Skocz do zawartości
Gość Kyniek

C2d E6400 - Po Przekroczeniu 3280mhz Jeden Rdzeń Się Wywala...

Rekomendowane odpowiedzi

Proca testuje Orthosem z ustawieniem na Blend, po ok. 40min jeden rdzeń się wywala... zawsze ten sam... to oznacza że trzeba podnieść napięcie?? A może to chipset daje ciała?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm wiesz ja nowy jestem w C2D - nie podnosiłem napięcia. Ale myślę że masz racje - dlaczego? Otóż :

- przy Orthosie wywala się ciągle ten sam rdzeń

- przy ustawieniu na Blend chodzi ok. 40-70min zanim się wywali

- przy ustawieniu na Small FFT wywala się jeden rdzeń już po 20-30 min.

podejrzewałem że to to. Dzięki za potwierdzenie moich spostrzeżeń.

Acha - co myślisz o wyniku 3280 MHz bez podnoszenia napięcia??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spytałem się bo parę osób po obniżeniu napięcia uzystało większe takty...

Acha - obecnie przy 3280MHz przy Orthosie mam 50C - rozmawiałem z kolegą który ma Ninje i przy 3.15GHz ma 68 po 3 min Prime'a

oczywiście tempy mierzone Core Temp - według EasyTune mam 40C gdy Core temp mi pokazuje 46C ;)

Więc mówicie że te ~ 3.2GHz to niezły wynik?? :) Fajnie - wreszcie mi się jako tako z prockiem poszczęściło... zawsze ostatnie szmaty trafiałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spytałem się bo parę osób po obniżeniu napięcia uzystało większe takty...

Acha - obecnie przy 3280MHz przy Orthosie mam 50C - rozmawiałem z kolegą który ma Ninje i przy 3.15GHz ma 68 po 3 min Prime'a

oczywiście tempy mierzone Core Temp - według EasyTune mam 40C gdy Core temp mi pokazuje 46C ;)

Więc mówicie że te ~ 3.2GHz to niezły wynik?? :) Fajnie - wreszcie mi się jako tako z prockiem poszczęściło... zawsze ostatnie szmaty trafiałem...

Powiedziałbym, że 3,2GHz na def Vcore to raczej przeciętny wynik dla C2D ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na razie przy obniżonym do 1.25v (p5w64, więc realnie raczej 1.28-1.30v) do ok. 2,9GHz leci... Z racji tragicznego braku czasu, musi tak zostać na razie...

BTW. Asusowy PCProbe II i CoreTemp są w tym przypadku wybitnie zgodne - temp. praktycznie identyczne, różnica max. 1-2*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co? Przez prawie 3 lata siedziałem na AMD Barton :P mimo iż dużo czytałem o C2D to nadal uważam się za osobę nową w tym temacie ;)

W weekend zaczynam kolejny Etap OC - już malutki wicherek na pamięci jest, Radiator na SB wymieniony - Niebieski Zalman. Trochę się musiałem napicić by go zmieścić a dopiero po tym jak założyłem wpadłem na pomysł że można przecież go było przykleić na taśmę termo :mur: :mur: :mur: (3M jest bardzo dobra - na niej się trzymają radiatory na mosfetach). Ciekaw jestem czy dobiję do 4GHz ;)

P.S. mam mowego proca od połowy września a nadal jestem pod wrażeniem jego mocy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi