Skocz do zawartości
komisarz

Asrock Conroe865pe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W ramach upgarde'u sprzetu stalem sie wlascicielem zestawu opartego na tej plycie. Sklada sie on obecnie z w/w plyty, E6400 (jedyne nowe elementy zestawu), 2x1gb + 2x512mb DDR400, 2xhdd na sata, karta agp (x800pro), 3 karty pci, dvd-rw itp. Do chlodzenia procesor udalo mi sie zrecyclingowac zalmana 700b-cu z przejsciowka zm-cs1 (do kupienia za 8zl).

Plyte wybralem z dwoch powodow - jako jedyna oferuje 4 banki pamieci ddr400, a asrock 775twins-hdtv r2.0 nie jest juz dostepny (ten model rozpatrywalem z powodu dosyc dobrego o/c). Moim zdaniem jest to dobra propozycja do osob, ktore niewielkim kosztem chca miec szybki komputer, a graja nie za duzo (ew. duzo, ale nie w najnowsze gry w wysokich rozdzielczosciach). Dodatkowa zaleta jest piec zlacz pci (w nowych plytach sa z ty problemy, nierzadko jest tylko jedno), oraz brak koniecznosci instalacji dodatkowych sterownikow do kontrolera sata (podobnie jak w innych plytach na chipsecie intela i865 i i875)

Plyta dziala bezproblemowo, jak na razie nie zanotowalem zwisu. Wbrew temu co twierdzi producent, do trybu dual channel nie potrzeba 4 identycznych modulow, wystarczy by byly one zgodne parami.

Opcje o/c sa dosyc ubogie. Brak mozliwosci zmiany napiecia procesora jest najmniejsza wada. Wieksza jest limit fsb na 300Mhz. Z drugiej strony to i tak pewnie szczyt mozliwosci i865pe. Po przestawieniu zworki na plycie na szyne 266mhz nie mozna ustawic cl wiekszego niz 2.5 - wazne dla posiadaczy kiepskich pamieci. Mozna zmienic napiecie dla DDR: auto, low, high (podobnie z szyna procesora i agp). Wstepnie testuje fsb 285mhz i wszytsko dziala stabilnie. W takim trybie bios ustalil taktowanie pamieci na 379, podejrzewam ze 400 osiagaja dla fsb 300. Sprawdze pozniej.

Co do wzrostu wydajnosci (przesiadlem sie z p4 3.0HT), to jak na razie ciezko mi oceniac - odnioslem wraznie, ze szybciej dodaje wpisy do rejestru podczas instalacji co poniektorych programow;) Zainteresowani przeczytali juz pewnie wiele testow wiec nie ma sie co rozwodzic.

Za ta cene (193zl + 8zl przesylka z morele.net) uwazam to za dobra propozycje. Oczywiscie mozna sie spierac o sens pakowania core duo do zestawu z agp i ddr1, ale jak pokazaly testy na anandtech ddr1 radzi sobie bardzo dobrze, a agp - coz, topowych kart na to nie dostaniemy, a za low i middle end trzeba doplacac 100zl w stosunku do pci-e. Ocencie sami.

edit: W sieci ciezko cos znalezc o tej plycie, jedyny obszerniejszy temat znalazlem tu: http://www.forumdeluxx.de/forum/showthread.php?t=262935

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Intel na to niemożliwe.

O tej płycie wiem już od miesiąca ale niestey 865PE i 300MHz. na fsb to i tak bardzo dużo.Brak DDR2 to nie problem jeśli posiada się odpowiednie pamięci 500MHz. (250MHz.) na cl.3 (DDR) i atk będzie wydajniejsze od DDR2 533MHz. cl4. i niewiele gorsze od DDR2 667MHz. cl.5 :lol2: .No i taka jest prawda że jak się komuś chce to można.Conroe zapewne też byłby uruchamialny na 848/875/915/925 tylko zrobić nowe PCB.Z tym SATA to większość płyt tak ma u mnie na NF4 i NF410tego problemu nie ma obsługą tego interfejsu zajmuje się już bezpośrednio chipset a nie dodatkowy układ. :D .Tylko mi powedz jedno wyciągnij dwa komplety pamięci i czy wtedy ustwaiły się one na 400MHz bo powinny.Wynika z tego że nie zmieniałęś dzielnika mem a czy jest ta opcja dostępna w biosie?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Intel na to niemożliwe.

O tej płycie wiem już od miesiąca ale niestey 865PE i 300MHz. na fsb to i tak bardzo dużo.Brak DDR2 to nie problem jeśli posiada się odpowiednie pamięci 500MHz. (250MHz.) na cl.3 (DDR) i atk będzie wydajniejsze od DDR2 533MHz. cl4. i niewiele gorsze od DDR2 667MHz. cl.5 :lol2: .No i taka jest prawda że jak się komuś chce to można.Conroe zapewne też byłby uruchamialny na 848/875/915/925 tylko zrobić nowe PCB.Z tym SATA to większość płyt tak ma u mnie na NF4 i NF410tego problemu nie ma obsługą tego interfejsu zajmuje się już bezpośrednio chipset a nie dodatkowy układ. :D .Tylko mi powedz jedno wyciągnij dwa komplety pamięci i czy wtedy ustwaiły się one na 400MHz bo powinny.Wynika z tego że nie zmieniałęś dzielnika mem a czy jest ta opcja dostępna w biosie?.

Opcji zmiany dzielnika nie zauwazylem, wiec zapewne jej nie ma.

Co do wyjecia dwoch kompletow to podejrzewam, ze komp nie wystartuje (z braku RAMu). Postaram sie wyjac jeden komplet, ale najpierw zresetuje ustawienia i puszcze fsb na domyslne 266MHz. Zobacze co sie wtedy stanie z pamieciami.

edit ON Po zmanie fsb na 266 (auto) everest odcztal taktowanie ddr 355Mhz. Po postach na podanyym wyzej forum wnioskuje, ze tak ma wlasnie byc. Moja teoria jest taka: 355*2/266 = 2,6 = 379*2/266 co mniej wiecej odpowiada cl2.5 (mozliwe, ze pisze herezje;).

Po zmianie na fsb 300Mhz pamieci ustaione sa w trybie ddr400. Czyli wszystko gra, ale musialem ustawic spread spectrum na disabled - nie wiem zreszta, co to takiego. Mozna by jeszcze pokobinowac z napieciem vtt, ale na razie zostawiam tak jak jest.edit OFF

Zapuscilem everesta 3.01 i mam jakies niesamowite wyniki odczytu 10820MB/s, duzo wiecej niz cala reszta x x8600 extreme. Zapis tez jest wyzszy niz w extreme ale nizszy niz P EE. Ciekawe, timingi to tymczasowo ostrozne 2.5-3-3-8. Wynik testu memory copy wyglada juz prawdopodobnie, troche nizej niz extreme, czas oczekiwania 74.2 przy 65.5 dla extreme (667 cl4) tez jest ok. Z dziwnych wynikow - wartosc testu CPU Photoworxx mam nizsza niz athlon 3200+, reszta testow w normie. Tak wiec specjalnej przewagi ddr2 nie zauwazam, roznice odpowidaja mniej wiecej roznicom w taktowaniu procesora. Dziwne to wszytsko:)

NA fsb 300 na razie nie wchodze, bo mam dziwnie wysokie temperatury (program coretemp). Windows w idle a tu na rdzeniach odpowiednio 54 i 45. W biosie jest 38 i 31. Po zapuszczeniu Othosa na stress CPU temperatura szybko skacze do 68stopni, moze wyzej, ale wylaczam orthosa wtedy. Dziwne mi sie to wydaje, bo przeciez p4 powinien byc wieksza grzalka (fakt, ze to northwood byl), a na minimalnych obrotach zalman chlodzil go bez problemu. A wysokich obrotow zapuszczal nie bede. Chwilowo 285Mhz na fsb daje 2276Mhz, czyli raczej symbolicznie (7% o/c), 300 daloby 2,4Ghz.

UPDATE

Po wlaczeniu w opcjach zasilania w windowsie minimalnego zarzadzania energia temperatury w windows spadly do odpowiednio 43 i 36C. CO mnie w wpelni zadowala:)

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry mówiąc dwa komplety oczywiście chodziło mi o dwie modóły pamięci :D .

Gdyż we wszystkich płytach jakie znam zapełnienie wszystkich banków powodóje autowamtyczne ustaiwnie dzielnika na DDR 333 (u ciebie 355 :? ) byż może poprostu inny dzielnik w tym chipsecie nie wchodzi w grę.Tak więc zobacz przy 2 powinno się przestawić na DDR400.Jest to o tyle ważne że przy dobrych pamięciach było by możliwe DDR 500 cl.3 na tej płycie .Czyli DDR2 nie jest potrzebne (nie mówię tu od drogich 800 cl.4).Szkoda że BIOS ubogi ale za taką cenę :D .

A tu mały teścik wykazujący mały sens tanich DDR2.DDR1 500MHz. cl3~=DDR2 800MHz. CL.5 .DDR2 533MHz. cl3 należy potraktować jako DDR1 500MHz. cl.3.

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1490-10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyż we wszystkich płytach jakie znam zapełnienie wszystkich banków powodóje autowamtyczne ustaiwnie dzielnika na DDR 333 (u ciebie 355 :? ) byż może poprostu inny dzielnik w tym chipsecie nie wchodzi w grę.Tak więc zobacz przy 2 powinno się przestawić na DDR400.

Mozliwe, ze to zle doswiadczenia z AMD ;)

Na mojej poprzedniej plycie ASUS p4p800 obsadzenie wszystkich 4 bankow nie powodowalo obnizenia czestotliwosci taktowania ddr, prawie na 100% na innych pod p4 rowniez.

@Michaelius

Owszem, tak bylo, ale nie trzeba od razy ddr250. Wystarcza duzo slabsze: http://anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=2813&p=4

Z tym, ze nie neguje postepu, po prostu jak ktos ma ddr i nie mzienia calej platformy, to wydajnosc ddr1 jest w zupelnosci wystarczajaca.

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi mi ze nie da sie ustawic wtedy DDR400 bo oczywiscie ze tak.Tylko ze ta plyta to automat i jesli obsadzisz 4 banki to powinna zjechac do DDR333.Chodzi o to ze ta plyta odczytuje sobie SPD widzi 4 modoly i jak zagladniesz do jinstrukcji jakiej kolwiek plyty na 865/875 to pisze tam wyraznie ze plyta automatycznie przejdzie na DDR333 zeby nie bylo poprostu klopotow z odpaleniem kompa jakby cos.Potem zmieniesz ustwainie na manual i DDR400 bez problemow chodzi.

Z tymi pamieciami to ostanio widzialem Hynixy D43 2x512MB cena wynosila 300zl ale licytacja chyba jeszcze trwa .Mysle ze dojdzie do 400 a to cena jak za nowe DDR2.Jesli sa tak dobre jak moje 2x256MB DDR1 to powinny robic cos ok. 250MHz. 3-3-3-7 1T (platforma AMD :D )przy 2.7V.

Edytowane przez grayman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi mi ze nie da sie ustawic wtedy DDR400 bo oczywiscie ze tak.Tylko ze ta plyta to automat i jesli obsadzisz 4 banki to powinna zjechac do DDR333.Chodzi o to ze ta plyta odczytuje sobie SPD widzi 4 modoly i jak zagladniesz do jinstrukcji jakiej kolwiek plyty na 865/875 to pisze tam wyraznie ze plyta automatycznie przejdzie na DDR333 zeby nie bylo poprostu klopotow z odpaleniem kompa jakby cos.Potem zmieniesz ustwainie na manual i DDR400 bez problemow chodzi.

Mozliwe, ze tak jest napisane w manualu (nie czytalem), ale p4p800 na i865 na pewno tak nie robi;)

Co do szybkich ddr, coz, ta plyta i tak by ich nie wykorzystala. Ja dwie kosci po 1GB Hynixa kupilem w lipcu za 500zl (500zl za 2gb teraz... hehe). Moze nie sa najszybsze, ale i tak plyta nie pusci ich szybciej niz ddr400.

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi pamieciami to ostanio widzialem Hynixy D43 2x512MB cena wynosila 300zl ale licytacja chyba jeszcze trwa .Mysle ze dojdzie do 400 a to cena jak za nowe DDR2.Jesli sa tak dobre jak moje 2x256MB DDR1 to powinny robic cos ok. 250MHz. 3-3-3-7 1T (platforma AMD :D )przy 2.7V.

Tylko jedne sa nowe a drugie to uzywki wiec ciezko to porownywac. Patrzac w ten sposob to za swoje ddr II dalem 190 zeta+ wysylka a za DDR I klasy value (400 cl2.5) dostalem 230.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamierzam kupić tą płyte do pd 805 (wybrałem ją bo ma ddr1 i agp - to mi pasuje ja mam z kolei dobre pamiatki i karte - kinston hyperx 1 gb w jednej kosci na ch-5 i gf6600gt i szkoda mi kupować ddr2 i pci-e)

Czy na tej płycie nie ma regulacji napięć dla pamięci i procesora ? o marzyłem o podkręceniu tego procka na 4 Ghz (Big Typhoon miałby to chłodzić), ale musiałbym chyba zmieniać napięcie na procku (na standardowym pójdzie pewnie na 3 ghz).

Czy z płytą nie ma problemów ? mogę mieć 3 miesięczną sztukę za 125 zł, chyba się opłaca ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na tej płycie nie ma regulacji napięć dla pamięci i procesora ? o marzyłem o podkręceniu tego procka na 4 Ghz (Big Typhoon miałby to chłodzić), ale musiałbym chyba zmieniać napięcie na procku (na standardowym pójdzie pewnie na 3 ghz).

Czy z płytą nie ma problemów ? mogę mieć 3 miesięczną sztukę za 125 zł, chyba się opłaca ?

Procesor - nie (jest tylko jakies napiecie vtt nie za bardzo wiem co to jest) , pamieci - tak (ustawienia low-auto -high).

Tylko mody na plycie albo polaczenie odpowiednich pol na procesorze lakierem przewodzacym.

Mozesz wyjasnic, o jakich modach na TYM modelu plyty piszesz (najlpeije jakis link)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to moja plyta zebym modow do niej szukal ;) Sprawdz czy nie ma sekcji zasilania jak w 775TWINS i 775Vista to moze wtedy mod bedzie pasowal od nich.

A widzisz, pytałem, bo o żadnych mopdach do tej plyty nie słyszałem i nie czytałem:) A że Ty tez nie, wiec pewnie ich nie ma:)

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi