kshysieq Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 na początek proszę o wybaczenie jeśli tak trywialny temat był już poruszany ... :oops: niestety ni jak nie mogę go odnaleźć więc prosiłbym o jakieś informacje dotyczące zachowania się kompa z zintegrowaną kartą graficzną sprawa dotyczy AsRock k7s41, na nim jest 64 megowa grafika zastanawiam się nad dokupieniem do tego kompa karty graficznej - żeby przyspieszył, tylko ni jak nie umiem ocenić w jakim stopniu on przyspieszy o ile w ogóle - jest do tego jakiś soft ?? :? na pewno zje mniej ramu to oczywiste, ale nie umiem oszacować ile i jak obciąża procka samo wyświetlanie obrazu i nie mówię tutaj o grach tylko raczej o progsach itp sprawach :) windows to w jakiś sposób monitoruje ? czy tylko płyta o tym wie ? :mad: co ewentualnie należałoby dokupić, żeby w 100% odciążyć procka ?, chodzi mi o klasę kart a nie o sam model :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) Heh, próbuję ogarnąć to co napisałeś ;) Jeśli chodzi ci o ty czy wyświetlanie windowsa obciąża procka - nie (może w nieznacznym stopniu, ale nie jesteś w stanie tego odczuć, inna sprawa w grafice 3d, wtedy zarówno procek jak i grafika pracują pełną parą), ale po wymianie karty graficznej powinieneś odczuć wyższy komfort pracy - chodzi mi tu głównie o rozdzielczość i odświerzanie. Jeśli chcesz zmierzyć wyajnośc komputera w 3D przed wymianą karty i po, to porób testy programem 3d mark 2001SE. Zintegrowana karta dźwiękowa też w jakimś stopniu obciąża procesor, lecz też niewielkim, dla normalnego użytkownika jest to nieodczuwalne. Do czego wogóle zmierzasz? Edytowane 2 Października 2006 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kshysieq Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 w zasadzie Twoja odpowiedz wyjasnia to o co mi chodzi :) jezeli grafika nie zjada przy 'normalnej windowsowej' pracy procka to nie bedzie konicznosci jej dokupiena :) chodziło mi o to czy da sie takiego kompa nieco przyspieszyc niezbyt duza kasa na starsza karte graficzna ... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Możesz kupić jakiegoś radeona 8500, lub dołożyć trochę i mieć nowszego 9550, jakość obrazu zapewne się minimalnie poprawi, lecz bez dobrej jakości monitora tego nie dostrzeżesz, a i pograsz sobie czasami w jakąś gierke z przyzwoitą płynnością :] . Ale jeśli chcesz przyśpieszyć działanie windowsa to lepiej było by kupić szybsy procesor, dokupić RAM-u, lub co nieco podkręcić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kshysieq Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Możesz kupić jakiegoś radeona 8500, lub dołożyć trochę i mieć nowszego 9550, jakość obrazu zapewne się minimalnie poprawi, lecz bez dobrej jakości monitora tego nie dostrzeżesz, a i pograsz sobie czasami w jakąś gierke z przyzwoitą płynnością :] . Ale jeśli chcesz przyśpieszyć działanie windowsa to lepiej było by kupić szybsy procesor, dokupić RAM-u, lub co nieco podkręcić ;) z tuningiem juz się chyba nie da ... sempron 2300 chodzi na 2010 MHz :P, na kości nie ma tam więcej miejsca :D ale na tym kompie się wcale nie gra ... no może na giełdzie :P pomyślałem sobie jednak, że skoro powiedzmy lcd 75klatek na sek generuje to gdzieś to musi być widoczne - a jak to jest np z flashem na www obsługiwany jest przez CPU czy GPU ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 LCD nie generuje, a wyświetla :) Generuje karta graficzna. Widoczne jest to m.in. podczas pracy w windowsie, wordzie etc... (choć i tak tego nie zauważasz). Z flashem, to nie wiem dokładnie jak to działa, ale IMO głównie pracuje tutaj CPU, karta graficzna ma marginalne znczenie :) Wiem z praktyki, bo widziałem jak chodzi flash na procku 600 (pokaz slajdów) MHz, a jak na 2000 MHz (ah, co za płynność ;) ), przy tej samej karcie graficznej i reszcie podzespołów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kshysieq Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 w sumie to się cieszę - wydatek z bańki :) nie w tę stronę trzeba kombinować ... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...