli dla Ciebie rzecza normalna jest, ze chlodzenie na scythe+metal pad ma taka sama temp. jak box+smiesza pasta?

Zycze powodzenia. Czekam na normalne odpowiedzi, ale chyba z ciekawosci zdejme radiator i zobacze co sie stalo z tym padem...

Tak normalne bo ja zmieniłem z boxowego na FREEZERA i spadło ok 1-2 stopnie :mur:

Zatem nie ma co się dziwić . Niektórzy mają 40 a inni 60 i nic na to nie poradzisz :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

'Zsunalem' wiatrak nizej (tak, ze wiecej na ten maly radiator) i temp spadla o 4*C. Co wiecej, podotykalem cale infinity i jedyna ciepla czesc to ten maly radiator. heatpipes'y ktore powinny odprowadzac to cieplo sa zimne, a caly duzy radiator jeszcze zimniejszy zeby nie powiedziec, ze lodowaty. Nie znam sie na tym wiec chcialbym sie dowiedziec, czy jezeli radiator jest slabo docisniety, ew. metal pad nie lezy jak trzeba to taki moze byc tego efekt? (sprawdzalem czy dobrze przymocowalem radiator i tak tez jest, nie da sie mocniej wcisnac tych bolcow. CLMP jeszcze nie zdejmowalem, w koncu to jednorazowe - chociaz wyglada na to, ze bedz tego sie nie obedzie. ;>

UPDATE:

Zdjalem scytha, a tu zonk! ten caly metal pad w ogole nie 'przykleil' się ani do radiatora, ani do procesora. Proces burn in robil sie przez kilka godzin wlacznie. Zdjalem to tak samo jak zalozylem, nic sie nie zepsulo. Teraz zapodalem ta paste co byla przy nim (ten sylikon) i co? 7x450 @ 1.25000 i 60*C na kazdym rdzeniu. Wydaje mi sie, ze jednak zakupie CLP, a tego ich pada zostawie w spokoju. Nie chce tutaj odradzac nikomu metal pada, no ale ja widocznie bylem pechowcem.

Edytowane przez noodle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie e6300 cisnie z 2520mhz i napieciem 1.1440 wg. cpu-z i asus ai siute (najmniejsze napięcie jakie jest w biosie) :P na p5b. Trafila mi sie dobra sztuka, malo pradu jej trzeba. Oczywiscie chlodzona standardowym boxem i wentylem z tylu AC. Mala temperaturka, CICHO i wydajnie :] FULL STABILNOSC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie e6300 cisnie z 2520mhz i napieciem 1.1440 wg. cpu-z i asus ai siute (najmniejsze napięcie jakie jest w biosie) :P na p5b. Trafila mi sie dobra sztuka, malo pradu jej trzeba. Oczywiscie chlodzona standardowym boxem i wentylem z tylu AC. Mala temperaturka, CICHO i wydajnie :] FULL STABILNOSC

Mala temp. tzn jaka ??? A te procki w dużej mierze latają na mniejszych napieciach niż default :) Mój jak widać w sigu - ale bez żadnego grzebalstwa wstaje na 2 GHz przy 0,925 :) I jest stabilny - więc Intel troszke nam "przekarmił" te procki prądem, można śmiało jechac w dół...

pozdrawiam

sansaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem z box'a na Frezeer'a 7 i ciepełko spadło z 53 na 41st, oczywiście w stresie ;) pasta AS 5. Między rdzeniami różnica prawie cały czas 1st więc jestem zadowolony. :)

ps. napięcie 1.36v z biosu, 7x445MHz

Edytowane przez rork

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w windowsie mam 48st a pod obciazeniem tzw podczas 10minutowej rundce prima temp 57st. box chodzi najczesciej na najnizszych obrotach tzw 900rpm. Chcialbym jeszcze zmiejszyc napiecie ale bios nie pozwala ;/ jedyna mozliwosc to wlaczenie C1E Supporta wtedy ma od 1.1440V do 1.1600V skacze, a pod obciazeniem ma wytedy ciagle ok1.1440V. Jakos dziwnie ;p Pod obciazeniem zmienjsza sie napiecie LOL :D POZDRO

Edytowane przez Skeyba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i o radę pytam : )

Problem jest następujący chce zmusić boxowy cooler do max obrotów ( nie jestem pewien ile tego było 2600 RPM ? )

Jak tego dokonać, szykuje mi się wymiana ramu który blokuje mi o/c naprawdę skutecznie 860 FSB to jego maximum ...

Z czasem zamierzam zmienić i pastę oraz wentylek, ale to za jakiś czas.

Więc jak jakieś pomysły na rozruszanie ospałego coolerka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wentyl kręci sie z max prędkościa 2300 obr/min poczekałem jescze pare minut w orthosie temperatura wzrosła do 71 stopni !!!

Widocznie taka partia Ci się trafiła :mur: u mnie na E6300 tez były wysokie temp . teraz na tym co w podpisie mam 57 idle , 68 stres :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na FREEZER PRO 7, pasta ta co była napaćkana ;), mam ~40stopni +/- 1, wiatrak na full, buda otwarta, w tle liczy seti, na orthos'ie wzrasta o 2-3 stopnie.

Chyba trafiłem na dobrą sztukę :) Vcore 1,36v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi