genonef Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Witam. Moj aktualny problem polega na nieumiejetnosci (nie mozliwosci? :D) skonfigurowania poprawnie karty wifi. Konkretnie chodzi o karte miniPCI zamontowana w chiligreen'ie M570A a dokladnie jest to gigabyte model "GN-WI01GS mini PCI WLAN Card (turbo)". Karty tej windows XP pro + SP2 nie wykrywa automatycznie, trzeba instalowac drivery dostarczone wraz z laptopem z ktorymi instaluje sie takze program do konfiguracji polaczenia sieciowego (nazywa sie GNConfig). Po zainstalowaniu tychze sterownikow system "widzi" polaczenie sieci bezprzewodowej jednak samego polaczenia nie ma. Nie da sie takze uzyc windowsowego kreatora polaczen sieciowych gdyz ten wyswietla komunikat o bledzie i proponuje uruchomic "konfiguracje zerowej sieci bezprzewodowej - WZC" ktorej nie potrafie właczyc :/ (nie wiem jak). Jezeli zas chodzi o nazedzie konfiguracji sieci ktore zainstalowalo sie wraz z laptopem to wykrywa ono moj AP. Jednak aby ukonczyc konfiguracje polaczenia nalezy podac m.in. dane do "tunneled authentication"- to znaczy wybrac jeden z ilku dostepnych protokolow ktorych nazwy mi nic nie mowia oraz podac nazwe i haslo jakiegos uzytkownika (nawet nie wiem do czego ma sie to odnocis). Generalnie to udalo mi sie juz raz polaczyc za pomoca tej karty do sieci domowej, jednak byl to wynik blizej nie okreslonych dzialan ktorych nie jestem wstanie odtworzyc. Poza tym nie bylo to dlugo trwale rozwiazanie gdyz siec przestala dzialac po ok 10 minutach :/ Nie wiem o czym by jeszcze napisac.. jezeli potrzeba jeszcze jakichs danych to chetnie odpowiem na pytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
genonef Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) Coż... jakoz ze skonczyly mi sie mozliwosci odmiennego konfigurowania sieci to poszukalem problemu gdzies indziej... I ZNALAZLEM!!! Karta nie ma najmniejszych problmow z dzialaniem kiedy poloze laptopa toz obok AP (albo gdzies w najblizszej okolicy). Jest wtedy jakosc zasiegu "znakomita" itp. Zatem zmieniam tresc pytania. Co moge zrobic aby siec dzialala rowniez u mnie w pokoju ktory lezy po lini prostej zaledwie 10m od AP! co prawda podrodze sa jeszcze z 2 sciany oraz strop (AP jest pol pietra wyzej). Co ciekawe inny laptop (Toshiba Qusmio G20) w tym samym pokoju zasieg ma "bardzo dobry" (co prawda ten laptop nawet na ogrodzi ma dobry zasieg, tym niemniej jest to dziwne...) Czy winna moze byc antena (lub tez jej brak? - jak to sprawdzic? ) a moze sprzet rtv/agd zalegajacy moj pokoj zabardzo monitoruje siec i slabsza karta wifi sobie nie radzi... moze jeszcze cos innego? oczywiscie w ustawieniach karty na moim laptopie mam ustawione TX power na 100%... podobnie na AP jest ustawiona sila anteny. EDIT: Prosze takze administracje o przeniesienie tamatu na odpowiednie miejsce, gdyz teraz juz nie pasuje do tego dzialu ^^ Edytowane 2 Października 2006 przez genonef Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Asten Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Zobacz tutaj, może coś pomoże: http://www.wififorum.pl/ftopic4428.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...