Netmann Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Witam serdecznie, Kilka tygodni temu postanowiłem przesiąść się z wiekowego P3 450 Mhz i poszukać wydajności przy Athlonie XP. Tak też uczyniłem. Zakupiłem płytę Epox 8K5A3+, do tego 512 MB RAM Hyperx i Athlona XP 3000+ Barton wersja Mobile - wersja z odblokowanym mnożnikiem. Wszystko pięknie, podzespoły sprawne i cacy, jednak składam komputer, włączam a tu zamiast obiecanych 2167 Mhz mam niecałe 700. Do tego BIOS nie wykrywa "Athlon XP Processor" tylko "AMD K7 process" i nawet "processor" nie dokańcza. Na stronie producenta jest jak byk napisane, iż płyta obsługuje procesory AMD Athlon do wersji 3000+. Chipset płyty to KT333 więc FSB 333 Mhz obsłuży, zresztą Athlony Mobile pracowały z szyną 266 Mhz. Pomyślałem - trza do Setupu zajrzeć. Tam w opcjach wszystko na "Auto". No to zmieniam, FSB na 133 (x2), mnożnik na 10 (na dobry początek). Wszystko się odpala, jest OK, no to znowu do Setupu. Szukam wśród mnożników "x16" (2167=16 x 133)ale nie ma, max 15 jest. Spróbowałem na "15" ale BIOS powrócił mi do ustawień "Auto". Najwyższy mnożnik jaki mogę ustawić to 12.5. Próbowałem odzyskać Mhz podnosząc taktowanie FSB do 333, i w sumie było by OK (Do 344 mhz się FSB kręci) jednak po takim zabiegu co chwila wykrzacza mi Windows (kochane Blue Screen Of Death). Stabilnie działa tylko w trybie "Auto" dla mnożników, a wtedy zawsze wybiera x6. Próbowałem zaktualizować BIOS, jednak mam już najnowszy. Pomyślałem, że gdyby procesor miał na stałe zablokowany mnożnik, Setup nie miał by nic do gadania i nie podnosząc zbytnio FSB uzyskałbym do 2 Ghz. Jak zablokować mnożnik procesora? Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 (edytowane) Kilka tygodni temu postanowiłem przesiąść się z wiekowego P3 450 Mhz i poszukać wydajności przy Athlonie XP. Aleś sobie wybrał super sprzęt - ta płyta obsługuje tylko szynę 100/133 MHz !!! - gdzie jej tam do Bartona i to jeszcze MOBILE ???? Głupi kawał !!! No i oczywiście sobie Hyperx-a wstawił do tego złomu, szpaner - brakuje tylko złoconego coolera, fontanny i wycieraczek :lol2: Pozdr. :angry: Edytowane 4 Października 2006 przez Lzep Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 7 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2006 hmm jesli plyta obsluguje tylko takie fsb i najnowszy bios nic nie daje to chyba tylko zmiana plyty ci pomoze, jesli nie masz zamiaru sie zbytnio bawic, a potrzebujesz w miare dobrej i taniej plyty to ja bym polecil asrocka k7s8x, swoja droga to dziwny sprzet procek i ram to jakis czas temu niezly wypas, a plyta niespecjalna, jest jeszcze inna opcja wez sprzedaj to co masz, za procka powinienes dostac minimum 200zl na allegro, sadze, ze spokojnie wiecej i kup venice 3000+ (nowy 230zl) i asrocka dual sata (220zl), mysle, ze troche dolozysz, ale napewno nie pozalujesz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Od asrocka K7S8X broń się nogami i rękami!! Na raku 9500@pro miałem na nim 7k pkt w 3d marku 2001se, zmieniłem płyte i od razu 13k... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Szukaj jakiegos Abita NF7. chociaz w sumie szkoda ze odrazu nie zrobiles przesiadki na s754/939. Za podobna cene mial bys lepszy sprzet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Poprostu płyta nie obsługuje mnożnika 5-cio bitowego. Zakup sobie chociażby asrocka K7VT4A+ lub PRO. Albo jeśli jesteś przy kasie to jakiś abit NF7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 (edytowane) Abit NF7, AN7, Epox 8RDA lub Asus A7N8X Deluxe rozwiążą twój problem. Ja jako bardzo zadowolony posiadacz Epoxa i znajomy wielu innych właścicieli Epoxów polecam tą płytę z całego serca, ale jeśli planujesz naprawdę ostre o/c to polecam Abita NF7 rev 2.0 z czarnymi slotami pamięci, lub AN7, który jednak jest bardziej awaryjny. Jeśli masz dużo zbędnej kasy i lubisz ją marnować (co już po części zrobiłeś ładując grube pieniądze w kompa na Socket A), to możesz poszukać DFI NF2 Infinity, lub różniącej się od niej tylko świecidełkami NF2 Lanparty. To najlepsze płyty na Socket A. Edytowane 8 Października 2006 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muniek Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 @Netmann 12.5x 133MHz musi być stabilny, nie ma siły! Obadaj takie ustawienia. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 po pierwsze : poszukaj nowego biosu, patrząc po rev płyty- sporo płyt na kt333 doczekało się biosów z fsb166i odpowiednimi dzielnikami. po drugie- niech mnie ktoś poprawi, ale chyba był program do zmiany mnożnika spod windy, nie działał na nf2, ale na innych podobno OK, więc to jeszcze może być wyjście... niestety nazwy nie pamiętam, jako ze mam/miałem NF7-S (pozbywam sie) Po trzecie: mozesz go odmobilować- czyli zdjąć mu mobilność poprzez łączenie mostków- nie słyszałem zeby ktoś to robił w t ą stronę, więc nie jestem pewien efektu, ale jak popatrzysz na przerwania mostków na płytce procesora i porównasz z opisami z netu to dowiesz się jaki bedzie jego mnożnik po tej operacji (zapewne taki jak maksymalny) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...