Skocz do zawartości
krzyysiu

Livebox Tp I Sieć Pc<->laptop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam w domu PeCeta i laptopa, oba połączone są z netem przez modem livebox TP. Oprócz podziału łącza chciałbym jeszcze zrobić sieć Wi-Fi.

Można jakoś zrobić żeby livebox robił za serwer? Czy musze go zrobić na którymś z kompów?

Jak to drugie to czy włączenie sieci nie uniemożliwi połączenie z netem?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz, ale jestem w tej dziedzinie początkujący.

Mam już internet Wi-Fi, ale chciałem jeszcze zrobić sieć pomiędzy komputerami. Tak żeby się nawzajem widziały w otoczeniu sieciwym i można było miedzy nimi przesyłać pliki. Poprostu pytam, jak to najlepiej zrobić?

Oba komputery mają Wi-Fi, z adaptera dołączonego do liveboxa nie kożystam.

EDIT:

I jeszcze jedno pytanie. Czy nie będzie przeszkadzać, na jednym jest Win XP z SP2, a na drugim SP1?

Edytowane przez krzyysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zajrzyj wasc do otoczenia sieciowego - kompy powinny juz tam byc, chyba ze Livebox zachowuje sie inaczej niz normalny router. Aby przesylac pliki miedzy kompami, musisz udostepnic na nich jakies zasoby - prawy klik na folder, ktory chcesz udostepnic, i tam opcja "udostepnianie i zabezpieczenia).

Innymi slowy: zadne dodatkowe oprogramowanie ani konfiguracja nie sa dodatkowo wymagane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi