Kean Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 Kupiłęm sobie takie cos: http://allegro.pl/item131176292__revoltec_...lugie_hit_.html Katody Revolteca UV. Podlaczylem wstepnie i musze powiedziec, ze ladnie wygladaja wezyki innovateca :) Jednak jedno mnie niepokoi jak to jest z wplywem UV emitowanego z katod na zdrowie? Niby na Inwerterze jest znaczek CE... ale swiatlo UV to jednak swiatlo UV wiec pewnie za zdrowie to nie jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 (edytowane) z tego co wiem patrząc na źródło promieni UV źrenica w oku nie zwęża się tak jak przy patrzeniu na jasne źródło widzialnego światła i może troche uszkodzić siatkówke. Pozatym UV ma chyba też wpływ też na skóre.. tak mi sie wydaje :] po coś są w kremach filtry przeciw uv :rolleyes: i jeszcze cytacik z Wikipedii: Wpływ na zdrowie Promieniowanie UV-A jest mniej szkodliwe niż inne zakresy; uszkadza Kolagen w Sk%C3%B3ra, co przyspiesza procesy starzenia. UV-B jest niebezpieczne dla Oko i może powodować Za%C4%87ma. Długa ekspozycja na działanie UV-B ma związek z nowotworem skóry, zwanym popularnie "czerniakiem". Promieniowanie prowadzi do uszkodzenia łańcuchów Kwas_deoksyrybonukleinowy. W Kom%C3%B3rka_%28biologia%29 dochodzi do szeregu Mutacja. Jeżeli człowiek posiada odpowiednie dziedziczne predyspozycje, może to spowodować powstanie zmiany Rak_%28choroba%29 Edytowane 4 Października 2006 przez DiJo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 Czytałem o tym w jednym teście i w katodach jest UV-A, które jest nieszkodliwe. Pozatym ilość promieniowania UV w katodach nie jest wielka, w dodatku jest to zamknięte w komputerze a nie patrzysz na nie bezpośrednio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 a teraz pytanie.. czy więcej UV emituje słońca, żarówka czy katoda ... Wydaje mi się że światło UV w katodach jest płytkim światłem UV, podobnie jak płytka podczerwień - nie powoduje znaczącego nagrzewania się, tak płytkie UV nie wpływa tak niekorzystanie na organizmy.. ALE... wiadomo z drugiej strony, że w powszechnym użyciu są lampy UV chocaiżby do sterylizacji pomieszczeń, czy też do opalania... Trzeba by porónać moce tychże lamp i długości emitowanego światła, żeby snuć jakieś wnioski... Samo stwierdzenie - promieniowanie UV mówi tyle co nic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 pomysł na nowego moda: komp - solarium z uv :P im dłużej grasz tym bardziej jesteś opalony ;) i sterylny :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 i krócej żyjesz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 Nie sądzę, żeby w'komputerowe' UV było aż tak szkodliwe by efekty były widoczne ot tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 To ze na katode nie patrzy sie bezposrednio dosc malo mnie przekonuje bo w koncu jak widizmy to swiatlo to ono sie odbija od czegos... Dlugosc fali odbitej jest identyczna do dlugosci fali padajacej.. wiec takiej ktora zostala wypromieniowana ze swietlowki. Na inwerterze, jest napisane ze pobiera on 8,88W... czyli mniej wiecej tyle jest na swietlowki przekazywane. Np. tutaj: http://allegro.pl/item129743491_mocna_lamp..._w_polsce_.html jest swietlowka o jak to, tam pisza, duzej mocy 20W... Gdyby to bylo bardzo niebezpieczne to nie bylo by tak powszechnie stosowane, ale... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 "Katoda wypełniona jest parami rtęci i innego obojętnego gazu (w większości przypadków jest to argon). Gdy włączamy katodę powstają wyładowania elektryczne w oparach gazów i powstaje promieniowanie ultrafioletowe. Widziane przez nas światło wydobywające się z tych katod jest światłem fioletowym na samej granicy widzialności, a reszta to czyste promieniowanie UV. A czy jest to szkodliwe zapytacie!? Promieniowanie ultrafioletowe dzielimy na trzy typy: UV-A, UV-B, UV-C. Dla naszej skóry tylko UV-A nie jest szkodliwe i tak się właśnie składa, że promieniowanie wydobywające się z katody jest właśnie promieniowaniem UV-A. Czyli jest nieszkodliwe."Bardziej niebezpieczne jest opalanie się bez filtra UV :wink: No i oddychanie tym zanieczyszczonym powietrzem na Śląsku. Nie panikuj :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 Jakoś mam te 2 katody i dalej żyję także... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 (edytowane) Chociaż ja zauważyłem,że jak się odbija to światło od katody od molexów itp. ,które swiecą pod wpływem UV to jak się patrzy na te molexy itd. to trochę oczy bolą. I jakieś takie zmęczenie ogarnia. Może te świecidełka męczą? Nie wiem , może to subiektywne odczucie,ale teraz mam wyłączoną UV z powodu reorganizacji wnętrza kompa i czuję,że jestem mniej zmęczony. Może te katody generują promieniowanie EMI(elektromagnetyczne) jak kiedyś monitory CRT? Edytowane 4 Października 2006 przez SAVER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 eee to bys z dyskami mial duze problemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s-h-a-q Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 za czasow liceum kumpel mial w pokoju lampe UV dla "bajeru" zyl tak z nia 4 lata i zyje nadal. widzi, raka nie ma, wiec chyba da sie zyc z katoda. tyle, ze zamiast na normalne studia poszedl na ciapkanie farbkami;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 ..wiec chyba da sie zyc z katoda...ale zabrzmiało :lol: Także myśle że promieniowanie UV od katody jest pomijalnie małe jeśli chodzi o wpływ na organizm ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 1. Dlugosc fali odbitej jest identyczna do dlugosci fali padajacej.. wiec takiej ktora zostala wypromieniowana ze swietlowki. 2. Gdyby to bylo bardzo niebezpieczne to nie bylo by tak powszechnie stosowane, ale... 1. to wytłumacz mi dlaczego widzissz kolory skoro światło słoneczne jest białe :).. Jak UV pada ma molexy to zaczynają one świecić włąsnym światłem np zielonym... nie widzisz różnicy pomiędzy światłem fioletowym a zielonym? bo ja widze jakieś 150 nanometrów :wink: 2. ale... czasami sprzedaje się rzeczy które są niebezpieczne dla zdrowia tylko dlatego że sie sprzedają... a ludzie nie czytając instrukcji i zaleceń BHP nie wiedzą o niekorzystnym ich działaniu... Chociaż ja zauważyłem,że jak się odbija to światło od katody od molexów itp, które swiecą pod wpływem UV to jak się patrzy na te molexy itd. to trochę oczy bolą. I jakieś takie zmęczenie ogarnia. Może te świecidełka męczą? Nie wiem , może to subiektywne odczucie,ale teraz mam wyłączoną UV z powodu reorganizacji wnętrza kompa i czuję,że jestem mniej zmęczony. Może te katody generują promieniowanie EMI(elektromagnetyczne) jak kiedyś monitory CRT? popatrz się na katodę zieloną czy niebieską, oczy też bolą :), choć światło UV jest ogólniej bardziej męczące dla oka bo oko próbuje się do niego dostroić i za bardzo nie może :). Promieniowanie elektromagnetyczne emitują wszystkie urządzenia elektryczne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 PelzaK: fakt - mialem na mysli czestotliwosc... a tak mnie z tego maglowali na PWr... wakacje nie sluza utrwalaniu wiedzy :) czyli mowicie ze nie ma sie czym przejmowac.... ok, ale i tak nie bede trego ciagle trzymac wlaczonego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 zawsze możesz wstawić w kompa filtr spawalniczy zamiast okna :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 (edytowane) Z tego co sie orientuje to w świetlówkach UV (takie dyskotekowe) jest filtr aby te promieniowanie nie wychodziło poza tą świetlówke (dlatego ona jest taka ciemna) A w katodach to pewnie nie jest prawdziwe światło UV bo by tego w życiu nie dopuścili do sprzedaży ;] Edytowane 5 Października 2006 przez Drozda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 Drozda, skoro światło nie wychodzi poza świetlówkę to jakim cudem oddziaływuje choćby na białych koszulkach i rękawiczkach na dyskotekach? :lol: Pozatym już pisałem, że w katodach jest UV-A!!!! NIESZKODLIWE!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 musicie sobie zdać sprawę, że człowiek nie widzi promieniowania UV :), to co widać ze świetlówek to jedynie część widma nachodzącego na kolor niebieski czy fioletowy, to że świeci ona ciemno nie znaczy wcale że z lampy nie emitowane jest nic więcej.. po prostu tego nie widać... Zresztą nie dowiemy sie tego jeśli nie przeprowadzimy badań na 100 użytkownikach katod UV.. czy za 50 lat będą mieć raka skóry :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...