Skocz do zawartości
Marek322

Pytanko O Ram :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zamierzam nabyć 1GB DDR2 GOODRAM 667mhz w niskiej cenie i mam pytanie , czy nie będzie konfliktów z moją kostką 512 DDR2 GOODRA< 667mhz , i czy będzie działał dual z 512mb i z 1GB ?? bo nie chcę kupować osobno 2x512MB, po zatym taniej mi wyjdzie . Proszę o odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiście widziałem jak 256(kingston) działało w dualu z 512(hynix).......więc 512 z 1GB czemu miałoby się inaczej zachowywać?

oczywiście są to niezbyt liczne przypadki, ale jak widać możliwe......zdarza się, że również kości tego samego producenta i o tej samej pojemności(nie parowane) nie działają w dualu a w skrajnych przypadkach parowane również(wtedy zwrot do sklepu, o ile jest gwara:D)

ja bym proponował brać, zawsze potem możesz sprzedać 512(np w styczniu jak pamiec stanieje) i dokupić 1GB aby miec 2GB......nawet jak teraz nie pojdzie dual to co z tego? stracisz 3% wydajności...a korzyść z większej ilości ramu i tak bedzie wieksza:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiście widziałem jak 256(kingston) działało w dualu z 512(hynix).......więc 512 z 1GB czemu miałoby się inaczej zachowywać?

blad programu to musial byc bo jest to fizycznie nie mozliwe, chybaze było to 2x256+512 to jak najbardziej tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blad programu to musial byc bo jest to fizycznie nie mozliwe, chybaze było to 2x256+512 to jak najbardziej tak.

pisze wyraźnie 256+512........ale na platformie nforce2 ASUS A7N8X sam się wtedy mocno zdziwiłem :unsure:

jak by było na nforce4........nie mam już możliwości żeby to sprawdzić

PS Mam teraz w domu kilka kości: 1x512hynix, 2x512cruciall i jakies 256 ale noname 266Mhz więc i tak nie ma sensu sprawdzać, bo pozostale kosci sa 400MHz.......chyba, że pożyczę tylko do testów kości Patriota 256 od kolegi :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisze wyraźnie 256+512........ale na platformie nforce2 ASUS A7N8X sam się wtedy mocno zdziwiłem :unsure:

jak by było na nforce4........nie mam już możliwości żeby to sprawdzić

PS Mam teraz w domu kilka kości: 1x512hynix, 2x512cruciall i jakies 256 ale noname 266Mhz więc i tak nie ma sensu sprawdzać, bo pozostale kosci sa 400MHz.......chyba, że pożyczę tylko do testów kości Patriota 256 od kolegi :rolleyes:

nie chce siewierzyc, bo nawet jak to traktowal jako 3x256 to i tak dual nie mial prawa dzialac. Pewnie programy sie myslily i wyswietlaly duala mimo ze go nie bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce siewierzyc, bo nawet jak to traktowal jako 3x256 to i tak dual nie mial prawa dzialac. Pewnie programy sie myslily i wyswietlaly duala mimo ze go nie bylo.

ehh...Ty wciąż uparcie swoje :-|

prosze bardzo:

http://forum.pclab.pl/lofiversion/index.php/t196563.html

http://forum.purepc.pl/lofiversion/index.php?t211477.html

nie tylko ja miałem takie przypadki(nieraz wywalało błędy w programach nieraz było stabilnie)

wystarczy wpisać odpowiednie hasła w google :rolleyes:

nawet w oknie POST było DUAL CHANNEL ENABLED.....wiec pewnie bios tez sie mylił.

radzę ciut poczytać, przecież wiadomo, że teoria to jedno a praktyka to drugie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh...Ty wciąż uparcie swoje :-|

prosze bardzo:

http://forum.pclab.pl/lofiversion/index.php/t196563.html

http://forum.purepc.pl/lofiversion/index.php?t211477.html

nie tylko ja miałem takie przypadki(nieraz wywalało błędy w programach nieraz było stabilnie)

wystarczy wpisać odpowiednie hasła w google :rolleyes:

nawet w oknie POST było DUAL CHANNEL ENABLED.....wiec pewnie bios tez sie mylił.

radzę ciut poczytać, przecież wiadomo, że teoria to jedno a praktyka to drugie :)

to ze post wywal ze jest dual to bardzo dziwne, nie wiem jak ta płyta traktowała te kości, ale może :|

Wiele razy spotkałem sie z tym ze programy podawały ze jest dual a go nie było - fizycznie go nie było. Większość programów sprawdza tak samo, wiec jeżeli cpu-z sie myli to inne tez mogą. W każdym razie dual na dwóch kościach rożnej pojemności to jest jakiś przeziębiony pomysł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co powiesz na dual 128+256+512? Oczywiscie dzialajacy, a nie "ładny napis w progamie". Dual chanell nie zalezy od ilosci/rodzaju kosci a od odpowiedniego obsadzenia bankow pamieci.

Takiego n00biarstwa w Twoim wykonaniu to sie nie spodziewałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiego n00biarstwa w Twoim wykonaniu to sie nie spodziewałem ;)

:P

zawsze jak miałem taki 'dziwny' dual to działał on tragicznie (edit: albo nie bylo z niego wydajnosci, albo komp dostawał zwiech, jedyne co działało normlanie to 2x256 i 512 na nf2 - to ogólnie dziwny chipset był, jeżeli chodzi o dual). Na jakiej platformie to Ci wyszło?

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POwiedzmy, że miałem podobny przypadek - ale inaczej rozmieszczony.

Jeden kanał to były 256BH6 a drugi kanał to 512+256(BH6&TCCD).

Dual był. Z dobrymi ustawieniami już gorzej ;]

cos jak 4kosci na 939. Procek rev e6, 4x256 bh5 i działa 1T, tylko szkoda ze pamieci potrzebuja do 230mhz 3.5v.

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi