Skocz do zawartości
Caleb

Geforce 8800 GTX / GTS

Rekomendowane odpowiedzi

moze mi ktos wyjasnic czemu gts np. od gainwarda ma 2 zlacza zasilania. 4 i 6 pin zdaje sie. a przykladowo palit tylko 6 pin

edit:

chyba, ze to, co mam na mysli to fotka gtxa :/

Też mi sie tak zdaje. GTsy mają jedno dodatkowa zasilanie, GTXy wymagają dwóch.

A propos mojego pytania wyżej. Ktoś sie wypowie?

Mam jeszcze jedną zagadkę. Karta uzyskuje w Smarku identyczne wyniki zarówno przy standardowym taktowaniu jak i OC. O co chodzi? Czyżby zasiłka miała aż taki wpływ na grafike?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi sie tak zdaje. GTsy mają jedno dodatkowa zasilanie, GTXy wymagają dwóch.

A propos mojego pytania wyżej. Ktoś sie wypowie?

Mam jeszcze jedną zagadkę. Karta uzyskuje w Smarku identyczne wyniki zarówno przy standardowym taktowaniu jak i OC. O co chodzi? Czyżby zasiłka miała aż taki wpływ na grafike?

sprawdzałeś w RT takty ?

moze mi ktos wyjasnic czemu gts np. od gainwarda ma 2 zlacza zasilania. 4 i 6 pin zdaje sie. a przykladowo palit tylko 6 pin

edit:

chyba, ze to, co mam na mysli to fotka gtxa :/

GTX ma 2 x6 a nie 4 i 6 ...do tego jest dłuższy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy OC Ci wzrośnie , to raczej nie problem temperatury.......mój przy 648 ma max 85C ..a te karty przy 90 mogą spokojnie pracować....Następnego skoku nie zalicza sypie się w 06....choc\ć w gierkach chodzi...ale chłodzonko jest super ... jak załozysz zapodaj opinie...

Jednak chyba jest to problem temperatury bo na przykład u mnie GTS bez problemu robi na rdzeniu 675 (real) ale tylko jeśli temperatura nie przekroczy w stresie 65 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwracam się z prośbą o podanie mi średniej liczby klatek w STALKERZE po wyjściu z bunkra i przechadzce po wiosce ponieważ jakoś mi tak nie wesoło jest bo na moim venice 2500HMZ 2GB275MHZ max ustawienia robi tak 20-30 FPS. Posiadacze core duo w szczególności się wypowiedzcie bo niedługo będę miał E4300 i chcę wiedzieć czy będę miał znaczacy przyrost.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój test. Test zaczyna się od okna sklepikarza i dalej przejście przez ścieżkę aż do biało-niebieskiego autobusu na końcu obozu.

Ten najniższy FPS to oczywiście zarejestrowany przy wyjściu z bunkra.

Frames: 2067

Time: 37560

Min: 31

Max: 117

Avg: 55

Wszystko na maxa, pełne oświetlenie, 1280x1024, tylko bez AA.

Edytowane przez LCC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... ta sama rozdzielczość: klatki mierzone od rozmowy ze sklepikarzem, później cały czas chód do końca wioski gdzie stoi autobus po drodze roglądając się na wszystkie strony.

Frames, Time (ms), Min, Max, Avg

2748, 70485, 21, 56, 38.987

I to na GTX'ie :)

Normalnie parodia jeśli to zasługa tylko core duo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój test. Test zaczyna się od okna sklepikarza i dalej przejście przez ścieżkę aż do biało-niebieskiego autobusu na końcu obozu.

Ten najniższy FPS to oczywiście zarejestrowany przy wyjściu z bunkra.

Frames: 2067

Time: 37560

Min: 31

Max: 117

Avg: 55

Wszystko na maxa, pełne oświetlenie, 1280x1024, tylko bez AA.

Tak jak u ciebie + AA na maxa w menu gry.OS Vista x86 stery 160.03

Dla porównania puściłem proca na 2.88G , GTX na 575/900 ........po kolei

sklepikarz - 82fps

wyjście z bunkra - 51

obóz - widok na Wilka - 61 - rozglądanie się po obozie od 51-75

widok na autobus - 92

widok w niebo stojąc na środku obozu - 145

wyjście na droge za obozem - 102

widok z drogi na niebo - 187

widok z drogi na boki - 85

Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po zmianie chłodzenia na Thermalrighta temperatury troszke spadły.

W idle jest 45C. Zapuszcze na 30min obliviona i sprawdze jaka max temperatura bedzie..

Fotki dam pozniej, Karta podkreciła się 650 i 1000 *pamieci wiecej nie probowalem. Rdzen na 660 łapie arty. Wczesniej MAX. 630.

Na 635 juz był zwis....

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Blue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... ta sama rozdzielczość: klatki mierzone od rozmowy ze sklepikarzem, później cały czas chód do końca wioski gdzie stoi autobus po drodze roglądając się na wszystkie strony.

Frames, Time (ms), Min, Max, Avg

2748, 70485, 21, 56, 38.987

I to na GTX'ie :)

Normalnie parodia jeśli to zasługa tylko core duo.

Tak, to zasługa C2D. Stalkier jest BARDZO zależny do proca. Chyba trudno o tytuł bardziej zależny od mocy CPU. Zrobiłem prosty test, sprawdzałem ile jest fpsów w tym samym miejscu przy różnych taktach proca. Przy 1,8Ghz było 23 FPS, przy 2,9Ghz było 56 FPS <_< Trzeba coś jeszcze dodawać?

Na szczęście Sralker to wyjątek od reguły. :)

@konio 68

Jeśli się nie mylę to w trybie DX9 AA w tej grze nie działa, więc czy dasz je na maxa czy min, nie ma to żadnego wpływu ani na wygląd gry ani na wydajność.

Edytowane przez SzperSon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to zasługa C2D. Stalkier jest BARDZO zależny do proca. Chyba trudno o tytuł bardziej zależny od mocy CPU. Zrobiłem prosty test, sprawdzałem ile jest fpsów w tym samym miejscu przy różnych taktach proca. Przy 1,8Ghz było 23 FPS, przy 2,9Ghz było 56 FPS <_< Trzeba coś jeszcze dodawać?

@konio 68

Jeśli się nie mylę to w trybie DX9 AA w tej grze nie działa, więc czy dasz je na maxa czy min, nie ma to żadnego wpływu ani na wygląd gry ani na wydajność.

Chyba masz rację , jak w sterach wymuszam to grafa się wysypuje i niebo widzę :)

właśnie przerobiłem na wersje 10003 ..heh fajna lornetka jest...

Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh to dobrze bo myślałem że wywaliłem kasę w błoto bo na razie taki cienki framerate mam tylko w STALKERZE I CELFACTORZE. A gdzie można dostać 10003.

wejdz w dział gry tak zapodali line...........tyle ze trzeba odinstalować grę i łate na ver 10000 nakładać , ale sejwy pasują :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DOKŁADNIE, sprawdziłem na Jantarze i w tym samym miejscu proc na 1,8 Ghz: 46 FPS, a już na 2,8 Ghz: 72 FPS :)

Powiem, że trochę głupio to zrobili gdyż na pewno mniejsza część świata posiadająca C2D go kręci, a jak widać na def. jest słabiutko i to przy kręconym GTS'ie. No ale jest pozytyw dla tych co kręcą :) JAK dla mnie to więcej takich gier by się przydało :)

Edytowane przez LCC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W koncu troszke czasu bylo na dalsze testy OC grafy... Stanelo na ustawieniach: rdzen 684, pamiec 1107.

Nastepne ustawienie z RT dla rdzenia (chyba 702MHz) to juz zwis w 3DMarkach 05/06, pamieci wiecej nie krecilem...

Proc 3,5GHz (500x7), pamieci 4-4-4-12, grafa 684/1107

3DMark06 - 11935

3DMark05 - 19984

Dołączona grafika Dołączona grafika

Dalsze OC chyba jeszcze mozliwe - pamieci MOZE maja jeszcze jakis zapas... B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widac ze GTS-y lepiej sie krecą niz GTX-y. Ale pomimo tego maja gorsze osiągi niz GTX-y na mniejszym taktowaniu.

nic dziwnego:

1. mniejsza ilość zunifikowanych jednostek cieniowania: GTS-96 GTX-128

2. szyna pamięci RAM: GTS-320 bit GTX-384 bit

3. mniejsza ilość jednostek TMU/TAU: GTS-24/48 GTX-32/64

to robi swoje B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczna wyzszosc w kwestii wydajnosci GTXa uwidacznia sie w okreslonych warunkach - w wyzszej rozdzialce i z AA/Aniso...

Znaczna wyzszosc GTSa uwidacznia sie gdy spojrzymy w kieszen po zakupie karty :)

W kazdym razie ja jestem zadowolony z zakupu zarowno karty jak i bloku na nia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam. Pytanko mam Sandiego 3700+ - OC "3000Mhz 1,37V" + 2GB Ramu + np: Geforce 8800GTS

a zasilacz mam Orginalnego Modecoma 400W - 2x 12V po 18V na każdą, czy da rade. Może ktoś z was ma podobny konfig. W tej chwili Modecom ciągnie mi 7900GS "galaxy" (OC-630Mhz - 1840Mhz pamiątki) i No problem.

Xibi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuyszał ktoś o 8800Ultra ??

W znaku są 4 karty w cenach od 2700 zł wzwyż .

Zegary 612/2160 .

Reszta parametrów taka sama .

Pierwsza odpowiedź NV na ATI R600 ?

Coś Ty się z choinki urwał? :)

Poczytaj poprzednie strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanie, pewnie dla niektórych zaskakujące. Otóż posiadałem wcześniej ath 3200@2400, 2gb ramu, 7900gs 512ddr3......obecnie to co w sygnaturce i po zmianie na 8800gts 320 przy sterach 6.14.10.9792, gry mi się bardziej zacinaja niż na starym sprzęcie. Co to może być ,bo przy nowych nvidii sterach było jeszce gorzej i dlatego zainstalowałem tamte od gainwarda z płyty ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

użyj jakiegoś prog do usuwania sterów DriverCleaner czy czegoś takiego.

...no i próbowałem :( jestem wku....wiony, bo nie wiem gdzie leży przyczyna. Patrzyłem nawet na mniejszych rozdzielczościach i to samo (TDU), non stop nie nadąża coś dorysowywać, tnie się. Dzisiaj pójdę pozyczyć gtx-a i zobaczę jak to będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi