Skocz do zawartości
[Shinigami]

Lan W Internecie

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest taki że:

Są sobie dwa kompy, dwie różne sieci ( aster i UPC ) i router. Teraz pytanie, jak zrobić tak żeby te dwa kompy tworzyły jakiś LAN lub inne ustrojstwo tak żeby można było w grach wybierać sieć lokalną ? Niby jest VPN czy coś ale nie moge znaleźć informacji jak to poskładać do kupy na XP.

Z grubsza wygląda to tak

Komputer -> modem UPC -> INTERNET <- modem Aster <- Router <- Komputer

Oczywiście jest stałe łącze a przez modem rozumiem puszke która przetwarza dane dla kompa.

Oba komputery posiadają XP Pro SP2, jeden Avast drugi jakiś antyvir homoniewiadomo, komputer UPC ma jedną sieciówke, komputer ASTER jedną zintegrowaną, z routera wychodzi laptop którego nie uwzględniamy.

Kupowanie 20m skrosowanego kabla to też jakaś opcja ale nie wiem jakto będzie siebie widziało ? Czy odrazu jeden komp wykryje drugiego czy może trzeba im powiedzieć "o sobie" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze zainwestuj w dwie dodatkowe sieciowki i polacz kompy "bezposrednio" ;)

Nie musze inwestować w dwie skoro mam router, mójk komp by miał dwie sieci a do sąsiada zawsze moge wrzucić starego Realteka ale pozostaje problem kupienia ok. 20m skrętki ( nie wiem ile mam do niego ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również jak costi radzę w tym wypadku przyjrzeć się dobrze Hamchi. Po instalacji stworzysz nową sieć, podając kumplowi ip wygenerowane przez program on ma możliwość podłączyć się do Ciebie i tym samym stworzyć virtualna sieć Lan. Umożliwia to jak w zwykłej sieci wymiane plików o grach nie wpominając. Sam używałem - tworzyłem tą tzw. sieć lan między dwoma różnymi sieciami na odległości Wrocław-Świdnica. I śmigało!

---

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Połączenie tego osobnym kablem na osobnych sieciówkach miałoby swoje zalety: większa szybkość, mniejszy ping.

Jeśli połączone mają być tylko te komputery to moim zdaniem lepiej sieciówka i kabelek, jeśli macie zamiar grać i ma do was dołączyć ktoś jeszcze w przyszłości to raczej virtualne lany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bez przesady z tym nie umiem :wink: Ja hamachi praktycznie nie używałem choć był na HDD bo nie miałem powodu to zapomniałem o nim :) Ale dobra plan jest taki że kupujemy kabel bo doszła potrzeba przeżucenia bardzo sprawnie, dużej ilości plików. Jak ktoś chce niech postuje ja skończyłem temat B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi