Skocz do zawartości
orcu

Sieć Wi-fi W Bloku, Dokładny Opis?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuje zrobić sieć z kumplami z bloku, bezprzewodowo. Ma to wyglądać tak, że ja będę udostępniał internet 3-em innym gościom (planujemy założyć DSL 8Mb).

Sieć ma powstać w bloku. Patrząc na blok z przodu, ma 4 piętra. Ja mieszkam prawej stronie bloku, na drugim piętrze, pierwszy koleś mieszka na przeciwko mnie, też na drugim piętrze. Dwóch ostatnich mieszka po lewej stronie bloku, jeden na parterze, drugi na czwartym piętrze. Poza tym, nie ma linii prostej - są balkony, które będą troszeczku przeszkadzać.

Co muszę kupić, żeby było to po jak najmniejszych kosztach (w grę nie wchodzi sieć po kablu), i chodziło jako-tako (tj. dało się wykorzystać przepustowość łącza)?

Aha, na początku ma to wyglądać tak, że mój komputer udostępnia łącze (tj. do mojego komputera podłączone jest łącze i służy on jako router, kiedy jest wyłączony ludzie nie mają internetu, kiedy włączony - internet jest. Chciałbym mieć możliwość regulowania dostępnej przepustowości dla danej osoby i możliwość odcięcia jej od internetu, nawet kiedy komputer chodzi, mam Windows 2003 Serwer.

Po jakimś czasie mamy zamiar zakupić taki sprzęt, wtedy pasmo byłoby regulowane na nim i internet mógłby być 24/7, a nie tylko kiedy mój komputer chodzi.

Za info dzięki z góry.

PS.: Tak, czytałem przyklejone tematy, ale chce się upewnić, żeby nie wyszło, że sprzęt kupiony, a sieć nie działa.

PS2.: Ja to widzę tak: WRT54GL stoi u mnie w mieszkaniu, ten wysyła sygnał do mnie (ja już mam internet), i wysyła sygnał na antenę, która nadaje go dalej do następnych osób, oni mają też anteny(chyba, że same karty sieciowe wystarczą?) i tylko pozostaje konfiguracja sieci na routerze. Chcemy to zrobić po jak najmniejszych kosztach, sieć z kablami nie wchodzi w grę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi