Gość nairda Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) mam jeszcze pytanie w kwestii zabezpieczen sieci wi-fi. Narazie mam filtrację po mac adresie gdyż chwilowo nie moge sobie poradzić z WEP ( laptop nie chce mi sie połączyć wtedy). Czy to jest wystarczające ? Przecież jeżeli nikt nie zna hasła do wejscia na apek to nie potrafi sobie dopisać kolejnego mac adresu ? Pytam tak głupio bo jestem w tym wszystkim bardzo początkujący, dopiero właściwie zaczynam się bawić a wi fi i jeszcze dodatkowo oprogramowanie na ap jest po niemiecku ! Więc proszę o wyrozumiałość :) pozdrawiam Edytowane 2 Października 2006 przez nairda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) Do domu nie ma się co przejmować. Ustaw na AP filtrowanie po MAC i brak rozgłaszania SSID. W warunkach domowych to w sumie wystarczy. Naturalnie WEP lub WPA jak najbardziej wskazane :wink: Jeszcze jeden drobiazg. Jakaś dziwna nazwa AP (nie "AP" albo "DLink", tylko np. "9fh5cs7"). Edytowane 2 Października 2006 przez Pigmej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Czy to jest wystarczające ? Przecież jeżeli nikt nie zna hasła do wejscia na apek to nie potrafi sobie dopisać kolejnego mac adresu ? NIE. Może nie jest łatwo dopisać nowych MAC adresów do listy w routerze, ale bardzo łatwo jest podszyć się pod jakiś istniejący już na liście MAC adres. Co do podbijania TTL to twój router musi posiadać taką opcję. Jaki masz sprzęt ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Tzn tak dokładniej to mam to wszystko zainstalowane w mieszkaniu ( nie w domu) więc napewno sieć jest widoczna u sąsiadów i przypuszczam że w okolicznych blokach też ( jak próbowałem w domu u rodziców to jeszcze nawet daleko na ogrodzie miałem sygnał wi fi). Co do mac adresów to mam dopisane tylko 2 - z karty sieciowej pc i karty wi fi laptopa. Obydwa są praktycznie w ciągłym użytku.Pozatym trzeba by w jakiś sposób poznać te mac adresy. Mam taki programik który zczytuje mac adresy z sieci ale ja tu jestem za natem więc u mnie widzi chyba tylko adres routera no nie ? A jeżeli chodzi o rozgłaszanie ssid to rzeczywiście wyłączyłem to ale wtedy znów nie byłem widoczny na kanale i wbijali mi się ludzie na ten mój kanał. Mój sprzęt to t-sinus 154 komfort i w tym momencie jeszcze tam nie doszedłem czy ma te ttl bo oprogramowanie do niego jest po niemiecku a ja ni w ząb nie znam tego języka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 witam zmniejsz sile sygnalu jedyne w miare bezpieczne zabezpieczenie wirlessa to WPA ( jesli twoj sprzet nie obsluguje to moze nowy firmware- i SP2 na windzie lub poprawka do sp1) byly juz topici o tym jak nie znajdziesz to cos skrobne -:P P.S. filtrowanie po adresie fizycznym i brak rozglaszania nazwy sieci to bardzo cienka "obrona" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 witam ! samo urządzenie obsługuje wpa i wep - uruchomiłem to w domu u rodziców właśnie i działało wtedy kiedy router pracował razem z kartami wi-fi t-sinus data ( router to t-sinus 154 komfort). Wtedy działało całe szyfrowanie i wszystko pieknie smigało. Wróciłem do siebie, zmontowałem to i problem pojawił się taki że kiedy jest szyfrowanie nie moge podłączyć laptopa ( lapek ma wbudowaną kartę). Widzi sieć,włącza sie do niej ale nie ma netu. Przysiądę nad tym w najbliższym czasie to napiszę konkretniej o co biega może wtedy coś mi doradzisz. pozdrawiam ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...