Skocz do zawartości
xacti

Co Zamiast Ramek?

Rekomendowane odpowiedzi

SIemka. Chcialbym zrobic stronke - prosta - ktora by byla taka:

u gory banner

po lewej menu

na srodku tresc strony.

czytalem, ze zeby zrobic w html zeby np po kliknieciu w odnosnik w menu zawartosc srodkowej strony sie zmienila nalezy uzyc ramek.. niestety czytalem tez, ze nie jest to dobre rozwiazanie. a wiec czego uzyc w zamian? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, divy potrafią robić pływające ramki. Ale jakoś nie pamiętam, aby była możliwość przeładowania zawartości jednego z nich, bez przeładowania strony. Być może jest coś, o czym nie wiem... ale nie wydaje mi się, aby tak było. :P

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tabele są gorszym rozwiązaniem, niż prosta i lekka strona na divach. Sam kod tabel potrafi stanowić więcej niż połowę objętości kodu strony. Ich używanie nie jest zalecane (do budowania wyglądu strony).

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak prawdę mówiąc, to jednym z rozwiązań powodujących przeładowanie tylko części strony (prócz ramek) jest bodajże technologia AJAX. Mało znana, mało używana.

AJAX to nie technologia tylko odpowiednie polaczenie istniejacych juz technologii. Juz nie jest tak malo znany i uzywany, bynajmniej wsrod osob siedzacych w branzy.

umiem troche html.. ;) zawsze wszystkie strony pisalem na ramkach i tabelach :( o divach nic nie wiem.. ale przejrze sobie jakis kurs.. moze byc www.kurshtml.boo.pl ? :)

Na poczatek polece to co wszystkim, czyli http://css.maxdesign.com.au/floatutorial/index.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tabele są gorszym rozwiązaniem, niż prosta i lekka strona na divach. Sam kod tabel potrafi stanowić więcej niż połowę objętości kodu strony. Ich używanie nie jest zalecane (do budowania wyglądu strony).

Tabele strasznie knocą przejrzystość całego skryptu moim zdaniem. Potem wystarczy, że zabraknie jakiegoś zamknięcia tagu i masz problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra. dzieki za rady ;) znalazlem cos takiego : http://www.webinside.pl/webstandards/artykuly/205

i narazie na tym szablonie bede budowal strony :)

(chodzi o css)

tylko, ze np jesli bede dodawal kody, to chyba bedzie dosc trudne ciaaagle wynajdywac im miejsce na stronie, ktora wtedy moze byc dosc duza ;) jak mozna zrobic to inaczej? moze istnieje jakis panel, ktory po podpieciu do strony daje mozliwosc hurtowego dodawania czegos? ;)

(:lol2: sory za fantazje ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra. dzieki za rady ;) znalazlem cos takiego : http://www.webinside.pl/webstandards/artykuly/205

i narazie na tym szablonie bede budowal strony :)

(chodzi o css)

tylko, ze np jesli bede dodawal kody, to chyba bedzie dosc trudne ciaaagle wynajdywac im miejsce na stronie, ktora wtedy moze byc dosc duza ;) jak mozna zrobic to inaczej? moze istnieje jakis panel, ktory po podpieciu do strony daje mozliwosc hurtowego dodawania czegos? ;)

(:lol2: sory za fantazje ;))

Już idziesz w inne języki niż html. Do tego przydałoby się już znać PHP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli nikt nie zabrania stron na ramkach to nie widzę powodu żeby z nich rezygnować... tym bardziej że za pomocą divów, tabel etc nie da się uzyskać takich samych efektów, lub jest to o wiele bardziej skomplikowane...

Poza tym niewiem, jakoś dla mnie lepiej wygladają storny w których menu sie nie przeładowywuje... inaczej jakoś tracę na chwile kontakt z menu i jakoś tak nieswojo się czuję :D

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim. Dołączę się do tego tematu z jednym pytaniem, również "co zamiast ramek". Chodzi mi konkretnie o menu lewe. W sumie strona ma mieć ok. 40 podstron. Nie chce stosować ramek i pojawił się jak dla mnie spory problem. Jeżeli chciałbym dodać tam jakiś odnośnik (na menu lewym) to w ramkach było to proste. Zmieniam tylko zawartość 1 strony. Jednak jeśli nie użyłbym ramek to po dodaniu czegoś w lewym menu musiałbym edytować kod każdej podstrony z osobna. A to jest raczej trochę uciążliwe. Chyba dobrze przedstawiłem swój problem. Czy istnieje na to jakiś ciekawy sposób? Z góry dzięki za odpowiedzi. Jeżeli przedstawiłem swój problem niezbyt konkretnie to napiszcie co mam jeszcze o nim napisać ;).

Edytowane przez pajak28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe. No niestety PHP nie umiem i póki co nie mam czasu na jego naukę, chociaż chciałbym :(. Naprawdę nie ma już innego sposobu? Jeśli nie, no to cóż. Pozostają mi ramki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mojej stronie górne menu znika na tak 'długo', ze wygląda jak by sie w ogole nie przeładowywało.

niby tak... ale menu na górze strony jest mniej widoczne niż w jej środku... do tego trzeba dodać że Twoje menu jak i ogólnie cała strona nie zawiera zbyt dużo grafiki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi