Hugster Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Witam. Na dołączonej do laptopa płycie "recovery" oprócz systemu, producenci uszczęśliwili mnie również (zauważyłem że nie tylko mnie dosięgł ten 'zaszczyt') masą nieprzydatnych programów. Pomijam fakt że zajęte miejsce po takiej instalacji to dobrze ponad 6Gb. Po za tym w całym procesie instalacji nie ma możliwości zmiany wielkość partycji - ba, nawet nie można dodać kolejnej. I zastanawiam się czy nie możaby jakoś 'wyłuskać' z tej płytki samego sytemu? --- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szonek Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 jakiej firmy notebook? dell? hp? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hugster Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Toshiba M60-182 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxxxio Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Jak sie skontaktujesz z HP to przysylaja wiec sprobuj tego samego u Toshiby. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hugster Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 @ baxxxio, co przysyłają? Orginalną płytke z czystym systemem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxxxio Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Hp tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hugster Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 No niestety, w serwisie jak i u sprzedawcy powiedziano mi że Toshiba nie wydaje takich płyt. Więc teraz: - albo jest możliwość 'wyciągnięcia' samego systemu z płyty którą dostałem, - albo (tylko nie wiem czy tak się uda) zainstalować system z drugiej płytki XP Home którą kupiłem do drugiego kompa i jedynie zmienić klucz na ten z nalepki licencyjnej na laptopie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Asten Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 ... - albo (tylko nie wiem czy tak się uda) zainstalować system z drugiej płytki XP Home którą kupiłem do drugiego kompa i jedynie zmienić klucz na ten z nalepki licencyjnej na laptopie ? Tak to się da :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hugster Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 (edytowane) No i niestety, zanim zabrałem się za re-instalke zadzwoniłem do Microsoft'u i pani z działu licencji powiedziała że to się nie uda :mad: Bo jeśli zainstaluje system z innej płyty (tą samą wersje rzecz jasna) to nie aktywuje potem windowsa kluczem z naklejki licencyjnej na notebook'u. Z drugiej strony zastanawiam się dlaczego? Bo przecież moge wywołać okno aktywacji produktu i wybrać opcję zmiany klucza :mur: Edytowane 3 Października 2006 przez Hugster Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 JAk masz aktywowany obecny to nic nie trzeba na nowym aktywowac http://unattended.msfn.org/unattended.xp/v...4518a41/#backup Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hugster Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Czyli mówisz że wystarczy skopiować plik "WPA.DBL" do nowego systemu i po sprawie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraszan Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Hp tak.Gdzie pisac? Do polskiego HP wysylajac im fakture z prosba o oryginalnego XP Home pl czy jak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3loader Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 (edytowane) No i niestety, zanim zabrałem się za re-instalke zadzwoniłem do Microsoft'u i pani z działu licencji powiedziała że to się nie uda :mad: Bo jeśli zainstaluje system z innej płyty (tą samą wersje rzecz jasna) to nie aktywuje potem windowsa kluczem z naklejki licencyjnej na notebook'u. Z drugiej strony zastanawiam się dlaczego? Bo przecież moge wywołać okno aktywacji produktu i wybrać opcję zmiany klucza :mur: Hmm nieraz już tak robiłem i nie miałem żadnych problemów z aktywacją więc nie rozumiem dlaczego pani z M$ tak powiedziała. Możesz sobie spokojnie zrobić taki myk. Mam oryginalnego Home Edition i nie miałem z nim żadnych problemów przy takiej akcji, a na drugim kompie mam z uczelni z MSDN Academic Alliance Win Xp Pro i wystarczy mi dowolna instalka, zmieniam klucz na ten przypisany z MSDN, aktywuje i działa, no chyba, że w ostatnim czasie coś namieszali ale jakoś nie chce mi się wierzyć:) Edytowane 3 Października 2006 przez 3loader Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szonek Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 z tego co pamiętam to: Klucz OEM będzie pasował tylko do instalki z płyty OEM i to tylko HOME do HOME i PRO do PRO. Tak samo z wersja CORP i RETAIL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hugster Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 (edytowane) No i nie ma problemu. Mam na płycie Recovery WinXP Home a na drugiej płycie - kupionej pół roku temu też XP Home. Więc nie widziałem problemu żeby właśnie tak zrobić, tzn. - zainstalować z tej kupionej wcześniej a zarejestrować na nowy klucz. Ale wszyscy z MS'a mówią że tak działać nie będzie! Że go nie aktywuje. A ja do diabła nie mogę zrozumieć why ?! :mur: Przecież na płycie jest sam system... Zaraz sobie zrobie drugą partycje i przetestuje... A ktoś wie jak jest z tym co napisał SGJ ? Bo to jest plik z aktywowanym kluczem produktu. Więc po jego skopiowaniu też nie powinno być problemów?! /ps. a ten sposób według pani z MS'a jest "nielegalny" :| EDIT: Właśnie przez przypadek natrafiłem program pokazujący klucz użwany w systemie - powinien się chyba zgadzać z tym z naklejki? EDIT 2: Zrobiłem reinstal sytemu i faktycznie nie mogę się zarejestrować na klucz z naklejki licencyjnej. :/ --- Pozdrawiam Edytowane 4 Października 2006 przez Hugster Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hugster Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 System wystartowany z płyty od drugiego kompa. Ta sama wersja Windowsa. Klucz w procesie instalacji przyjął i sam się automatycznie zaktualizował. I wreszcie wystem ze sterownikami to 3.5Gb a nie jak sobie producent wymyślił 7,6Gb! --- Pozdrawiam Hugster Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3loader Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 System wystartowany z płyty od drugiego kompa. Ta sama wersja Windowsa. Klucz w procesie instalacji przyjął i sam się automatycznie zaktualizował. I wreszcie wystem ze sterownikami to 3.5Gb a nie jak sobie producent wymyślił 7,6Gb! --- Pozdrawiam Hugster Hehe czyli nadal jest tak jak mówiłem, a nawet jeśli jest to pseudo nielegalne (niewiedzieć czemu) to nie sądzę, żeby ktoś był w stanie to sprawdzić, w końcu użyłeś tylko nośnika zapasowego (a to przecież w prawie polskim jest dopuszczalne, gdyż na cd recovery masz oryginalną wersję systemu) usuń jeszcze partycję serwisową i możesz hulać do woli ;) Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hugster Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 No więc nad tym samym się zastanawiam. Ale system aktywował się na stronie MS'a więc ok. Co do partycji systemowej to takowej nie ma. Mam tylko płytke dvd "recovery" --- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasek Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 Jak sie skontaktujesz z HP to przysylaja wiec sprobuj tego samego u Toshiby. Możesz napisać jak uzyskać tą płytkę? Dzwoniłem przed chwilką na 0 801 522 622 (infolinia HP) i powiedziano mi, że nie ma takiej możliwości... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxxxio Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 Kilku osobom sie udalo :rolleyes: Oto dowod Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 No więc nad tym samym się zastanawiam. Ale system aktywował się na stronie MS'a więc ok. Co do partycji systemowej to takowej nie ma. Mam tylko płytke dvd "recovery" --- Pozdrawiam Możesz napisać jak uzyskać tą płytkę? Dzwoniłem przed chwilką na 0 801 522 622 (infolinia HP) i powiedziano mi, że nie ma takiej możliwości... Witam, ja jestem żywym dowodem, że istnieje taka możliwość. Najpierw korespondowałem z działem wsparcia HP mailowo. Linkiem, który podany został wyżej przekonałem kolesia, że powinienem dostać takie płytki. Dostałem od niego numer telefonu Wsparcia Technicznego pod nr tel. 0 801-800-235. Tam znów podano mi inny numer tj. 022 5666000 wew 1. pod którym rozmawiałem z miłymi paniami, później z jakimś technikiem specjalistą. Owego gościa zarzuciłem słowotokiem o chęci posiadania płytek do instalacji wingrozy, o tym że lubię mieć poukładane z partycjami tak jak chce itp itd. Przełączono mnie znów do miłych Pań i tam podałem numer seryjny lapka, adresik i za dwa tygodnie mam dostać płyteczki dwie. Jedna z systemem, a drugą z softem od HP. Tak przynajmniej ja to sobie rozumiem. Tak więc się da!! :-P życzę powodzenia w dyskusjach z HP. pozdrawiam, Tolokan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasek Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 no to jutro bedzie fala telefonow o plytki z systemem do hp :] dzieki za numery telefonow, pomecze ich jutro ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 Generalnie to ja mam nadzieję, że oni rzeczywiście prześlą mi plytki z systemem a drugą z softem, a nie taki backup który sam sobie zrobiłem progsem HP do backup`u. Wytłumaczyłem tam ludziom czego chcę,czyli plytke z systemem żeby ładnie na świeżo po formacie zainstalować system. zobaczymy za 2 tygodnie. Info o tym co przysyłają jest tu: http://forum.laptopy.info.pl/viewtopic.php?t=2918 pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasek Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 no ja dzisiaj też zadzwoniłem i czekam na płytki, technik powiedział że otrzymam płytę z systemem i drugą z softem hp. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bundyr Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 zrobcie obraz tego win xp he sp2 ze sterownikami do sata i niech ktos wrzuci na megaupload, rapidshare albo gdzies zeby dalo sie pobrac z gory dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o-skar Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 a wiesz co sie robi z piratami na tym forum? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 zrobcie obraz tego win xp he sp2 ze sterownikami do sata i niech ktos wrzuci na megaupload, rapidshare albo gdzies zeby dalo sie pobrac z gory dzieki :-P :-P :-P :mur: :mur: :mur: I co jeszcze Ci podać numer seryjny z tyłu mojego lapka :mur: :mur: :mur: BIG LOL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azazel85 Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Numer seryjny raczej nie będzie potrzebny :D. Każdy przecież ma numer od swojego windows'a pod spodem laptopa. Wystarczy więc podczas instalacji wpisać ten numer i system będzie legalny, a czy zainstalujesz go z płyty od "kolegi" czy z twojej to już wszystko jedno. Ważne aby była to ta sama wersja windows'a. Po co więc od razu używać takich mocnych słów i wyzywać ludzi od piratów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azazel85 Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Numer seryjny raczej nie będzie potrzebny :D. Każdy przecież ma numer od swojego windows'a pod spodem laptopa. Wystarczy więc podczas instalacji wpisać ten numer i system będzie legalny, a czy zainstalujesz go z płyty od "kolegi" czy z twojej to już wszystko jedno. Ważne aby była to ta sama wersja windows'a. Po co więc od razu używać takich mocnych słów i wyzywać ludzi od piratów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bundyr Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 (edytowane) numer seryjny mam ale nie mam z czego zainstalowac, ale z ciebie mozg gdybym chcial pirata to na pewno nie home edition lecz pro ;p przeciez nie prosze o cd-keya lecz o obraz plyty a skoro tacy dobrzy jestescie to bede zmuszony zadzwonic do hp i porosic o wlasne cd dzieki Edytowane 16 Października 2006 przez bundyr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...