Sebasss Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Wiecie może czy są jakieś ograniczenia w przysługiwaniu zniżek dla studentów? Kiedyś usłyszałem, że przysługują one tylko do 25 roku życia. Odwiedziłem stronę ZTM'u i znalazłem coś takiego: Ustawa z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. Nr. 164, poz. 1365 z dnia 30 sierpnia 2005 r.) Art. 188. Studentowi przysługuje prawo do korzystania z 50% ulgi w opłatach za przejazdy publicznymi środkami komunikacji miejskiej. Art. 2 ust. 1. Użyte w ustawie określenia oznaczają: pkt 7. "studia pierwszego stopnia" - studia licencjackie lub inżynierskie, umożliwiające uzyskanie wiedzy i umiejętności w określonym zakresie kształcenia, przygotowujące do pracy w określonym zawodzie, kończące się uzyskaniem tytułu licencjata albo inżyniera; pkt 8. "studia drugiego stopnia" - studia magisterskie, umożliwiające uzyskanie specjalistycznej wiedzy w określonym zakresie kształcenia, jak również przygotowujące do twórczej pracy w określonym zawodzie, kończące się uzyskaniem tytułu magistra albo tytułu równorzędnego; pkt 9. "jednolite studia magisterskie" - studia magisterskie, na które przyjmowani są kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości, umożliwiające uzyskanie specjalistycznej wiedzy w określonym zakresie kształcenia, jak również przygotowujące do twórczej pracy zawodowej, kończące się uzyskaniem tytułu magistra albo tytułu równorzędnego; ich ukończenie umożliwia ubieganie się o przyjęcie na studia trzeciego stopnia; pkt 20. "student" - osobę kształcącą się na studiach pierwszego lub drugiego stopnia albo jednolitych studiach magisterskich; Nie ma tutaj nic o wieku ale ustawa nie jest cała. Może ktoś coś słyszał o takich ograniczeniach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Nie wnikam w kwestie prawne, ale ostatnio wywnioskowałem że może być taka możliwość. Mam nową legitymację studencką (ten plastik) na której właściwie nie ma daty urodzenia i właśnie do tego przyczepił się kierowca PKSu, a tłumaczeniu że jest pesel przez długi czas go nie ruszało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenar Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Do 26 lat mozesz korzystac z ulg na zakup biletow miesiecznych, biletow podmiejskich itp. Oczywiscie potrzebny jest do tego odpowiedni dokument, w tym przypadku legitymacja studencka. Jest to ulga 50% o ile dobrze pamietam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 A studencka to nie jest 48% przypadkiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenar Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 Poprawka: studencka = 49%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 Ja z etgo co wiem to są zniżki 48% i 50%. Jako, ze jestem studentem, to wiem, ze takowi korzystają ze zniżek w wysokości 50% na przejazdy metrem czy tramwajem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenar Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 ULGI USTAWOWE Ulgi ustawowe w cenach biletów jednorazowych: 100% • dziecko do lat 4 (bez miejsca siedzącego) 95% • przewodnik lub opiekun niewidomego • opiekun osoby niezdolnej do samodzielnej egzystencji 78% • dziecko w wieku do 4 lat • funkcjonariusze Straży Granicznej, Policji, Żandarmerii Wojskowej i celnicy podczas wykonywaniu czynności służbowych • dzieci i młodzież niepełnosprawna oraz ich rodzice lub opiekunowie na trasie do szkoły i z powrotem • żołnierze odbywający służbę niezawodową 37% • osoby niezdolne do samodzielnej egzystencji - w komunikacji innej niż zwykła • niewidomy niezdolny do samodzielnej egzystencji • dzieci powyżej 4 lat do rozpoczęcia nauki w szkole podstawowej Ulgi ustawowe w cenach biletów miesięcznych 78% • dzieci i młodzież niepełnosprawna 49% • dzieci i młodzież od rozpoczęcia nauki w szkole podstawowej do ukończenia gimnazjum, szkoły ponadpodstawowej lub ponadgimnazjalnej, nie dłużej niż do ukończenia 24 roku życia • studenci do ukończenia 26 roku życia 37% • niewidomy niezdolny do samodzielnej egzystencji • nauczyciele szkół podstawowych, ponadpodstawowych, ponadgimnazjalnych i gimnazjów • nauczyciele akademiccy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebasss Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Jakie 49% ? Przecież w pierwszym poście macie zacytowaną ustawę odnośnie szkolnictwa wyższego. Jak wół jest napisane, że: Art. 188. Studentowi przysługuje prawo do korzystania z 50% ulgi w opłatach za przejazdy publicznymi środkami komunikacji miejskiej.48% przysługuje pozostałej młodzieży szkolnej. @ Kuroshiro Dzięki za wyjaśnienie, że zniżki przysługują do ukończenia 26 roku życia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crosis Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Jakie 49% ? Przecież w pierwszym poście macie zacytowaną ustawę odnośnie szkolnictwa wyższego. Jak wół jest napisane, że: [cytat art 188 perfidnie przeze mnie wycięty - Cro.]Bardzo fajnie, tyle że artykuł 188 dotyczy komunikacji miejskiej. Na bilety z jednego miast do drugiego jest ulga 49%. Nie widzę żadnej nieścisłości i nie rozumiem Twojego ździwienia co do tych 49%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Pisac i pisze ale ja ostatnio miałem zniżke 30% :mur: a powinienem miec 50%. Tak to już jest. :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebasss Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Bardzo fajnie, tyle że artykuł 188 dotyczy komunikacji miejskiej. Na bilety z jednego miast do drugiego jest ulga 49%. Nie widzę żadnej nieścisłości i nie rozumiem Twojego ździwienia co do tych 49%.To w takim razie się nie zrozumieliśmy <_< ja pytałem o zniżki w ZTM więc w komunikacji miejskiej, a ty z kolei nie wyjaśniłem, że piszesz o pozostałych przejazdach np.PKS'em lub PKP..i właśnie stąd moje zdziwienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crosis Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 To w takim razie się nie zrozumieliśmy <_< ja pytałem o zniżki w ZTM więc w komunikacji miejskiej, a ty z kolei nie wyjaśniłem, że piszesz o pozostałych przejazdach np.PKS'em lub PKP..i właśnie stąd moje zdziwienie.Rzeczywiście się nie zrozumieliśmy. ;) Najważniejsze, że już wszystko jasne. Do pozostałych: korzystajcie z ulg, w końcu po to są. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...