Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8800 GTX / GTS

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie czy nie rozumiecie, że jonathan dąży do tego żeby topik był na temat. Proponuję założenie tematu np. pod tytułem: czy warto i kiedy warto... I nie dziwię się, że mu nerwy puszczają , a co do czekania to też z kupnem samochodu można czekać na nowe drogi. Taki tok myślenia mnie rozwala i sorki za następny off... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja coś na temat;

Po instalacji kary bios mi okrutnie zwolnił. Przełączanie różnych parametrów odbywa się co sekundę.

Szybciej się nie da. Do tego za każdym razem mruga ekran.

Myślałem że to coś u mnie, ale mój kolega ma taki sam zestaw i u niego jest podobnie.

Może to wina płyty głównej i chipsetu Intela

Później wydajność w systemie jest znakomita : 3dmark05 : 16500 pkt.

Czy ktoś z was ma może podobne problemy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiec dzis dorwalem w koncu swojego 8800 GTX. Pierwszy run w 3dmarku 2k5 i 9500 oczek = porazka. No ale widze ze jest update smarkow wiec zainstalowalem najnowsza wersje i wogule karta nie przeszla mi 3dmarka :P

3dmark 2006 = 6007 tak wiec mozna powiedziec ze wynik w normie.

Gry chodza jak zloto (Carbon na maxa i nizej 40 fps nei spada :D) tylko martwi mnie ten 3dmark05 - ktos wie cos o jakis problemach z GTX z ta nowa wersja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale z tego co widac w sigu to ona ma jednojajowca a jak wiadomo w 3DM 06 2 jajka daja bardzo dużo.... Jednak wynik tak czy siak jest o wiele za słaby.... Tak mi się bynajmniej wydaje bowiem ja na swoim lekko kreconym Galaxy 7900GS i A643500+@2500mhz mam 4500 pkt....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek-Placek napisał(a):

To może ja coś na temat;

Po instalacji kary bios mi okrutnie zwolnił. Przełączanie różnych parametrów odbywa się co sekundę.

Myślałem że to coś u mnie, ale mój kolega ma taki sam zestaw i u niego jest podobnie.

Miałem identyczny problem na karcie GB R9550 i płycie Asus A7V880. To płyta była niekompatybilna z kartą (wymieniłem płytę spowrotem na epoxa). Możesz spróbować z innym biosem zarówno do karty, jak i płyty. Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek-Placek napisał(a):

To może ja coś na temat;

Na PGA też występował ten problem na mobo z siga.Wynik w 3Dmark05 na c2d 4.5GHz i 8800gtx@630\1000 był coś ok 20800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domell napisał(a):

No ale z tego co widac w sigu to ona ma jednojajowca a jak wiadomo w 3DM 06 2 jajka daja bardzo dużo.... Jednak wynik tak czy siak jest o wiele za słaby.... Tak mi się bynajmniej wydaje bowiem ja na swoim lekko kreconym Galaxy 7900GS i A643500+@2500mhz mam 4500 pkt....

blad w sigu - mam X2 ;)

Jakies pomysly dlaczego jest tak a nei inaczej? Moize dlatego ze system stary jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pablo_el napisał(a):

blad w sigu - mam X2 ;)

Jakies pomysly dlaczego jest tak a nei inaczej? Moize dlatego ze system stary jest?

Ja wczoraj też zainstalowałem moją 8800 GTX bez przeinstalowania systemu. Przy 2,7 GHz na procku miałem 10500 w 3Dmarku06. No i mam nadzieję, że nie popełniacie szkolnego błędu instalując nowe stery bez wcześniejszego usunięcia starych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nexor6 napisał(a):

No i mam nadzieję, że nie popełniacie szkolnego błędu instalując nowe stery bez wcześniejszego usunięcia starych.

popelnilem ten blad ale potem odinstalowalem wszystko i zassalem i zainstalowalem 97.02 z Guru of 3d (z oficjalnej strony stery nei startowaly windowsa nawet). Dzis postawie system od nowa i zobacze co sie bedzie dzialo.

A no i jeszcze jedna sprawa - karte mam w dolnym slocie pciex bo do gornego nie ma szans jej wepchanc ;)

Edytowane przez Pablo_el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nudów dziś zmieniłem pastę na rdzeniu na Ceramque i muszę z przykrością stwierdzić, żadnej poprawy nie odnotowałem w odbieraniu ciepła, nie wiem nawet czy przypadkiem nie pogorszyły się temperatury.

Jeżeli ktoś jeszcze chce podmienić pastę przy standardowym chłodzeniu to nie polecam.

Czy ktoś z forum ma możliwość załatwienia tego bloku http://www.jet-pc.com/news.php?readmore=496

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gemmy napisał(a):

Worms14

Proponuję zaczekać za blokami od tego pana

http://ekwaterblocks.com/shop/index.php?cPath=21

Oczywiście, jeżeli nic wcześniej nie uda mi się zdobyć, to zaczekam, dzięki za linka.

Jednak obawiam się, że dostępność tych bloczków w Polsce będzie raczej żadna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Worms14 napisał(a):

Oczywiście, jeżeli nic wcześniej nie uda mi się zdobyć, to zaczekam, dzięki za linka.

Jednak obawiam się, że dostępność tych bloczków w Polsce będzie raczej żadna.

ja zamawialem bezposrednio od Eddiego z EK...0 problemow z dostawa i super bloczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maly update:

Po przestawienu zworkow na plycie na 2x PCIex x8 wyniki skoczyly na

3dsmark05 13226

3dsmark06 8711

Mysle ze po wrzuceniu karty w slot wyzej i ustawieniu na PCIex x16 /x2 pojda jeszcze troche wyzej ale narazie nie mam czasu na przerabianie budy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pablo_el napisał(a):

Maly update:

Po przestawienu zworkow na plycie na 2x PCIex x8 wyniki skoczyly na

3dsmark05 13226

3dsmark06 8711

Mysle ze po wrzuceniu karty w slot wyzej i ustawieniu na PCIex x16 /x2 pojda jeszcze troche wyzej ale narazie nie mam czasu na przerabianie budy :P

Siemka. Wyniki w smarkach po przełożeniu karty w górny slot i przełożeniu zworek na 1x PCIe x16 będą tylko nieznacznie lepsze. Buda super i nie powinno być problemu z umiejscowieniem grafy przy jej rozmiarach. W moją wcześniejszą Tsunami karta się mieściła na styk do koszyka z dyskami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie roznica bedzie mala

Klik

tak wiec dam sobie siana i spokojnie poczekam na pozadne 24' z HDMI zeby uzupelnic zestaw :)

Uwierz mi ze

a) bez powaznych modyfikacji Grafa nie zmiesci sie mi sie w gorny slot.

b) problemem bedzie temperatura z CPU bo i tak musialem dac 120mm z boku na grafe bo sie wylaczal komp :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przebrnalem przez ten w pewnych miejscach "dziwny temat" ;) I mam pare pytan :

1.Czy w miare solidna 450W-owka wystarczy do GTX'a (obecna 500W zalicza sie raczej do low-endowych)

2.C2D 3.2GHz powinien wystarczyc do def zegarow G80 ?

3.Zeby nie wywolywac wojny , bedzie to w miare rozsadny zakup na dzien dzisiejszy (i powiedzmy na najblizszy rok) ? Wypadlem troche z tematu i nie wiem co tam u konkurencji a nie znalazlem informacji na temat R600 .

Z gory dziekuje za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heat napisał(a):

1.Czy w miare solidna 450W-owka wystarczy do GTX'a (obecna 500W zalicza sie raczej do low-endowych)

tak

Cytat

z luzikiem :)

Cytat

3.Zeby nie wywolywac wojny , bedzie to w miare rozsadny zakup na dzien dzisiejszy (i powiedzmy na najblizszy rok) ?

imho tak. oczywiscie na dzien dzisiejszy, bo co bedzie jutro tego nikt ie wie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heat napisał(a):

Przebrnalem przez ten w pewnych miejscach "dziwny temat" ;) I mam pare pytan :

3.Zeby nie wywolywac wojny , bedzie to w miare rozsadny zakup na dzien dzisiejszy (i powiedzmy na najblizszy rok) ? Wypadlem troche z tematu i nie wiem co tam u konkurencji a nie znalazlem informacji na temat R600 .

Z gory dziekuje za odpowiedzi

1) SLI 88GTX 630/1030 + X6800@3700MHz na BQ 530W

2) Do jednego napewno ;)

3) Tak

Aha kwestia bloczkow : bez problemu mozna zamontowac X2L GPU od Mate na te grafy i chlodzi baaardzo ok. Fabryczne chlodzenie : 65C idle, duuzo w stresie.

X2L - 35 idle, okolo 50C w stresie przy 660MHz na gpu. W okolo IHS'a jest taka mala ramka, przyklejona na tasme, sciagacie ramke i bloczki wchodza ladnie.

post-105041-1165232961_thumb.jpg

post-105041-1165232999_thumb.jpg

Edytowane przez DEVILEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi