Skocz do zawartości
Gość nairda

Zabezpieczenie Sieci Radiowej

Rekomendowane odpowiedzi

mam jeszcze pytanie w kwestii zabezpieczen sieci wi-fi.

Narazie mam filtrację po mac adresie gdyż chwilowo nie moge sobie poradzić z WEP ( laptop nie chce mi sie połączyć wtedy).

Czy to jest wystarczające ? Przecież jeżeli nikt nie zna hasła do wejscia na apek to nie potrafi sobie dopisać kolejnego mac adresu ?

Pytam tak głupio bo jestem w tym wszystkim bardzo początkujący, dopiero właściwie zaczynam się bawić a wi fi i jeszcze dodatkowo oprogramowanie na ap jest po niemiecku ! Więc proszę o wyrozumiałość :)

pozdrawiam

Edytowane przez nairda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do domu nie ma się co przejmować. Ustaw na AP filtrowanie po MAC i brak rozgłaszania SSID. W warunkach domowych to w sumie wystarczy. Naturalnie WEP lub WPA jak najbardziej wskazane :wink:

Jeszcze jeden drobiazg. Jakaś dziwna nazwa AP (nie "AP" albo "DLink", tylko np. "9fh5cs7").

Edytowane przez Pigmej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to jest wystarczające ? Przecież jeżeli nikt nie zna hasła do wejscia na apek to nie potrafi sobie dopisać kolejnego mac adresu ?

NIE. Może nie jest łatwo dopisać nowych MAC adresów do listy w routerze, ale bardzo łatwo jest podszyć się pod jakiś istniejący już na liście MAC adres.

Co do podbijania TTL to twój router musi posiadać taką opcję. Jaki masz sprzęt ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn tak dokładniej to mam to wszystko zainstalowane w mieszkaniu ( nie w domu) więc napewno sieć jest widoczna u sąsiadów i przypuszczam że w okolicznych blokach też ( jak próbowałem w domu u rodziców to jeszcze nawet daleko na ogrodzie miałem sygnał wi fi).

Co do mac adresów to mam dopisane tylko 2 - z karty sieciowej pc i karty wi fi laptopa. Obydwa są praktycznie w ciągłym użytku.Pozatym trzeba by w jakiś sposób poznać te mac adresy. Mam taki programik który zczytuje mac adresy z sieci ale ja tu jestem za natem więc u mnie widzi chyba tylko adres routera no nie ?

A jeżeli chodzi o rozgłaszanie ssid to rzeczywiście wyłączyłem to ale wtedy znów nie byłem widoczny na kanale i wbijali mi się ludzie na ten mój kanał.

Mój sprzęt to t-sinus 154 komfort i w tym momencie jeszcze tam nie doszedłem czy ma te ttl bo oprogramowanie do niego jest po niemiecku a ja ni w ząb nie znam tego języka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

zmniejsz sile sygnalu

jedyne w miare bezpieczne zabezpieczenie wirlessa to WPA ( jesli twoj sprzet nie obsluguje to moze nowy firmware- i SP2 na windzie lub poprawka do sp1)

byly juz topici o tym jak nie znajdziesz to cos skrobne -:P

P.S. filtrowanie po adresie fizycznym i brak rozglaszania nazwy sieci to bardzo cienka "obrona"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam !

samo urządzenie obsługuje wpa i wep - uruchomiłem to w domu u rodziców właśnie i działało wtedy kiedy router pracował razem z kartami wi-fi t-sinus data ( router to t-sinus 154 komfort). Wtedy działało całe szyfrowanie i wszystko pieknie smigało. Wróciłem do siebie, zmontowałem to i problem pojawił się taki że kiedy jest szyfrowanie nie moge podłączyć laptopa ( lapek ma wbudowaną kartę). Widzi sieć,włącza sie do niej ale nie ma netu.

Przysiądę nad tym w najbliższym czasie to napiszę konkretniej o co biega może wtedy coś mi doradzisz.

pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi